Insändare

Hej 6D, här har ni betygskriterier och exempeltexter för insändarna som ni ska lämna in på måndag morgon den 23:e oktober vecka 43. Glöm inte bort att träna på att presentera er text inför publik.

Lycka till!

 

Sv E C A
 

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll och i huvudsak fungerande struktur samt viss språklig variation.

 

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt tydligt innehåll och relativt väl fungerande struktur samt förhållandevis god språklig variation.

 

Eleven kan skriva olika slags texter med tydligt innehåll och väl fungerande struktur samt god språklig variation.

 

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet. I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med relativt god säkerhet. I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med god säkerhet.

 

 

Exempeltext för betyget E

Inför köttfri dag i skolan!

På vår skola serveras det varje dag någon typ av kött i matsalen. Är det inte hamburgare eller bacon så är det köttbullar och korvar av olika slag. Men behöver vi verkligen ha kött varje dag? Nej, vi vill att skolan inför minst en köttfri dag en gång i veckan.

Varför?

För det första är det inte miljövänligt att äta kött. Det krävs tio gånger mer energi för att producera kött än vad det krävs för att producera grönsaker.

För det andra är det nyttigt att ha en köttfri dag. Enligt Livsmedelsverket kan vi sänka vårt intag av kött med hälften och fortfarande må bra.

För det tredje skulle en köttfri dag i veckan leda till att efterfrågan på kött skulle minska. Detta skulle i sin tur leda till bättre djurhållning och mindre lidande för djuren. En köttfri dag leder alltså till tre goda ting: Bättre miljö, bättre hälsa och bättre djurhållning. Nu kanske några menar att det räcker med att använda ekologiskt kött istället för importerat. Men fakta kvarstår fortfarande. En köttfri dag i veckan är bättre! Däremot får skolan gärna servera ekologiskt kött de andra fyra dagarna!

Vår förhoppning är att alla skolor i kommunen från och med nästa termin inför en köttfri dag. Vi uppmanar alla elevråd i kommunen att kräva en köttfri dag i skolan!

Miljövännen, Hälsofreaket och Djurrättsaktivisten

 

 Exempeltext för betyget C

 Rökning dödar!

Det är förskräckligt när man tar en titt på hur många som röker i dagens samhälle och det är ett stort problem. Dock förstår inte folk allvaret. Jag anser att rökning dödar och att alla borde sluta med det. Annars kommer vi att ha en massa sjuka personer som dör på gatan.

För det första så dör rökare i förtid och det beror på att det finns 4000 olika kemikalier och de är cancerframkallande. När man röker drar man i sig mängder av gift, bland annat kolmonoxid. Detta leder till att man i början får sämre kondition och det kan också framkalla allvarliga sjukdomar som leder till döden. Dessutom så är cigaretter droger så som snus, men cigaretter är inte illegalt.

För det andra så innehåller cigaretterna tobak som ger svåra miljöskador när de odlas och det leder till sämre mark. Rök och cigarettfimpar är de som skadar miljön mest som människan har tillverkat.

För det tredje så tycker några att det är coolt att röka och att man kunde typ bli en del av ett coolt gäng. Då kallas det grupptryck.

Det här slutar med att folk både förstör sig själva och naturen medan de tror att de är coola. Sist men inte minst, om man köper ett paket cigaretter får staten pengar de kan använda för att hjälpa folk sluta röka. Men då köper du fortfarande cigaretter och tar död på dig själv. Fimpa cigaretten! Lev ett längre liv!

Agnes

 

 Exempeltext för betyget A

 Vi går i samma skola men har inte samma förmåner

Sedan en av mina föräldrar flyttade till en annan kommun har jag inte fått busskort av skolan längre. Menar då kommunen att jag ska köpa ett eget busskort när alla mina kompisar får från skolan? Man kan inte behandla elever olika bara för att de flyttar. Jag anser att ingen elev ska behöva särbehandlas bara för att de byter kommun.

Jag menar att vi behandlas på olika sätt.

För det första står det i skollagen att varje elev ska ha möjlighet till skolskjuts till och från skolan. Att vi som har bytt kommun, men inte stad, tvingas betala för ett busskort gör att det blir en fråga om pengar att ta sig till skolan.

