Tack!

Hej alla elever och föräldrar i 6ab!

Jag vill åter säga ett stort tack för att jag fått förtroendet att undervisa era underbara barn! Vi har lärt oss mycket tillsammans och jag kommer att sakna dem mycket!

Jag vill tacka för alla rörande fina personliga brev, presenter, blommor och fotoboken som är helt underbar, i den syns det så tydligt att eleverna växer mycket under tre år. Eleverna kommer jag ju träffa här i skolan och er föräldrar kanske jag ser vid någon konsert framöver. Så inte farväl, utan på återseende!

Ha en fantastisk sommar, det tänker jag ha! :)

// Maria

Sista veckan i sexan!

Hej,

Idag har det dansats på gården, många fina och roliga uppträdanden. 6:ornas dans i år var bugg. En lite kylig morgon, men tack och lov sken solen på oss! :)

I tisdags fick vi besök av studie- och yrkesvägledare som berättade lite om högstadiet och skolsystemet i allmänhet. Eleverna fick också skriva ett brev till sig själva, som de får tillbaka i slutet av åk 9.

Kommande vecka är vår sista tillsammans. Vi ska börja städa ur bänkar och klassrum under veckan. Ta med en kasse på onsdag för att kunna ta hem skolarbetan etc.!

Jag och Maria kommer fortsätta ha betygssamtal med eleverna. Det är bra om alla läroböcker som eventuellt ligger hemma kommer hit redan på måndag. Glöm inte att ta med boken Alex Dogboy tillbaka till skolan. De är från Cirkulationsbiblioteket och måste skickas tillbaka dit nästa vecka.

Skolbiblioteket meddelar att man bör lämna in utlästa böcker, men det går att låna (låna om) böcker att läsa under sommaren. Många elever har fått tips att läsa engelsk skönlitteratur i sommar, det finns också att låna på skolbiblioteket.

Sista veckan
Måndag: vanligt schema.
Tisdag: Ledig dag.
Onsdag: vanligt schema.
Torsdag: mentorsdag 9:00-13:00
Fredag: Skolavslutning, se nedan.

Avslutningen fredag 9 juni

7:50-8:00 klassrum öppet för att lämna eventuella väskor. Föräldrar som ordnar med fika kan vara kvar medan vi går till kyrkan.
8:05 samling på gården klassvis för ÅK4-6 i marschordning 4a-f, 5a-f, 6a-f. Avmarsch.
8:30-ca 9:00 mellanstadiets avslutning i Adolf Fredriks kyrka. Åk 4 medverkar. Varje elev i åk 4 får en anhörigbiljett var till avslutningshögtiden i kyrkan. Anhöriga till elever i åk 5 och 6 kan tyvärr inte beredas tillträde till avslutningshögtiden.
9:15 – ca 10:15 återsamling i klassrummen, fika och betygsutdelning. Ingen lunch serveras på avslutningsdag. Familj är välkommen till klassrummet.

Trevlig helg,

Malin

Postad i 6B

6AB sovmorgon imorgon fre 2/6, börjar 8:50

Hej, då det är dans på gården och idrottslärarna förbereder för det på morgonen så utgår idrott imorgon.
Samling i korridor 8:50 för båda klasserna, för att lämna av väskor mm. 9:00 ska vi stå uppställda på skolgården.

6b fick information på en lektion. Idrottslärare Janne skulle gå förbi hemkunskapen för halvklass A i 6a.

Jag hoppas att information nått alla elever i 6a. Halvklass B hade slutat när jag fick informationen. Om någon elev har tillgång till klassgrupp på Instagram eller liknande kanske ni kan be dem kolla om info spridits där till eleverna också.

Med vänlig hälsning
Maria

V21, avslutning 9/6

Hej,
äntligen kommer värmen! Elever springer glatt ut på gården när solen skiner och basketbollen är en hett eftertraktad aktivitet! :) Nu är det inte många skoldagar kvar och vi jobbar på för att slutföra våra arbetsområden som vi beskrivit i tidigare blogginlägg.

På måndag kommer Malin och Maria ha vikarie, för att få tid att sammanställa resultat för de olika delmomenten av de nationella proven.

