Tack till 5a och 5b!

Tack för dessa två lärorika, roliga och givande år vi haft tillsammans! Jag kommer att sakna alla fina elever och tänka på er! Lovar att dyka upp på någon konsert och titta in när jag får tillfälle framöver. Ni följer med i mitt hjärta! :)

Stort tack också för fina blommor och presenter i samband med avslutningen!

Jag önskar er alla en fin sommar och lycka till nästa läsår,
Maria

Tack och glad sommar!

Tack för en fin avslutning i tisdags och stort tack för alla fina blommor och presenter. Jag kommer att sakna er alla! Jag har under dessa två fina år fått lära känna 60 fantastiska elever och önskar er all lycka i framtiden med allt ni tar er för. Jag hejar alltid på er!

Ha nu ett skönt sommarlov!
Kram Malin

Sommaravslutningarna i Adolf Fredriks kyrka – livestreamlänk

Hej,

Nu är sommarlovet nära! Vi vill bara påminna om att avslutningarna imorgon i Adolf Fredriks kyrka livestreamas via skolans Youtubekanal.

Mellanstadiets avslutning börjar kl 8:30.
Högstadiets avslutning börjar kl 10:00.

Och med det passar vi på att önska er alla en trevlig sommar!
/Skolledningen

Sista veckan

Vi dansade in sommaren i finaste solsken med ”Dans på gården”. Klasser och årskurser genomförde koordinerade danser för resten av skolan inför jublande glada elever!

Idag har vi samlat in böcker och börjat rensa bänkarna för läsårsavslut. Om det finns läroböcker/arbetsböcker hemma vill vi gärna att de kommer in på måndag, då vi ska lämna vissa böcker vidare till andra klasser.

Kommande vecka
Mån 10/6 Mentorsdag, 9:00-14:00 samling i klassrum
Tis 11/6 skolavslutning
8:05 samling på skolgård inför marschen till kyrkan. Föräldrar välkomna att gå med bredvid marschen.
8:30 skolavslutning i Adolf Fredriks kyrka, enbart för elever.
ca 9:20 vi återvänder till klassrummet för avslutning. Klassföräldrar ordnar med fika.
ca 10:30 Sommarlov!

Somrig helg på er! / Maria

Postad i 5A

Förändringar inför kommande läsår

Hej,
Idag har vi informerat klasserna 5ab om att det blir förändringar med lärare till nästa läsår. Ni har säkert hört att Anna inte kommer att fortsätta som musiklärare då hennes vikariat för Helle går ut. Helle har sagt upp sin tjänst och Karin Alván som är musiklärare sedan tidigare på AF kommer att ta över Helles tjänst. Båda klasserna har träffat Karin många gånger, då hon haft en tjänst som stadig musiklärarvikarie.

Vi, Malin och Maria, kommer också att gå vidare till tjänster på andra skolor till hösten. Av olika personliga skäl har vi valt nya utmaningar utanför AF. Maria kommer att arbeta i Nacka kommun medan Malin flyttar till Bryssel och kommer att arbeta på Europeiska skolan där.

Rekryteringsprocessen är igång och skolan kommer att hålla er uppdaterade i dessa ärenden. Vi kommer att förbereda en överlämning till blivande lärare så att de får den kunskap de behöver om eleverna. I början av terminen får ni mer information om utvecklingssamtal och när dessa kommer att ske.

Om era barn eller ni har funderingar kan ni vända er till oss eller till biträdande rektor Magnus Johansson.

Varma hälsningar,
Maria och Malin

v22

Hej! Vi besökte igår Stockholms Universitet och fick lyssna till forskare som svarade på elevers frågor. Sedan hade vi planerat aktiviteter utomhus, men regnet öste ner just under dessa timmar och vi bestämde oss för att åka tillbaka till klassrummet, se på lite film och äta matsäcken under tak istället.

Kommande vecka
Tis 28/5 konsert, alla rep- och samlingstider finns i blogginlägg från Anna.
Ons 29/5 sovmorgon, elever börjar 9:05 med matematik. Ingen idrott denna dag, schema komprimeras och elever slutar 14:10.
Tor-fre 30-31/5 lediga.

Ämnen
SO – vi fortsätter arbeta med stormaktstiden och har pratat om häxprocesserna. Hållbar utveckling handlade denna vecka om förpackningar och hur mycket sopor de bidrar med.
EN – vi såg klart filmen Nim’s Island.
SV – nu arbetar vi med att alla ska bli klara med sina tal, dessa ska hållas i mindre grupper på halvklasserna nu på tisdag och de som vill kan mån 3 juni få hålla talet för hela klassen.
MA – Vi har repeterat kapitel 4 och haft en diagnos. Vi har även jobbat med att lösa uppgifter i grupp där alla i gruppen har en del av informationen som behövs för att lösa uppgiften.
NO – Vi håller på att avsluta arbetsområde ljud. På måndag har eleverna ett läxförhör som de kommer att göra två och två.

