Inför vecka 12

Vi har haft en bra vecka. ‘
I engelska har vi kommit igång med grundboken Good Luck igen efter ett uppehåll då vi läste The Witches. Framöver blir det läxtext från boken och tillhörande glosor som tidigare. Vill påminna om att det är jättebra om läxtexten kan läsas högt för någon hemma. Läxan är från tisdag till tisdag.

Onsdag har eleverna studiedag. Eftersom det blir tokigt med halvklasserna som faller bort får hela klassen ha svenska på tisdag och det innebär att alla slutar 14.10.

 Läxor vecka 12
Tisdag: En – kapitel 9 A girl Maradona, läsa, översätta texten + alla tillhörande glosor.
Wb kapitel 9 uppgifter 1,2,3,,6 klara
Onsdag: STUDIEDAG
Torsdag: Ma, arbetsblad räkna mera multiplikation och division
Fredag: No, Vara klar med sidorna 58 -59 i ab Fysik och Kemi. Eleverna behöver gb med sig hem.

Med vänlig hälsning
Sara & Sophia

 

 

 

 

Postad i 5A

Inför vecka 11

Då var vi igång igen efter ett behövligt sportlov.

Vi hade en temadag igår som handlade om jämställdhet och ”metoo”. Vi var bland annat på en föreläsning i Aulan, såg några filmer, hade intressanta diskussioner och gjorde vykort med tänkvärda budskap. Dagen väckte många tankar och känslor hos eleverna.

På tisdag börjar grupp A 9.05 och hela klassen slutar 14.10.
Nästa vecka är det en schemabrytande dag onsdag 14/3. Skoldagen börjar 9.00 och slutar 13.30. Idrotten utgår denna dag

 Läxor vecka 11
Tisdag: Eng – kap. 9 ”Bobbie the Goalie”+ glosor
Torsdag: So – arbetsblad om Norge, inlämning. AB s. 31-35 klart
Fredag: No – Förhör om matspjälkningen. För att träna läs och lär dig s.42-53 i GB och s.20- 25 i AB.

Trevlig helg! /Sophia & Sara

 

Postad i 5A

Inför vecka 10

Då var det dags för ett välbehövligt sportlov. Den här veckan har vi försökt avsluta arbetsområden som skulle vara klara innan lovet. En del arbeten fortsätter vi arbeta vidare med när vi är tillbaka. Det har varit tydligt på eleverna att de varit trötta den här veckan, läxor och böcker har glömts hemma och det har varit lite extra pratigt på lektionerna. De som har kommit efter med skolarbetet bör försöka ta hem och arbeta i fatt över lovet. Annars har vi inga läxor och tänker mest att vi tar nya tag när alla är utvilade igen.
På torsdag efter lovet har skolan en temadag och skoldagen är från 9.15 – 13.30. Fokus är på vårt temaår. I övrigt är det lektioner enligt ordinarieschema.
Vi vill göra er uppmärksamma på att det kommer en studiedag för eleverna onsdag den 21/3. Fritids är då stängt!

Vi önskar alla ett riktigt skönt lov!
Sara & Sophia

 

Konsert i April

Hej,

Några konserter skall vi nog klämma ur oss även denna termin.

Torsdagen den 12.4 sjunger vi i Norrmalmskyrkan kl. 19.00. Övriga medverkande är 7c och 7d.

Biljettinfo hittar ni som vanligt på vår hemsida/konsertkalendern.

Välkomna!

Anna

 

Bidrag till kollo eller sommarlovsaktiviteter!

Nu finns det möjlighet att söka bidrag från Adolf Fredriks skollovskolonier för sommarkollo, läger eller andra friluftsaktiviteter. Läs mer i INFO om ansökan.

Sista ansökningsdag är den 12 april.

AF koloniförening_ansökan

INFO om ansökan skollovskolonier

Inför vecka 8

Vi har haft en bra vecka här i skolan. Nästa vecka är en vanlig vecka där vi tar sista rycket innan ett välförtjänt sportlov.

Klasserna jobbar med Norden i geografi. Nästa vecka avslutar vi arbetet med Danmark och efter lovet fortsätter vi med Norge och Finland. Det är viktigt att eleverna ser till att ”göra klart läxorna” är färdiga till rätt dag. På det sättet kommer eleverna inte för långt efter i fall de har haft frånvaro och de förstår de gemensamma diskussionerna som hålls i klassrummet.
I engelskan avslutar vi arbetet med The Witches. Eleverna kommer att få skriva en bokrecension och skriva en egen berättelse på engelska utifrån boken.
I svenska övar vi på att skriva olika texter. Just nu arbetar vi med argumenterande text.

Läxor:
Tisdag: En – glosor, 15 st egna valda ord från boken The Witches. Eleverna ska kunna översätta orden och kunna stava dom på engelska.
Kapitel 7 i workbook ska vara klart, uppgifter 1,2,3,4
Torsdag: Ma- arbetsblad om bråk, delar av antal
Ge -arbetsblad om Danmark. För att kunna arbeta med arbetsbladet behöver eleverna sin grundbok i geografi och färgpennor för att kunna rita karta och flagga. Arbetsbladet ska lämnas in. I arbetsboken ska sidorna 26-30 om Danmark vara klara.
Fredag: No- Vara klar med sidan 20-25 + 45 i ab om människan.