Avslutningen fredag 9 juni

7:50-8:00 klassrum öppet för att lämna eventuella väskor.
8:05 samling på gården klassvis för ÅK4-6 i marschordning 4a-f, 5a-f, 6a-f. Avmarsch.
8:30-ca 9:00 mellanstadiets avslutning i Adolf Fredriks kyrka. Åk 4 medverkar. Varje elev i åk 4 får en anhörigbiljett var till avslutningshögtiden i kyrkan. Anhöriga till elever i åk 5 och 6 kan tyvärr inte beredas tillträde till avslutningshögtiden.
9:15 – ca 10:15 återsamling i klassrummen, fika och betygsutdelning. Ingen lunch serveras på avslutningsdag.

Vi önskar att några klassföräldrar ordnar med fika under tiden vi är i kyrkan. De som får hedersuppdraget kan väl ta kontakt med mentor för att samordna uppdukning. Föräldrar är välkomna till fika och att gå med bredvid paraden men p.g.a. platsbrist inte till kyrkan.

Stockholms stad erbjuder dagläger Hello world i digitalt skapande, men det är begränsat antal platser. Ni kan läsa mer i bifogat dokument.

Hello world – inbjudan elev och vårdnadshavare

Datum att ha koll på
25-26/5 lediga Kristi himmelsfärd
6/6 lediga Sveriges nationaldag
9/6 skolavslutning
16/8 (onsdag) skolstart åk7

Trevlig helg önskar
Malin och Maria

Vecka 20 6ab

Hej!

På måndag 15/5 är det schemabrytande dag. Skoldagen börjar 9:00 och slutar 14:00, ingen idrott på måndag. På förmiddagen kommer eleverna delas in i faddergrupper inom 4-6AB och spela sällskapsspel eller kort och på eftermiddagen har vi lektioner klassvis. Elever som har ett sällskapsspel de kan ta med till faddergrupper får gärna göra det, vi har sagt att det inte ska vara spel som låter.

På onsdag/torsdag har 6ab prov i musikteori under halvklasslektionerna.

I matematiken har vi börjat med ett nytt kapitel som handlar om bråk och procent. Vissa moment är nya men de flesta moment är eleverna bekanta med sedan tidigare.

I NO har vi denna vecka börjat med området Befruktning, fortplantning och pubertet. Vi kommer att arbeta med avsnittet genom läroboken ”Koll på NO”, filmer, diskussioner, stenciler och med datorer. Eleverna har fått en planering vi utgår från och ska läsa 4 sidor i ”Koll på NO” till varje fredag. Till på fredag ska de läsa s. 108-111.

Vi avrundar Geografi Europa samtidigt som vi har påbörjat ett nytt arbetsområde som handlar om barns olika livsvillkor i världen. Där utgår vi nu till en början från Rädda Barnens material för Livets lotteri. Elever har lottats till att födas i olika länder och i mindre grupper söker de information om hur livet är i dessa länder. De kommer också att få skriva ett brev på engelska till landets regering där de för fram åsikter om något som de tycker att landet behöver ändra på utifrån barnkonventionen. Grupperna får själva välja om vi ska skicka brevet på riktigt, de grupper som kommit igång med brevskrivandet tycker att det känns spännande att faktiskt skicka iväg ett brev till landets ledare.

Vi läser skönlitteratur på engelska samt arbetar med grammatik.

I Svenska är det också läsning som fokuseras, 6b läser Alex Dogboy som har en handling som passar väl in i SO-arbetsområde (6a har läst boken vid tidigare tillfälle). Vi har i båda klasserna påbörjat ett läsprojekt med åldersanpassade bilderböcker som vi läser och kommer att analysera på olika sätt, både utifrån handling men också utifrån jämförelser vad text och bild kommunicerar.

Trevlig helg,
Malin och Maria

Inför vecka 19

Hej!

Skriver här mitt första veckobrev som mentor i 6B! Det känns jätteroligt att få lära känna eleverna i 6A och 6B, även om det bara är några veckor kvar på terminen. Det var kul att få se eleverna sjunga en så fin konsert i Blå Hallen i onsdags.

Den här veckan har lektioner gått bort p g a nationella prov i engelska samt konsert. Vi har skiftat om lite i schemat för att få bästa möjliga spridning på lektioner.

På torsdag nästa vecka är alla elever lediga. Under studiedagen kommer vi lärare rätta nationella prov.

På måndag är det NO-prov enligt tidigare blogginlägg.

Idrottslärarna hälsar att det är inomhusidrott en vecka till. Utomhusidrotten börjar alltså vecka 20.

Vecka 20, onsdag/torsdag 17-18/5 har Helle prov i musikteori under halvklasslektioner.

