Vecka 4 – simning på måndag

Nu har vi lite kortare dagar när det är utvecklingssamtal, eleverna tycker nog att det är skönt att få gå hem i dagsljus och idag skiner solen över Stockholm! Jag studerar på distans vid sidan av mitt jobb, det innebär att jag ändå behöver besöka universitetet några dagar under terminen och mån-tis har klassen vikarie.

Kommande vecka:
Mån 21 jan – Simning, klassen samlas 8:15 för lektion i klassrummet och går sedan gemensamt till Simning. Kl 11 är de klara i simhallen och kommer att få åka hem på egen hand. De som önskar kan följa lärare tillbaka till skolan för att äta lunch. De fem första eleverna på klasslistan har musiksamtal i sal 322 (ett grupprum i samma korridor som klassrum).
Ons 23 jan – ingen idrott, klassen slutar efter lunch och 9 elever har utvecklingssamtal enligt tidigare blogginlägg.
Mån 28 jan (vecka 5) Skridskoåkning i Vasaparken.

Läxor:
Tors 24/1 EN läsläxa och svara på frågor. Texten finns på
www.thelittleprinceinlevels.com

Mån 28/1 NO-prov – människokroppen (se NO nedan)

Ämnen:
SO: vi har arbetat med att repetera Judendom och Kristendom genom att bl.a. skriva jämförande texter i par. Nu har vi inlett arbete om Islam och har sett en film om Islams historia samt med en tidslinje sett på hur alla tre religioner har samma ursprung och att de därför kallas Abrahamitiska religioner. Kommande vecka lär vi oss mer om muslimska högtider och om profeten Muhammed. Arbetsområdet om Islam kommer att avslutas med muntliga redovisningar av skolarbete som genomförs här samt quiz under nästa vecka, så inget skriftligt prov.

EN: blandade uppgifter i hör- och läsförståelse, muntliga övningar och skriftliga övningar. Vi skriver just nu brev där eleverna får inta rollen som en utomjording som brevväxlar med en annan utomjording. The Little Prince är en bok som kommer att vara läxa under ett antal veckor framöver, där har vi också läst gemensamt och provat att göra uppgifter som liknar de som eleverna kommer att få i läxa. Boken finns i tre olika svårighetsnivåer och eleverna väljer själva lämplig nivå. Utöver läsläxan kan elever som vill också läsa egen bok på engelska och göra uppgifter till sin egen bok, den utmaningen är helt frivillig. Läxorna bifogas.
5ab EN läxa 24 jan

SV: vi har tjuvstartat lite med Norden som blir nästa arbetsområde i SO, där vi börjar med att studera och komplettera en faktatext om Sverige. Elever kommer i SV att få skriva egna faktatexter om ett Nordiskt land, de kommer också att få presentera sitt land i tvärgrupper (för ca 3-5 elever). Vi har också haft besök av skolpsykologen Matts som kom och berättade lite mer om ADHD.

MA: Längdenheter och volymenheter, bråktal och decimaltal. Vi har även jobbat med problemlösning och haft multiplikationstabelltest.

NO: Människokroppen (matspjälkningskanalen, lever och njurarna, näringslära). På måndag nästa vecka kommer vi ha ett prov på det vi hittills jobbat med inom människokroppen. Till dess ska man repetera sidorna i Upptäck människan. Eleverna har får ett papper om vad de ska kunna inför provet (finns även här).
Inför prov människokroppen del 1

Trevlig helg!
/Maria

Postad i 5A

Sopraner och altar – sök till Gosskören!

Hej!

Adolf Fredriks Gosskör har plats för några sopraner och altar (främst årskurs 5-6) så välkomna att söka!
Vid provsjungningen sjunger du ”Ack, Värmeland du sköna” samt några gehörsövningar. Sökningen tar ca 10 minuter.

Under våren skall vi bland annat få besök av Lunds Domkyrkas Gosskör i april, medverka i Gävle konserthus med Gävle symfoniorkester och inte minst förbereder vi oss för att åka och tävla i European Choir Games i Göteborg 7-11 augusti!

