Veckobrev 41

Veckan som gått: I tisdags hade 4ef en lyckad fadderträff där eleverna fick träffa sina faddrar i årskurs 6. Tanken är att man ska lära känna fler elever i korridoren.  Af är en stor skola och korridoren på plan fem kan ibland känns väldigt lång och full med elever. Då kan det kännas skönt att lära känna någon utanför klassen, någon som man kan säga hej till i korridorerna.  Vi kommer att träffas igen och göra något roligt tillsammans. Nästa gång är det vår tur att bjuda sexorna på något gott!

Idag har eleverna genom en diagnos fått avsluta det första kapitlet i matteboken. Diagnosen är en chans för oss som lärare att få se om du som elev har förstått. Diagnosen var uppdelad i två delar och det var inte meningen att man skulle hinna båda. Del ett var enbart på det som fanns i kapitlet  och del två var problemlösning, där uppgifterna påminde om de uppgifter vi arbetat med under våra halvklasstimmar. De elever som av olika anledningar missade diagnosen idag eller om man inte blev klar kommer att få göra färdigt den nästa vecka.  

Maria var ledig under torsdag och fredag och då var Astrid Berg på plats som vikarie. Astrid är en pensionerad lärare och har under många år arbetat här på AF. Vi hoppas att Astrid trivdes tillsammans med våra elever i 4EF. 

Läxor tills nästa vecka 42:

måndag:  Svenska: 4F Veckans ord

tisdag:  NO: 4EF Vattensagan ska vara klar.

onsdag: Engelska: 4EF. Fortsätt på din bok via Oxford owl eller välj en ny bok. Klicka på länken här: Oxfordowl. Välj ”my class login” (OBS. rosa fält med ugglan, inte den andra ”log in”) För att komma till böckerna klicka på ”my bookshelf”

Användarnamn( my class name): 20174ef
Lösenord( my class password): flower123

fredag: Svenska 4E: Veckans ord

Övrig information:
Torsdagen den 19 oktober är det konsert på Musikaliska  för 4ef, 7cd och 7ef.
Vanlig skoldag och därefter rep mellan kl: 14.30-16.30, bra att ha med  sig något mellanmål under denna tid samt en bok att läsa. Därefter möter ni upp era barn och äter middag. 18.45 måste alla vara tillbaka och vara ombytta till konsertkläder. Konserten börjar 19.00 och slutar ca 20.15. För mer information se Linas inlägg!

Fredagen den 20 oktober kommer 4F att besöka Stockholms stadsbibliotek. Ta med dig ditt formulär för ansökan om lånekort om du vill ha ett!

Tisdagen den 14 november 4EF historiaprov (vikingatiden) planering finns på bloggen och instuderingsfrågor kommer inom kort. 4F besöker även forum för levande historia och går på workshopen alla människor.

Torsdagen den 30 november 4E besöker forum för levande historia och går på workshopen alla människor.

Löss
Nu går det löss på skolan, det är väldigt viktigt att barnen luskammas ordentligt och schamponeras.Samt att detta repeteras flera gånger så att alla ägg försvinner. Kolla och kamma igenom redan ikväll.Kom ihåg! Ju tidigare lössen upptäcks, desto lättare blir det att bli av med dem och mindre risk att de hinner smitta andra.

Trevlig helg önskar vi!

Vikten av skolnärvaro

Hej alla vårdnadshavare!

På årets föräldramöten talade vi om friskfaktorer för våra barn och ungdomar. Balans i tillvaron, att regelbundet stämma av hur det ser ut i balansen mellan aktiviteter och krav kontra återhämtningstid.

Att bevaka sömnen och skapa goda rutiner för den är tillräcklig och av kvalité. Vilket är en förutsättning för att sortera all information och reparera vår ömtåliga och viktiga hjärna. Samt vikten av skolnärvaro som en frisk- och skyddsfaktor.