Framöver
Tis 28/5 Sommarkonsert 5AB & 8AB kl. 19:00 i Maria Magdalena k:a.
Tors–fre 30-31/5 Eleverna är lediga.
Tors–fre 6-7/6 Elever är lediga.
Tis 11/6 skolavslutning
08:05 samling på skolgården åk 4-6. Marsch till kyrkan, här kan föräldrar delta bredvid marschen.
08:30 mellanstadiets avslutning i Adolf Fredriks kyrka. Ingen plats för föräldrar i kyrkan.
ca 9:20 Återsamling i klassrum för fika som klassföräldrar ordnar.
Mån 19/8: elever börjar i ÅK 6.

Trevlig helg,
Maria

Postad i 5A

Sommarlovskör på AF Norrmalm 19-20 juni 2019

ANMÄL DIG HÄR!

Vill du sjunga med oss?
Vi är Natalia Edwall och Anna Sievers, till vardags musiklärare på AF Norrmalm, och innan midsommar leder vi sommarlovskören! Tillsammans kommer vi att sjunga allt det vi inte hinner med i vanliga fall (i alla fall nästan). Alla åldrar är välkomna, vi delar in oss efter tycke och smak.

Vi träffas den 19 och den 20 juni mellan 10.00 och 15.00, lunchen ingår.

Välkomna!
Natasha och Anna

Var?
Adolf Fredriks musikklasser, Västmannagtan 19 Norrmalm. Ingång B1

När?
19 och 20 juni
kl. 10.00 – 15.00
Paus för lunch som vi äter på skolan

Kostnad?
Anmälningsavgift: 200kr (inklusive lunch), sätts in på Bankgironummer 529-5530.
Vid betalning anges barnets namn som referens. Anmälan blir fullständig när registrering gjorts via nedanstående länk samt att anmälningsavgiften är betald till föreningens BG-konto.

Sista dag för anmälan är 10 juni.

ANMÄL DIG HÄR!

Blåsorkester 2019

Hej allihop!

Här kommer en påminnelse om morgondagens första samling och repetition med alla spelsugna elever, föräldrar, lärare och övrig personal!

Vi repeterar följande tider:

 • 23/5 kl 9:15-10:00 sal 504
 • 28/5 kl 14:50-15:50 aulan
 • 29/5 kl 10:00-11:00 aulan
 • 3/6 kl 14:45-15:45 aulan
 • 4/6 kl 10:00-11:00 aulan
 • 10/6 kl 14:00-15:00 aulan

Varmt välkomna!

Karin A, Lina och Fredrik

SOMMARKONSERT 28maj reptider och klädsel

Nu är det dags för läsårets sista konsert! Vi hoppas att den blir den bästa av alla fina konserter som vi haft i år!

Tisdag 28 maj repeterar vi i Maria Magdalena kyrka enligt följande:

Kl.13.30-14.30 5AB själva
Kl.14.30-15 5AB + 8AB

Paus mellan 15 och 18.30 – se till att du äter ordentligt och vilar då! Återsamling i kyrksalen kl. 18.30. Kl.18.50 ska alla sitta/stå på sina platser och kl.19 börjar konserten.

KLÄDSEL:  Sommarfint – gärna ljusa färger & pastellfärger.
Tjejer: klänning eller byxa+blus/ kjol+blus, inte sneakers utan snygga skor.
Killar: långärmad eller kortärmad skjorta + byxor (inte jeans och inte heller svarta konsertbyxor utan chinos eller motsvarande långa byxor fungerar bra). Snygga skor.

Ni sjunger följande sånger utantill: Vallvisa, Uti vår hage, Nu grönskar det, KOM!, Klinga mina klockor, Sommarpsalm, Jag såg dig, Children of the Wind, Cantate Domino, Välkommen gröna sköna vår och Cantate Domino.

ÖVA! :)

Sånghälsningar från Anna

Vecka 21

Hej! Skriver till båda klasserna då Malin tyvärr är sjuk. Vårvärmen är tillbaka och många elever hittar ut på skolgården som nu sjuder av somriga ljud som bollstudsande och från glada elever.

Tors 23 maj ska vi till Stockholms Universitet som anordnar ”Frågelådan” där forskare från olika fält svarar på elevers frågor. Vi tänkte passa på att stanna ute i naturen efter det för att ha några gemensamma aktiviteter för 5AB samt äta medhavd matsäck. Så kläder efter väder, allergimedicin och solskyddsfaktor om det behövs. Vi kommer att ses i skolan för att gemensamt åka till SU, sedan återvänder vi till skolan under eftermiddagen och eleverna har lektioner som vanligt från ca 13:45.