Sopraner och altar övar på onsdagar 15.45-18.00 samt torsdagar 15.45-17.00 (tillsammans med tenorer och basar) i sal 502 och vid varje repetition bjuds det på macka och festis så att man får lite energitillskott :)

Sökningen sker
TISDAG 22 JANUARI mellan kl. 12.30-14.00 i sal 507.
Är du sjuk eller borta just den dagen så kontakta mig så hittar vi en ny tid.

Välkommen att söka till ett härligt och välklingande gäng!

Hälsn/Tony

Vecka 3

Hej!

Hoppas alla har sett respektive tider för utvecklingssamtal i mitt eller Annas blogginlägg från tidigare i veckan.
Eleverna har fått hem schema för vecka 2-5 eftersom schemat är ändrat p.g.a. uteblivna musiklektioner när alla musiklärare är upptagna med antagningsprov. Schemat ligger på Skolplattformen, flik schemavisaren. Jag lägger med en pdf med schema över alla veckor. Idrott utgår både måndag och onsdag nästa vecka.
Schema v2-5

Så här i början av terminen påminner vi oss om hur vi ska vara med och mot varandra, det fortsätter vi med vid ytterligare några tillfällen. I SO har vi repeterat Judendom och Kristendom i form av jämförande analyser och vi har sett tillbaka på nyhetsåret i årskrönika från Lilla aktuellt. Engelska har varit blandat hör- och läsförståelse, samt samtalsuppgifter i mindre grupper.

Framöver
Måndag 21/1: simning i Eriksdalsbadet.
Måndag 28/1: skridskor i Vasaparken.

Läxor
Onsdag 16/1 Matte: Arbetsblad ”Längdenheter”.
Fredag 18/1 NO: (Om du inte hann klart på lektionen) Läs s. 48-53 i Upptäck människan och svara på frågor på s. 22-25 i arbetsboken.

De kommande veckorna har eleverna även i uppgift att öva på multiplikationstabellerna hemma om man känner att det är någon eller några tabeller som inte sitter. Vi kommer att göra multiplikationstest v. 3, 4 och 5. Här är tips på sätt att öva, som jag även har gått igenom med klassen:
Låtar/ramsor: https://www.kunskapshubben.se/6ans-tabell/?series=gangertabellerna
Spel: http://www.sheppardsoftware.com/mathgames/mathman/mathman_multiplication.htm
Memory: https://www.elevspel.se/amnen/matematik/6800-multiplikationsmemory.html
På denna sida finns många olika övningar och uppgifter:
https://mattefixaren.wordpress.com/category/lektionsforslag-utifran-det-centrala-innehallet-i-lgr-11/taluppfattning-och-tals-anvandning/de-fyra-raknesatten/multiplikation/

Trevlig helg!

Maria

Postad i 5A

Utvecklingssamtal kommande två veckor

Utvecklingssamtal VT 19 med Maria i sal 312
Om tiden inte skulle passa, vänligen byt med varandra i första hand och meddela mig.
Mail: maria.kelloniemi@stockholm.se

16-jan Onsdag
12:00 Alice
12:30 Adelle
13:00 Amanda P
13:30 Piero
14:00 Ava
14:30 – rast –
15:00 Noah
15:30 Amanda R
16:00 Eddie
16:30 Viola

17-jan Torsdag
13:00 Emma
13:30 Irma
14:00 Jonathan
14:30 Edit
15:00 – rast –
15:30 Benthe
16:00 Sixten
16:30 Vanja

23-jan Onsdag
12:00 Mogens
12:30 Olle
13:00 Valle
13:30 Selma
14:00 Ivan
14:30 – rast –
15:00 Ellen
15:30 Linnea
16:00 Ellie
16:30 Ture

Fem första elever på klasslista har musiksamtal med Anna måndag 21/1.
Anna kallar själv till dessa samtal via blogginlägg.
Övriga elever kommer att ha musiksamtal under åk 6.

Vänligen,
Maria

Postad i 5A

Musiksamtal och TACK!

Hej 5AB och välkommen tillbaka från jullovet!

