Teknikuppgift 6E och 6F

Det här är en uppgift som förbereds hemma och vid en lektion på skolan men som sedan kommer att genomföras i skolan under en tekniklektion vecka 15.
Uppgiften är individuell. Syftet med uppgiften är att du ska få syn på hur ett mindre tekniskt system fungerar samt hur det utvecklats och vilka drivkrafter som legat bakom.

Uppgift
Välj ett av nedanstående tekniska system:
• Borrmaskin
• Elvisp
• Dammsugare
• Fläkt

Din uppgift är att ta reda på följande om det valda tekniska systemet.
• Övergripande beskrivning av det tekniska systemet?
• Hur har det tekniska systemet förändrats från förr till nu?
• Vilka drivkrafter ligger bakom förändringarna?
• Ge exempel på hur tekniken används i ett yrke.

I denna uppgift tränas du i att:
• förklara hur några ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
• förklara enkla tekniska lösningar i vardagen.

Vecka 12

Hej allesammans !

Igår hade vi datastrul så de som inte har kunnat lämna in sin eng – text får göra den klar på tisdag. Sedan måste jag säga att det slarvas en hel del med eng-läxan till fredagarna. Men, vi får hoppas på bättring.

Läxa till nästa vecka : eng-läxa till fredag , verben ; say , see, sell, send samt text + glosor s 37. Påminn att vi har engelska på måndag och eleverna behöver sina böcker till lektionen.. Trevlig helg / Sophie/

Postad i 6F

Vecka 12

Hej allesammans.

Hoppas nu att våren är på G, känns att vi behöver lite sol.

Både jag och Sophie samt andra undervisande lärare upplever att klassen just nu känns orolig och har svårt att fokusera på skolarbetet, både på lektionstid och läxor. Vi får ofta hyssja klassen och det är svårt att få arbetsro. Viktigt att ni pratar med era barn om detta. Vi vill ju så gärna få avsluta vår tid tillsammans på ett positivt sätt.

Vi har provräkning på kapitel 5 på fredag. Eleverna har fått följande information om vad de kan träna på:

Vad du skall kunna inför matteprovet.

 

  1. Diagram (uppgift 1-9)
  2. Enhetsbyte:
  3. liter,dl,cl,ml            kvadratcentimeter-kvadratmeter, kubikmillimeter-kubikmeter      liter- kubikdecimeter (uppgift 50-52, 110-111)
  4. Proportionalitet (uppgift 10-17)
  5. Cirkelns area (uppgift 43-46)
  6. Volym ( uppgift 93-109)

Annars en helt vanlig vecka.

Ha det så härligt

Håkan

Postad i 6F

Konsertinfo!

Hej!

Nu finns konsertbiljetter tillgängliga för konserten i Gustaf Vasa kyrka den 4 april! Här är direktlänk:

https://kulturbiljetter.se/evenemang/3839/sakrala-favoriter-med-6cdef/

Finns även länkad på konsertkalendern på skolans hemsida. In och boka! :-)

Jag önskar som vid tidigare konserter gärna att två konsertföräldrar per klass hjälper till vid denna konsert. Maila mig gärna vilka ni blir, så tar vi vidare info via mailen.

GLÖM INTE ATT LYSSNA PÅ SPOTIFYLISTAN och träna på sångerna! Det är mindre tid kvar än man kan tro ;-)

Hälsningar Cassandra

Nästa vecka

Hej allesammans !

Hoppas allt är bra med er. Nu arbetar vi på för fullt med  engelskan med fokus på de nationella proven i början av april.

Läxor till fredag : Fakta texten om ett europeiskt land ska vara klar. Text + glosor samt verben sit, sing, show, shake

trevlig helg / Sophie/

Postad i 6F

Vecka 11

Hej allesammans.

Då är man tillbaka efter en underbar resa. Australien var fantastiskt och flygresan gick jättebra.

Nästa torsdag är det prov i Biologi. Här nedan finns en information jag gett ut till eleverna

Prov på kapitlet, ”Anpassningar i naturen”.

 Inför provet läs på sidorna 76-77, 83, 90-91, 98-99 + text under rubriken ”anpassa sig till miljön” på sidorna 78, 80,82, 86, och 94 i boken Koll på NO. Det kommer både vara frågor som du kan ta svaren från texten i boken men också frågor där du får fundera ut svaren. Måna frågor kommer att handla om hur djur och växter kan anpassa sig till sin naturtyp.

 Lycka till

Annars en helt vanlig vecka.

Ha en underbar vecka

Håkan

 

Postad i 6F

Ny konserttid för konserten i Gustaf Vasa Kyrka 4 april!

Hej!