För det andra så betalar dessutom föräldrar skatt och den skatten betalar troligtvis busskorten som skolan ger ut. Detta leder till att föräldrarna betalar extra om de har barn som inte kan få busskort som alla andra, fastän de bor tillräckligt långt från skolan så att de måste använda kollektivtrafiken. Dessutom kunde de pengar föräldrarna måste betala för sina barns busskort varje år gå att använda till något mycket bättre.

För det tredje är det mer miljövänligt att åka buss och det borde skolan uppmuntra genom att göra det möjligt för alla elever att åka kommunalt. En buss kan ta över femtio personer, en bil kan bara ta fyra. Nu kanske du tänker att det inte är kommunens ansvar men det är det för att vi går i skola i kommunen och vi reser inom kommunen. Alla dessa elever kommer fortfarande pendla inom kommunens gränser ända tills kommungränsen kommer. Våra föräldrar betalar skatt för att skolorna ska kunna ge oss busskort och enligt skollagen ska jag få hjälp att ta mig till skolan varje dag. Eftersom skolan är en av de viktigaste sakerna vi har i samhället borde de prioritera eleverna och hjälpa oss att komma till skolan på ett miljövänligt sätt. Bara för att vi inte bor i kommunen ska vi inte behandlas sämre. Hjälp oss ta oss till skolan! Ge oss de busskort vi behöver!

 

Cecilia

 

Glöm ej sambandsord!

 

Länk – https://gul.gu.se/public/pp/public_courses/course76344/published/1499080113217/resourceId/36115737/content/Sambandsord%20-%20KI.pdf

 

Postad i 6D

Vikten av skolnärvaro

Hej alla vårdnadshavare!

På årets föräldramöten talade vi om friskfaktorer för våra barn och ungdomar. Balans i tillvaron, att regelbundet stämma av hur det ser ut i balansen mellan aktiviteter och krav kontra återhämtningstid.

Att bevaka sömnen och skapa goda rutiner för den är tillräcklig och av kvalité. Vilket är en förutsättning för att sortera all information och reparera vår ömtåliga och viktiga hjärna. Samt vikten av skolnärvaro som en frisk- och skyddsfaktor.

Här kommer brevet rörande det sistnämnda som utlovades på föräldramötet.

Vikten av skolnärvaro LÅ1718 AF Musik

Åtgärdstrappa_och_riktlinjer_2016

Idrott & hälsa kommande veckor

Hej!

Nu avslutar vi så sakteliga höstens orienteringsperiod och intar återigen Vasaparken. Det är dock viktigt att titta noga på terminsplaneringen som delats ut och som finns på bloggen för att komma förberedd till lektion. Det kan bli aktuellt att vi lägger in något ytterligare uppföljningspass vad gäller att orientera men då meddelar vi detta under lektionen innan och på bloggen. Det har blivit kyligare den sista veckan, speciellt morgontid, varför vi uppmanar till att klä sig ordentligt med långbenat och långärmat, gärna vantar och mössa vid behov.

Vi ses! / Hälsar lärarna i idrott & hälsa

Information angående schema (Skolwebben) och tisdag den 10:e oktober

Om du har svårt att se ditt barns schema på Skolwebben kan du alltid göra på följande sätt: skriv in klassbeteckningen där det står Ange ID: Då kommer det korrekta schemat fram – i 99 fall av 100 har det visat sig denna vecka. Felet är felanmält sedan länge och det jobbas intensivt med att lösa detta, då det är flera skolor i staden som drabbas av detta. Tyvärr verkar det ta tid.

Tisdagen den 10:e oktober är en schemabrytandedag och schemat finns nu på skolwebben för de flesta klasser.  Ramtiden för den dagen för de flesta klasser är ca. 8:15-14:00.

Önskar er alla en trevlig helg!

Hälsningar, Joanna (bitr. rektor EF)

Just nu går det magsjuka (och influensa) på skolan

Till elever och föräldrar
Just nu går det magsjuka (och influensa) på skolan. Vi har klasser där många elever är sjuka. För att minska smittspridningen är vi tacksamma om ni låter era barn stanna hemma om de visar symtom på magsjuka på morgonen och tidigast komma till skolan 48 timmar efter senaste kräkningen.

Använd tvål och vatten då handsprit inte är tillräckligt vid magsjuka. För fler råd gå gärna in på 1777´s hemsida.

Med vänlig hälsning
Karin Augustyniak genom Joanna (bitr. rektor)
Skolsköterska