Här kommer brevet rörande det sistnämnda som utlovades på föräldramötet.

Vikten av skolnärvaro LÅ1718 AF Musik

Åtgärdstrappa_och_riktlinjer_2016

Konsertinfo 4EF

Hej!

Nu äntligen kommer lite konsertinfo angående den 19/10.

Vi kommer att repetera på musikaliska under eftermiddagen, bra om ALLA har ett mellanmål med sig att ta innan repetitionen så vi orkar hela vägen. Det är också bra att ha med sig en läsebok för att få lugna pauser. Vi är färdigrepeterade ca 16.30, sen behöver barnen bli hämtade. Bor man långt bort så kanske man kan följa med en kompis hem för att byta om och äta middag.

Återsamling 18.45, konsert 19.00– ca 20.15.

Klädsel: Svart nederdel, svarta strumpor/strumpbyxor, svarta skor. Enfärgad överdel i röd, blå eller grön (den färg som du är tilldelad). Överdelen ska täcka axlar och mage.

Om det är någon som ännu inte köpt biljett så får vi hoppas att det finns några kvar, biljettlänk i konsertkalendern.

Ser fram emot den riktiga konsertpremiären!

Hälsningar Lina

 

 

Information angående schema (Skolwebben) och tisdag den 10:e oktober

Om du har svårt att se ditt barns schema på Skolwebben kan du alltid göra på följande sätt: skriv in klassbeteckningen där det står Ange ID: Då kommer det korrekta schemat fram – i 99 fall av 100 har det visat sig denna vecka. Felet är felanmält sedan länge och det jobbas intensivt med att lösa detta, då det är flera skolor i staden som drabbas av detta. Tyvärr verkar det ta tid.

Tisdagen den 10:e oktober är en schemabrytandedag och schemat finns nu på skolwebben för de flesta klasser.  Ramtiden för den dagen för de flesta klasser är ca. 8:15-14:00.

Önskar er alla en trevlig helg!

Hälsningar, Joanna (bitr. rektor EF)

Veckan som gått: Vi har under veckan haft problem med schemavisaren, för att se det fullständiga schemat skriv in 4E eller 4F i ID- rutan.Vi tackar för allas medverkan för ett fint och välbesökt Öppet hus. Trots att det var sent och de flesta av oss var trötta visade ni upp er och skolan på bästa sätt. Nu har vi gjort alla matematik-, läs- och skrivtester som alla i årskurs fyra ska göra, dessa gör vi för att se vad eleverna eller vad de behöver arbeta mer med. Vi återkopplar om vi ser att behov finns.

Läxor tills nästa vecka 41:

tisdag: Schemabrytandedag vi börjar kl. 9.00 och slutar 14.00.

onsdag: Engelska: 4EF
Oxford owl, klicka på länken här: Oxfordowl. Välj ”my class login” (OBS. rosa fält med ugglan, inte den andra ”log in”) För att komma till böckerna klicka på ”my bookshelf”

Användarnamn( my class name): 20174ef
Lösenord( my class password): flower123

Vi använder Oxford Owl där elever kan läsa, lyssna och läsa med. De lär sig både uttal och nya ord med hjälp av bildstödet och inläsningen. Läxa är att läsa minst två böcker hemma under kommande två veckor (ca 30 min per vecka), skriva några korta meningar om vad boken handlar om och att skriva upp ord som är nya eller som eleven tycker kan vara svåra att stava. De får en utskriven mall av mig, men lägger med den här också. Läser eleven ungdomsbok som läxa blir ca 30 min läsning lagom, inklusive en kort sammanfattning och några nya ord/svårstavade ord. Självklart får eleverna läsa hur många böcker eller hur mycket de vill!

torsdag:NO 4E: Vattnets kretslopp s. 28 och titta gärna också på klipp från youtube

fredag: NO 4F: Vattnets kretslopp s. 28 och titta också gärna på klipp från youtube
Mattediagnos kapitel 1 för både 4E och 4F