Trevlig helg!
Sara & Sophia

 

 

 

 

 

Postad i 5A

Inför vecka 7

Då var det ordinarie schemat äntligen igång och musiken tillbaka på schemat.
Denna vecka har vi arbetar med matspjälkningssystemet i No, i matten har vi börjat med bråk och idag har eleverna fått programmera Blue-Bots.
Den senaste tiden har vi haft problem med stölder ur väskor, som hänger i korridoren. Det är viktigt att man inte lämnar värdesaker i sina väskor utan de ska låsas in i sitt skåp. Om väskan får plats i skåpet så är det bra om man låser in hela väskan. Annars kan man ta in den i klassrummet och hänga den på sin stol( värdesaker låses även här in i skåpet).

På måndag 12/2 slutar 5B 14.25 och 5A 13.30 eftersom Sophia är på kurs.
Om man har fått med sig en simlapp hem, ska den skrivas på av en förälder och tas med till skolan så snart som möjligt.

Läxor v.7
Tisdag: En – glosor, 15 stycken ord från boken The Witches. Eleverna ska översätta orden och kunna stava dom på engelska.
Onsdag: Ma – vara klar med uppgifterna på planeringen från vecka 5 och 6.
Torsdag: Ma- Läxa 2, arbetsblad.
So- Geografi, kartförhör norden.

Trevlig helg!
Sara & Sophia

Inför vecka 6

Det har varit en våg av sjukanmälningar denna vecka. Många har haft otur och fått influensan. De elever som har varit sjuka en längre tid behöver få hjälp att se till att de blir klara med det vi gjort (göra klart läxor) i skolan. Om man gör det som står i bloggen till rätt dag så är man snart ikapp, se över både förra veckans blogg om läxor och den här veckan. Många elever behöver också få hjälp med att ha rätt böcker och material till skolan då det är fler än vanligt som ”glömt” läxor och böcker hemma. Det gör att de direkt kommer efter i arbetet i skolan och får mer att göra hemma.

Nästa vecka är det äntligen det ordinarie schemat för vårterminen som gäller. Det ska bli skönt att komma in i rutiner igen.Eleverna har fått en ny mattebok som ska tas hem och slås in, om det inte redan finns plast på.

Läxor
Tisdag: En –  glosor, 15 stycken ord från boken The Witches. Eleverna ska översätta orden och kunna stava dom på engelska.
Torsdag: Ma – arbetsblad, repetera algoritmer
No- Skriftlig redovisning om Andning
Fredag: Geografi-  Fylla i Nordenkartan med hjälp av en Atlas. Se till att sidorna s. 21 -25 om Island är klara i arbetsboken.

Trevlig helg!
Sara & Sophia

Inför vecka 5

Då var utvecklingssamtalen klara för denna termin. Alla elever var så duktiga på att leda sina samtal, jag är imponerad!No lektionen på måndag är inställd på grund av att Sophia är på kurs. Skoldagen slutar då 13.30.
På torsdag börjar skoldagen med skridskoåkning i Vasaparken. Samling i Vasaparken 10.00 ( senast). Utrustning att ta med: varma kläder (överdragsbyxor, vantar, mössa), skridskor och hjälm. Ta även gärna med något varmt att dricka! Har man inga skridskor kan man kolla om det finns någon i klassen som har ett par allt låna ut, för att slippa köpa ett nytt par. Efter skridskoåkningen går eleverna tillbaka till skolan för att äta lunch. Efter lunch är det lektioner som vanligt. Ingen idrott på onsdag.

Läxor v.5
Tisdag: Eng –  15 stycken valda ord från boken The Witches
Fredag: No – Läs och lär dig sidorna 34-37, 40-41 i GB om människan.  Vara klar med s.16-17 och 19 i arbetsboken om människan.
So – Arbetsblad, Island, inlämning. Grundboken behövs!

Trevlig helg!
Sophia & Sara

Postad i 5A

Slöjduppgift åk 5 V.T. 2018.

Denna info är för er som har trä- och metallslöjd.

Hej på er,

Här hittar ni slöjduppgiften: Slöjd åk 5 2018 som jag vill att du läser igenom. Planeringen som du ska göra till din uppgift vill jag att den är klar senast efter andra lektionen ni kan annars ta hem planeringen och göra den färdig så att ni kan börja arbeta på slöjdlektionerna.

Som vi har gått igenom ska era planeringar innehålla

  • gärna 3 olika designer av gummibandsfordon
  • beskrivning av hur du tänker göra: material, verktyg, tekniker och metoder
  • tidsplan, så du vet vad du ska göra, steg för steg från idé till färdigt fordon

Den första lektionen går vi igenom uppgiften och ni skissar på olika idéer. När du har bestämt hur ditt fordon ska se ut av de olika skissförslagen du tänker göra så skissar du den ur flera vyer och skriver du in mått och i vilka sorters material du tänker använda till fordonet. Skriv upp vad du har för material ifrån slöjdsalen och vilket återbruks material du ska ta med hemifrån. T.ex. aluminiumburk, sugrör, petflaskkorkar m.m..

Den andra lektionen går vi igenom planering(tidsplan) för ditt arbete i slöjd, som du då ska skriva. Titta på ett förslag här hur du kan planera: Planeringsexempel1

Den tredje lektionen ska vi sätta igång och arbeta för hinna göra klart innan terminens slut. Därför är det viktigt att du nyttjar lektionstiden väl och arbetar fokuserat alternativt att du tar hem efter andra lektionen och gör det klart hemma.

Här nedan hittar du länkar till några av de filmer om att bygga gummibandsfordon som ni kan titta på:

 

Lycka till! 

Med vänlig hälsning

/Träslöjdslärarna