Ämnen:
SO – vi har arbetat vidare med stormaktstiden, genom att se på film och arbeta med Digilär i par. Fredagens lektion om hållbar utveckling handlade om plasten i haven och vi diskuterade återvinning och hur sophantering i Stockholm fungerar.
EN – Vi fortsätter att se Nim’s Island och har lärt oss mer om världshaven. På halvklasserna fick eleverna läsa en bok i par och leta efter givna ords betydelse i sammanhanget.
SV – I 5a arbetar vi vidare med våra tal. 5b djupläser en bilderbok och gör bildanalyser samt diskuterar bokens innehåll.
MA – handlar om enhetsomvandlingar.
NO – elever har fått öva sig på lässtrategier för att läsa, förstå, plocka ut viktiga ord och sammanfatta faktatext om ljud.

Solig helg,
Maria och Malin

Blåsorkester och slagverkare till skolavslutningen 2019 efterlyses!

Nu börjar det att dra ihop sig till sommaravslutning och vad vore väl den utan vår eminenta blåsorkester och slagverkare? Alla är välkomna att delta, elever, föräldrar, lärare och övrig personal! Nedan ser ni vilka repetitionstiderna är och man måste inte komma på alla repetitioner för att få vara med. Vi framför sedan våra två marscher den 11/6 både under mellan- och högstadiets promenad ner mot kyrkan.

Vi repeterar följande tider:

 • 23/5 kl 9:15-10:00 sal 504
 • 28/5 kl 14:50-15:50 aulan
 • 29/5 kl 10:00-11:00 aulan
 • 3/6 kl 14:45-15:45 aulan
 • 4/6 kl 10:00-11:00 aulan
 • 10/6 kl 14:00-15:00 aulan

 Varmt välkommen!

/Karin och Lina

Vecka 20

Hej!
Vi hade besök av författaren Sara Villius som berättade om sina böcker och om hur det är att arbeta som författare samt hur hon själv började skriva. Klassen hade illustrerat citat från hennes berättelse och övat in korta dramatiseringar från den. Sara tackade oss för vårt engagemang inför hennes besök och ville gärna få ett foto av våra illustrationer.

Ämnen
SO: Vi har lärt oss mer om Drottning Kristina och samtidigt tränat på att sammanfatta text till ett personporträtt. Vi har även pratat vidare om hållbar utveckling, lärt oss mer om övergödningen i Östersjön. Utifrån Lilla Aktuellt diskuterade vi nyheter som t.ex. den internationella rapporten om att en stor del av jordens växt- och djurarter riskerar att utrotas.
EN: Vi har sett en kortfilm med tema mobbning, med ett gäng fåglar som bara kommunicerade med kvitter, minspel och gester. Sedan fick elever parvis göra voice-over till filmen, en kreativ uppgift där de utifrån filmens handling lade till egna repliker på vad de trodde att fåglarna sa om de skulle ha pratat engelska.
SV: Tala som Ted är ett projekt för att hålla tal inför klassen. Nu har vi ägnat ett par lektioner åt att börja förbereda talen. Vi har också sett på ett antal tal och pratat om strukturen för talet. När alla kommit en bit in i att förbereda sitt tal, kommer de att få arbeta i små grupper och ge varandra tips på hur talet kan utvecklas. Vi kommer att hålla talen i skolan inför andra elever, antingen i mindre grupp eller inför helklass för de som vill. Det blir under tisdag v22 på halvklasser och måndag v23 för de som vill tala inför hela klassen.
NO: Vi har fortsatt med arbetsområdet ljud. Eleverna har tagit reda på vad ljud egentligen är, hur det tas upp av örat och vilka enheter som ljud mäts i. Laborationerna handlade om att se en stämgaffels svängningar och att prova på att använda trådtelefoner.
MA: Vi har jobbat med problemlösning och att multiplicera decimaltal med 10, 100 och 1000.

LÄXOR:
Ons 15/5 SV: alla elever ska ha kommit fram till ett tema att prata om. Förbereda temat så att de har en inledning av typen ”Vet du hur det känns att..”. Ställ gärna frågor till ditt barn och se om de har koll på ett tema, annars kanske ni tillsammans kan komma på ett lämpligt tema. Det finns exempel på nätet att inspireras av. Bifogar länk:
https://www.youtube.com/watch?v=fDX4adZntXE

Framöver:
Sommarkonsert 5AB & 8AB tisdag 28/5 kl. 19:00 i Maria k:a
Tors – fre 30-31/5: Eleverna är lediga
Tors – fre 6-7/6: Elever är lediga
Tis 11/6: skolavslutning på förmiddag

Trevlig helg,
Maria

Postad i 5A