Övrig information:
Idag har alla elever fått med sig information hem om den enkät från Skolinspektionen som ni vårdnadshavare ska göra. Så här gör du:

  1. Gå in på skolinspektionen.se/skolenkaten
  2. Välj att besvara enkäten ”förälder/vårdnadshavare med barn i grundskola eller grundsärskola” och ange koden ( maila Josefin eller Maria)
  3. Enkäten kan besvaras fram till 20 oktober

Skolkläderna om man har valt att beställa dessa har nu börjat att delas ut på skolan. Det är många som fortfarande inte har fått, men de kommer att delas ut under de närmsta dagarna.

Fredagen den 13 oktober kommer 4E att besöka Stockholms stadsbibliotek, den 20 oktober är det dags för 4F att äntligen få gå dit. Ta med dig ditt formulär för ansökan om lånekort om du vill ha ett!

Vi har främst två kommunikationsvägar när vi vill nå ut med information till er föräldrar det är här på afinfo.se och via Skolwebben .Vi ber er återigen gå in och kontrollera att ni har fyllt i rätt uppgifter på skolwebben. När eller om ni byter telefonnummer eller mail får ni själva gå in och ändra dessa uppgifter. Det ligger i ert intresse att få information från skolan som gäller ditt barn.

Trevlig helg önskar vi!

Träna multiplikationstabellerna

I dag torsdags fick alla elever i 4EF göra ett test på multiplikationstabellerna 0-10. De fick göra så många tal som de hann på fem minuter. Alla fick sedan rätta sina egna uppgifter. Nu har de en utmaning att förbättra sitt resultat tills nästa gång. Vi jämför oss inte med varandra utan med oss själva. Alla fick med sig ett papper där man kan träna tabellerna. Vi kommer att kolla av tabellerna igen under matte-lektionen  fredagen den 20 oktober. Man kan även träna på andra sätt kanske hittar just ni något som passar bra av de här olika sidorna:

Tycker man att det är roligare att lära sig tabellerna med hjälp av musik kanske de här sångerna kanske kan hjälpa till att befästa kunskapen. Multiplikationssånger eller  de här Multiplikationssånger

Vill också passa på att påminna om att det är diagnos fredag 13 oktober. Då har vi diagnos på kapitel ett. Då ska man vara klar med grundkursens alla uppgifter och de uppgifter man har valt på de blå eller röda sidorna. Det kommer även under nästa vecka att finnas ett häfte med uppgifter som man kan göra för att repetera.

Allt gott hälsar matteläraren!

Just nu går det magsjuka (och influensa) på skolan

Till elever och föräldrar
Just nu går det magsjuka (och influensa) på skolan. Vi har klasser där många elever är sjuka. För att minska smittspridningen är vi tacksamma om ni låter era barn stanna hemma om de visar symtom på magsjuka på morgonen och tidigast komma till skolan 48 timmar efter senaste kräkningen.

Använd tvål och vatten då handsprit inte är tillräckligt vid magsjuka. För fler råd gå gärna in på 1777´s hemsida.

Med vänlig hälsning
Karin Augustyniak genom Joanna (bitr. rektor)
Skolsköterska

Resurstid / Läxhjälp ht 17

Veckodag Starttid Längd Ämne Lärare Sal
Måndag 15:10 45 min Resurs MA MBe 311
15:55 60 min Resurs TY JUt 405
Resurs SP RRo 409
Resurs IDH JKa 215
Onsdag 15:55 60 min Resurs MA MHy 108
Resurs SV KHe 308
Resurs SO SAx 409
Torsdag 15:00 45 min Resurs SV MKe 312
15:55 60 min Resurs EN LBa 109
Resurs NO JJo 305
Resurs MA JMe 406
16:00 Resurs FR DNi 304

Du hittar även schemat här.