Jag vill en gång till tacka er för de alla fina konserterna som vi gjorde i höstas! Också tack för de fina julklapparna!
Tyvärr har vi inga musiklektioner i januari eftersom vi alla musiklärarna kommer att vara upptagna med antagningsproven. Sångerna börjar klinga igen på fredag 1.februari!

På måndag 21.januari börjar vi musiksamtalen, tyvärr hinner jag bara träffa 5 elever/klass. Tanken är att musikläraren har musiksamtal med varje elev en gång under mellanstadiet och en gång under högstadiet. Om tiden inte passar får man försöka byta med någon annan och sedan maila mig.

Måndag 21/1 i sal 322

13.00 Simone 5A
13.20 Folke 5A
13.40 Natalie 5A
14.00 Isabelle 5A
14.20 Saga 5A 


15.00 Alva 5B
15.20 Albin 5B
15.40 Ivar 5B
16.00 Matilda 5B
16.20 Karin G. 5B  

Hälsningar!
Anna

Tack och God Jul!

Hej 5AB!

Terminen har gått fort och vi är nu inne på terminens sista veckobrev. Vårterminen börjar igen onsdag 9 januari kl. 9:15 i klassrummet.

Vecka 2-5 är det antagningsprov för nya elever och alla musiklärare kommer att vara upptagna med det. Därför utgår elevernas musiklektioner dessa veckor och schemat komprimeras för att undvika håltimmar.

Nästa termin växlar a-gruppen och b-gruppen schema med varandra. B-gruppen kommer alltså ha bild och a-gruppen får fler sovmorgnar.

16/1, 17/1, 21/1 och 22/1 mellan kl. 13:00 – 17:00 är det utvecklingssamtal. Vi återkommer med tider första skolveckan. Från och med nästa termin kommer ca 1/3 av eleverna att ha musiksamtal istället för utvecklingssamtal. De som inte har musiksamtal vt-19 kommer att ha det ht-19 eller vt-20.

Tack så jättemycket för de fina julklapparna! Och tack alla elever för otroligt fina sångprestationer på höstterminens konserter. Vi är jättestolta över er! Nu önskar vi er en skön julledighet så ses vi igen 9 januari.

God Jul och Gott Nytt År!
önskar
Malin och Maria

Årets sista skolvecka

Hej! Då går vi mot årets sista skolvecka! Vi kommer att ha lite julkul sista lektionerna på torsdag då vi ser filmen Prinsen av Egypten som är gjord efter berättelser från Gamla testamentet, elever får gärna ta med något gott till filmen. På fredagen har vi bara avslutningen i kyrkan tillsammans.

Ämnen:
SO: vi har fortsatt med faktatexter om Jesus och kommer att arbeta vidare med Kristendomen.
EN: jultema med skrivande av serier, dikter, berättelser eller andra initiativ från elever.
SV: skrivande av berättelser och julkalendern
MA: vi har repeterat numeriska och algebraiska uttryck, likheter, ekvationer och mönster. I onsdags skrev eleverna en diagnos.
NO: vi har fortsatt att jobba med hjärta, blod och lungor i arbetsområdet Människokroppen.

Kommande vecka:
Fre: samling på skolgård 8:10 . Vi går gemensamt till Adolf Fredriks kyrka 8:30, slutar där ca 9:15. Efter kyrkan slutar eleverna. Det finns inte plats för er vårdnadshavare detta år, det är bara fyrornas vårdnadshavare som får en biljett.

Nästa läsår börjar onsdag 9 januari, jag återkommer med tider. I januari är det antagningsveckor och då kommer schemat att komprimeras eftersom musiken utgår under dessa veckor.

Trevlig helg,
Maria

Postad i 5A

V50 5a

Hej, nu är det förkylningstider och även jag blev hemma sjuk ett par dagar denna vecka. Men idag var jag tillbaka och vi började skriva faktatexter om Jesus. Det passar ju bra så här inför julen.