På grund av ett missförstånd med Gustaf Vasa Kyrka är konserttiden den 4/4 ändrad till kl 20.00. Repetitionen samma dag är densamma som tidigare (kl 13-15), men det innebär att ni får en lite längre paus innan vi samlas inför konserten igen. Hoppas detta inte ställer till det för er. Det kommer inte vara en så lång konsert så vi kommer vara klara senast kl 21.00.

Förutom körmusiken har jag och Annika (musikläraren för 6CD) tänkt att det vore trevligt med något klassiskt instrumentalt nummer också, till exempel på piano eller något annat instrument som passar att spela i kyrkan. Ni är ju många som är duktiga och spelar utanför skolan, så fundera om du är sugen och prata med mig nästa vecka i så fall! Jag kommer berätta om detta i klasserna på måndag också.

Ha en toppenfin helg så ses vi på måndag!

Cassandra

Att tänka på i musiken framöver

Hej!

Roligt att se er och komma igång efter sportlovet! Bra jobbat på lektionen idag!

Det har dock varit en del sena ankomster senaste tiden och många som inte har med sig sin musikpärm. Vill bara påminna om att tänka på detta och hjälpas åt att påminna om att ta med pärmar, att komma i tid och gå till rätt sal.

Det är också viktigt att gå in på bloggen och läsa vad jag skriver där. Ni kan hjälpas åt att påminna varandra, både elever och föräldrar. Till exempel berättade jag i klassrummet flera gånger och skrev på bloggen om en läxa (lyssna och sjunga med i stämfilerna på Ave Verum Corpus som jag spelat in och länkat) som många inte hade koll på.

Det kommer bli roligare lektioner om vi slipper sena ankomster, pärmar som inte är med och (från vissa) sura miner när jag kollar om elever har koll på läxor :-)

/Cassandra

 

Postad i 6F

Dags att söka bidrag för sommarlovsaktiviteter!

Nu kan du som är i behov av ekonomiskt stöd söka bidrag från Adolf Fredriks skollovskolonier för ditt/dina barn som går på Adolf Fredriks musikklasser. Bidrag kan sökas till sommarlovsaktiviteter som kollo, lägerverksamhet, lantvistelse eller liknande. Mer information finns i bifogat informationsblad.

Ansökan ska vara oss till handa senaste den 5 april 2019.

INFO om ansökan skollovskolonier

AF koloniförening_ansökan

Den 4 maj är även sista ansökningsdag för bidrag från Stiftelsen Adolf Fredriks Barnhem (gäller elever som går AF):

http://www.stiftelseansokan.se/Pages/AdolfFredriks.aspx

Vecka 10

Hej alla föräldrar !

Här kommer en liten hälsning från mig nu när Håkan är ute i vida världen. Nu är det inte långt kvar till lovet som jag tror verkligen behövs. Många har varit sjuka och har blivit sjuka igen. Många är borta i klassen så det blir spännande imorgon att se vilka elever som  överhuvudtaget är här. Efter lovet fortsätter arbetet som vanligt . Fredagen den 8 mars har vi temadag efter lunch.

Obs ! Många har inte lämnat in sin språkvalsblankett. Senaste dagen är imorgon den 22/2.

Läxor v 10 :

Onsdag : Läs 25 s i boken.

Fredag: Text + glosor s 35 samt skrivuppgift om den inte blir klar under tisdagen.

Hoppas ni alla får ett härligt och avkopplande lov  / Sophie /

 

 

Postad i 6F

Sportlovsläxa

Hej kära ni!

Här kommer SPORTLOVSLÄXAN. Som jag lovat har jag nu sjungit in alla stämmor på andra sidan på Ave Verum Corpus och läxan över lovet är att lära sig sin stämma. Första sidan ska ni ju kunna nu, så efter lovet ska ni kunna hela sången, helst utantill med rätt nyanser. När ni lärt er stämman, testa även att sjunga med Spotifyinspelningen som jag har länkat till tidigare i bloggen, eller ett youtubeklipp om ni inte har Spotify, så ni tränar på att sjunga med en hel kör. Observera att det är jag som sitter och sjunger vid pianot och sedan spelat in med mobilen, så det är noll procent kvalité på klippen ;)

Sopran 1:

 

Sopran 2:

 

Alt:

Lyssna även på de andra sångerna på listan, eller kolla in dem på youtube, så de resterande sångerna inte är helt obekanta när vi börjar repetera dem. Här är länken till Spotifylistan igen:

https://open.spotify.com/user/annikabeijer/playlist/26cI9hbJGYEZ9Q0U0iSWwe?si=atyq4-0oShSoUOxDBalY2Q

Ha ett FANTASTISKT lov och öva flitigt! :-)

/Cassandra