TM-slöjd. VÄLKOMNA på Betygs samtal gäller i klass 6A, 7A, 9E & 9F.(som inte har flera lektioner denna termin.)

GÄLLER ELEVER I TM-SLÖJD I KLASS 6A, 7A, 9E & 9F.(som inte har flera lektioner denna termin.)

Välkomna på betygs samtal,

Måndag 18/12 kl. 10.40-12.00. Efter kl. 16.10-17.20, men då måste du prata med mig och bestämma tid tidigare på dagen. För att kl.  15.00-16.00 är jag på ett möte som ej är på skolan.

Tisdag 18/12 kl. 11.30-12.00 & 14.40-16.00

Onsdag 19/12 kl. 11.50- 16.00

Annette le Maire.

Översiktskalender 9 F

Vecka 51

Veckans matvärdar
Veckans schema:
schema (14)
Måndag
Rep Berwaldhallen 09:00-12:00, medtag matsäck. OBS, ändrad starttid!
Tisdag
Rep Berwaldhallen 0900-11:15
Onsdag
Konsert Berwaldhallen
Samling 11:45
Torsdag
Avslutning 10-11
Konsert Berwaldhallen, samling 16:00
Fredag
Lov

JULLOV

Vecka 2 (8-12/1)
Måndag
Tisdag
Onsdag
Vårterminens första dag
Torsdag
Fredag

Vecka 3
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 4
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 5
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 6
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 7
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 8
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 9
Sportlov

Vecka 10
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 11 (12-16/3)
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Sv: Nationellt prov
Fredag

Vecka 12
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 13
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 14
Påsklov

Vecka 15 (9- 13/4)
Måndag
Tisdag
Onsdag
No: Nationellt prov
Torsdag
Fredag

Vecka 16  (16-20/4)
Måndag
Tisdag
Onsdag
So: Nationellt prov
Torsdag
Fredag
So: nationellt prov

Vecka 17 (23- 27/4)
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
En: Nationellt prov
Fredag

Vecka 18
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 19 (7- 11/5)
Måndag
Ma: Nationellt prov
Tisdag
Onsdag
Ma: Nationellt prov
Torsdag
Fredag

Vecka 20
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 21
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Vecka 22
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Vårbal
Fredag

Vecka 23
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Avslutning

 

Postad i 9F

9F Ht-2018

Hej bästa 9F

Känns väldigt tråkigt att så många lektioner utgick för annan verksamhet senaste tiden. Under vårterminen kommer jag att vara föräldraledig och ni kommer få en vikarie.

Ni kommer att starta vårterminen med simhopp på Eriksdalsbadet med samling kl 08.15 vid ingången och ombytta och klara på läktaren till hoppbassängen kl 08.30. Ni ska ha shorts och t-shirt med badkläder under. Halva tiden på land och halva tiden i bassäng. Glöm inte handduk och hänglås.

V.2 Simhopp Eriksdalsbadet

V.3 Simhopp Eriksdalsbadet

V.4 Simhopp Eriksdalsbadet

V.5 Dans House of SHAPEs

V.6 Dans House of SHAPEs

Mer information om aktiviteterna och planeringen kommer ni få av er vikarie.

Kör hårt och God Jul! /Lelle

Historia – information

Hej!

Här kommer lite information om historian som 9F läser på SO:n under terminens sista veckor och en kort presentation av mig, Andreas, som är vikarie för Sarah åtminstone fram till jullovet.

 

Ämnet

Sen ungefär en och en halv vecka tillbaka läser klassen historia på SO:n och om andra världskriget. Sarah avslutade med att gå igenom mellankrigstiden veckorna innan jag tog över.

Hittills på lektionerna har vi pratat om kontext (varför lär vi oss om just andra världskriget på historielektionerna i nian?), orsaker till och konsekvenser av kriget och ställt oss frågan hur kriget kunde bli så stort. Vi har ritat upp en tidslinje och pratat om krigets ”upptakt”, start, vändpunkter och slut. Vi har också pratat om de olika sidorna i kriget, vilka länder som stod på vilken sida och deras ledare. På lektionen idag gick vi på lite mer detaljerad nivå igenom förloppet från invasionen av Polen till och med slaget om Storbritannien.