 

Veckobrev 39

Veckan som gått: Den här veckan har vi startat upp vårt nya arbetsområde med i NO. Vi ska arbeta med det stora området vatten. Ett arbetsområde som kommer att gå in i såväl fysik, kemi, svenska och SO. Inför uppstarten hade varje elev tagit med sig en bild som påminde dem om vatten, det var foton, en bilder från nätet och klipp ur en tidningar. Tillsammans sorterade vi bilderna på det sätt som eleverna valde och i E-klassen blev det i vattnets tre faser. 
Jag passar också på att igen fråga om vi kanske har några experter inom detta område i vår stora föräldragrupp, kanske finns det någon vatteningenjör, kemist, sjökapten, simlärare, rörmokare eller dylikt. Ni kan nu hitta en planering för detta arbetsområde här på bloggen.

Öppet hus: Nu vet vi hur upplägget för den  4 oktober. Vi kommer att starta i klassrummen klockan 14:00. Vi kommer att äta middag tillsammans i matsalen 4F 16:30 och 4E 17:30. Vi kommer att ha lektioner i klassrummen och i musiksalen tillsammans med Lina. Vi avslutar kvällen klockan 20:00. För detaljer runt schemat kan man gå in i schemavisaren och se hur ”skoldagen” ser ut. Vi vill passa på att återigen påminna om att det är obligatorisk närvaro även om dagen ser annorlunda ut. Fritids är stängt denna dag och inget mellanmål kommer att serveras. Vi föreslår att alla har med sig en smörgås och en frukt som vi kan äta som mellanmål under dagen/eftermiddagen/kvällen. 

Mellanmål: Gällande mellanmålet så har det senarelagts för klasserna på mellanstadiet i den mån det går. Detta för att inte förlänga skoldagarna, då inte alla elever är medlemmar i fritidsklubben. I vissa fall är det efter det att skoldagen har slutat, men det har inte gått för alla klasser under alla veckans dagar. Vi försöker att påminna eleverna dag för dag genom att skriva dagens schema på tavlan. 

AF-Equal: Vi har under torsdagens mentorstid pratat om CIVILKURRAGE och GODA GÄRNINGAR. Vi pratade om vad vi kunde göra för att tillsammans och var och en kunde göra för att göra skillnad. Vi utgick från Listan .Det finns över 100 saker som vi kan göra för att skapa en bättre värld för oss alla. Titta gärna på listan hemma tillsammans och hjälp oss främja civilkurage genom att välja en utmaning från listan som ni kan göra hemma i familjen. Vi ska utvärdera hur det gick den 19 oktober, men kommer så klart påminna varandra under tiden om att göra gott och göra skillnad. 

Läxor tills nästa vecka 40:

måndag: 

onsdag: Engelska: 4EF glosor från wonder- when totalt 14 stycken på sidan 14. Översätt gärna även texten muntligt för att repetera vad texten handlar om. Här kan du öva på glosorna. Gå in på Unit 1 och texten
I wonder why
http://webbovningar.nok.se/session/1dcfb0c9ad38ad977c1a6ba26a8eefa8/p203

torsdag:

fredag: 

Övrig information:
Vi vill också passa på att önska alla föräldrar välkomna till skolan för att vara med oss en dag. Varför inte komma hit och vara med en dag, se vad vi gör i skolan och träffa alla nya kompisar som ditt barn pratar om. Det är dock viktigt att ni då bokar in besöket med Maria eller Josefin så att det passar in i schemat. Vi har än så länge bokat in ett besök i våra kalendrar. 

Vi har främst två kommunikationsvägar när vi vill nå ut med information till er föräldrar det är här på afinfo.se och via Skolwebben .Vi ber er återigen gå in och kontrollera att ni har fyllt i rätt uppgifter på skolwebben. När eller om ni byter telefonnummer eller mail får ni själva gå in och ändra dessa uppgifter. Det ligger i ert intresse att få information från skolan som gäller ditt barn.