SO: vi arbetar nu vidare med Kristendom och har börjat genom att lära oss mer om Jesus, genom att samla fakta till tankekartor och skriva korta faktatexter utifrån tankekartorna. Vi kommer att arbeta med Kristendom till slutet av terminen och fortsätter med Islam efter jullovet.
EN: fortsatta övningar med frågeorden, elever har utifrån olika material fått ställa frågor och besvara dem. Det ger samtidigt övning i att formulera sig i skrift.
SV: vi skriver vidare på berättelser på datorer, samt ser julkalender med varierade uppgifter till. Vi kopplar också Religion till SV och skriver faktatexter om Jesus.
MA: Vi har fortsatt träna på olika strategier för att lösa ekvationer. Vi har även jobbat med regler i talföljder och mönster. Nästa vecka är det diagnos.
NO: På labben har eleverna fått undersöka sin andning och sina lungor genom olika övningar. I helklass har vi pratat om celler, hjärta, blod och lungor.

Läxor v50:
Mån 10/12 : Läs s. s. 38-41 i Upptäck människan och gör s. 18-19 i arbetsboken (även s. 14-17 ska vara klar om man inte hann med det på lektionen)
Onsdag: Mattediagnos Algebraiska uttryck, likheter – ekvationer, mönster
Mån 17/10: Läs s. 42 – 47 i Upptäck människan och gör s. 20-21 i arbetsboken.

Kommande vecka:
Schemaändring tors 13 dec, vi börjar vanlig tid i klassrum men slutar 12:40. Vi kommer ägna dagen åt julmys.

Trevlig helg,
Maria

Postad i 5A

TACK!

Tack elever för en fantastiskt fin konsert, bra koncentration och fintklingande sång!
Tack konsertföräldrar, som jag knappt hann prata med – tack att ni var flexibla och att ni fanns till hands!
Tack mentorerna Maria och Malin för det fina samarbetet!

Hälsningar från den stolta musikfröken Anna

Konsert imorgon och v49 läxor 5a

Hej!
Idag ska vi iväg på repetition och sedan slutar eleverna i St. Jacobs kyrka kl 14:30. Imorgon är det konsert och vi samlas i kyrkan 13:30 för repetition, ombytta och klara för konsert som sedan börjar 15:00.

Ämnen
MA: Vi har jobbat med likheter och ekvationer inom arbetsområdet algebra.
NO: Vi har haft en introduktion till det nya arbetsområdet Människokroppen. I halvklass fick eleverna undersöka sin vilo- och maxpuls och jämföra dessa. Eleverna har fått två nya biologiböcker: en lärobok och en arbetsbok som heter ”Upptäck människan” där de gör läxan till på måndag.
SO: Vi har arbetat med Judendomen och på måndag kommer vi att ha ett prov där vi stämmer av faktakunskaper om Judendomen. Elever kan träna genom att läsa på sina anteckningar och Quizlet, som vi också har använt i skolan för att repetera det vi läst och sett film om. Nästa vecka kommer vi att gå vidare till Kristendom.
EN: Frågeord har vi arbetat med denna vecka, samt charadlekar med verb i -ing form.
SV: Elever skriver nu berättelser på skolpattformen. Skulle de vilja gå in hemifrån för att skriva mer så loggar de in med skolans användarnamn och id, onedrive och i SV-mapp kan de hitta sin berättelse. Vi kommer att träna på att ge och ta feedback och att förbättra texterna. Nu är det meningen att alla texter ska innehålla sådant vi tränat på: gestaltningar/beskrivningar utifrån flera sinnen, ord som förhöjer den stämning som beskrivs, varierad meningsbyggnad, varierad start på meningar och styckeindelningar.

Läxor:
Mån 3/12 Judendomen: träna på quizlet.com och läsa på anteckningar i arbetsblad.
Mån 3/12 NO – läs s. 8-13 i Upptäck människan och gör uppgifterna på s. 6-7 i arbetsboken. Gör även s. 42. Blev man inte färdig med s. 4-5 på lektionen så ska dessa också göras klart.
Tors 6/12 Eng: Frågeord, skriva egna intervjufrågor och intervjua någon. I skolan kommer elever att få återberätta vad deras intervjuade person har sagt i mindre grupper. Frågeorden är What? Who? When? Where? Which? Why? How?

Kommande vecka:
Tis 4/12, eleverna slutar 12:40, musik utgår då Anna är på rep med åk 8.

Trevlig helg,
Maria

Postad i 5A