Kommande lektioner kommer vi att fortsätta att gå igenom krigets händelseförlopp. Därefter kommer vi ägna en eller två lektioner helt åt att prata om förintelsen och förföljelsen av judar, romer, homosexuella, politiskt oliktänkande och andra grupper. När det är klart är tanken att beroende på hur mycket tid som är kvar fördjupa oss i vad som hände i de nordiska länderna under kriget och i nazisternas ideologi och världsbild. Till sist avslutar vi med att prata om vad som hände efter kriget – Nürnbergrättegångarna, kalla kriget etc.

 

Provskrivning

Kursen kommer sträcka sig fram till och med de två-tre första veckorna på vårterminen och avslutas med en provskrivning tisdag 23/1 (vecka 4).

Kursen och provet utgår från avsnitten ”Mellan två krig” (sid. 215-229) och ”Andra världskriget” (sid. 231-251) ur kapitlet ”Världskrigens tid” i boken Utkik historia. Fokus ligger på avsnittet om kriget. En rekommendation är att man själv försöker fördela läsningen och komma igång att läsa redan nu så att man inte sparar allt till dagarna innan provet. Hinner man läsa i anslutning till att ett ämne diskuteras på en lektion så befästs kunskapen också bättre. En bra tumregel är att man ska försöka repetera (läsa före eller efter en lektion) innan man hunnit glömma!

I slutet av varje avsnitt i boken finns en kort sammanfattning på två sidor (på ljust lila bakgrund) och ett par frågor på avsnittet. Ett tips är att använda sig av dessa sidor för överblick, repetition och för att testa hur mycket man lärt sig.

 

Betygskriterier och lärandemål

HÄR är en fil med betygskriterier och kunskapsmål för kursen. Filen är i stort sett identisk med en fil jag fått från Sarah men målen är något redigerade för att bättre motsvara upplägget på mina lektioner. Självklart har jag tagit hänsyn till kärnmålen i kursplanen när jag gjort ändringar så att inget centralt innehåll fallit bort.

 

Om mig

Jag heter som sagt Andreas, är 31 år gammal och har vikarierat på skolan sedan slutet av augusti. Fram till höstlovet undervisade jag två femteklasser på skolan i matte och NO och var också klasslärare för en av klasserna. Sedan förra veckan har jag tagit över helt för klassens SO-lärare Sarah som gjorde sin sista dag på skolan fredagen innan och jag har nu istället därför fem högstadieklasser i historia (7E, 7F, 8E, 8C, 9F).

Jag har tidigare mest arbetat i telekombranschen, bland annat som informatör och drifttekniker, men har också läst ungefär ett år datateknik på KTH och ungefär ett år psykologi på Karolinska institutet. Att jag nu är lärarvikarie beror på att jag ville pröva något helt nytt. Jag har inte fått ångra att jag bestämde mig för att pröva på yrket då det har varit enormt kul, stimulerande och utmanande. Särskilt roligt är det att nu få pröva att undervisa lite äldre elever i just historia eftersom jag själv har ett stort historieintresse.

 

Kontakt

Har ni några frågor går det bra att höra av sig till mig på: andreas.witzen@extern.stockholm.se

 

Vänliga hälsningar
Andreas

Extra teknik 9EF

Hej, eftersom det har gått bort mycket av tekniklektionerna så kommer vi lösa det på följande sätt:

  1. På onsdag har jag öppen teknikverkstad mellan 15:15- ca 17, ev längre.
  2. under veckorna 3-5 är det inlagt extra teknik vid tre tillfällen. Det är antagningsveckor och ingen musik då. Blir man klar med sin konstruktion så behöver man kanske inte gå på alla.

9F har två gånger kvar denna termin, 9E endast en gång, men har lite längre lektioner under veckorna 3-5.

Med vänlig hälsning Robert

Engelska uppgift om Malala

Kära klass, nu har jag nästan fått in alla texter om Malala gällande fråga nr. 5.

Jag saknar fortfarande text från 5 personer. Snälla, rara, försök att lämna in texten till mig under den här veckan! Tänk på grammatiken samt att du använder ett gott vokabulär då den betygssätts.

/F

Stipendier till ett läger för digitalt skapande!

Nu har alla elever möjlighet att söka ett flertal stipendier till ett läger för digitalt skapande!  Stipendiet ger en elev en hel veckas lägervistelse utan någon som helst kostnad.Stipendierna kan sökas av elever i årskurserna 2 – 9.

Läs mer i den bifogade bilagan. Sista ansökningsdag är den 9 december.