Nytt för i år är Sommarlovskör för elever från AF, men också för andra barn och ungdomar som är intresserade av att sjunga. Se bifogad inbjudan med mer information och hur ni kan anmäla intresse. Sommarlovskör 

 

Önskar er en trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

 

Övriga datum att ha koll på
Tors 11/5 Studiedag, elever lediga.
Tors 25/5 Ledig dag, Kristi himmelsfärd
Fre 26/5 Ledig dag, Kristi himmelsfärd
Mån 5/6 vanlig skoldag
Tis 6/6 Ledig dag, Sveriges Nationaldag
Fre 9/6 Skolavslutning fm
Ons 16/8 Skolstart HT17

 

Postad i 6B

Vecka 18 6ab

Hej,

Vi hade en fantastisk resa till Estland, elever var glada och tacksamma över att få vara med om ett sådant äventyr tillsammans. Allt fungerade mycket väl med organisation i Estland och alla elever hämtades/lämnades i tid av värdfamiljer. Ni föräldrar som var med oss på resan gjorde ett fantastiskt arbete! Genom ert ansvar för tilldelade elevgrupper bidrog ni till att vi hade en mycket smidig organisation genom hela resan! Det var en sådan lättnad att vi samlades och gick iväg i mindre grupper och att eleverna visste vem de skulle vända sig till med frågor av allehanda slag. Stort tack!

Konserten hade en för oss ovanligt liten publik, men både våra elever och den estländska kören sjöng väldigt vackert! Vi hade besök av Arvo Pärt på konserten, en känd estländsk tonsättare och Helle berättade att han berömde vår sång.

Vi utvärderat resan tillsammans med eleverna och de var mycket nöjda med allting. Vi kunde konstatera att klasserna umgicks och lärde känna varandra mer över både köns- och klassgränser, vilket är mycket positivt inför kommande år också.

Nu har Malin arbetat sin första vecka på AF och jag är väldigt glad över att ha fått en ny, trevlig och kompetent kollega som mentor i 6b. Malin avrundar nu de arbetsområden som Thord har ansvarat för under sin vikarieperiod i MA och NO. I SO avslutar vi också Geografi under kommande vecka, det blir inget prov som ska läsas på hemma, utan elever visar kartkunskaper på dator under lektioner i skolan. De kommer även att få göra jämförelser mellan länder utifrån planscher som eleverna skapat under lektionerna och dra egna slutsatser av jämförelserna.

Har ni behov av att kontakta Malin gör ni det säkrast på mail: malin.berge@stockholm.se

Några föräldrar har kontaktat mig om att det går löss, så kamma gärna igenom era barn under helgen.

Kommande vecka har vi några schemaändringar då det är konsert samt NP i engelska.

Mån 1/5
Ledig dag, 1 maj.

Ons 2/5
8:15-11:50 två pass NP Engelska. Efter lunch har eleverna en lektion och slutar 12:40.
15:45 samling utanför Stadshuset (ingång Ragnar Östbergs plan 1). Genrep till ca 17:30.
17:30-19:00 elever lediga för middag och ombyte.
19:00 samling utanför Stadshuset (ingång Ragnar Östbergs plan 1). Konsertklädd (helsvart nedtill och vitt upptill, gärna röd detalj) och färdig med toabesök.
19:30 – ca 20:45 konsert. Eleverna går ut genom Blå hallen tillsammans publiken, till Stadshusets innergård, om du ska möta upp ditt barn.

Tors 4/5
9:15 första lektion, sovmorgon pga konsert

Fre 5/5
8:15-9:30 NP Engelska (idrott utgår). Resten av dagen schema som vanligt. Matteprov kap 3.

Övriga datum att ha koll på
Tors 11/5 Studiedag, elever lediga.
Tors 25/5 Ledig dag, Kristi himmelsfärd
Fre 26/5 Ledig dag, Kristi himmelsfärd
Tis 6/6 Ledig dag, Sveriges Nationaldag
Fre 9/6 Skolavslutning fm
Ons 16/8 Skolstart HT17

Trevlig helg,
Maria

3 maj Blå Hallen!

SNART är det ”ÄNTLIGEN VÅR”!

Knappt har vi landad här i Stockholm efter vår resa till Tallinn och nu är det snart dags för en ny konsert. Resan blev riktigt lyckad och vi kan vara stolta över att ungdomarna levererade en sådan fin och stämningsfull konsert i Tallinn.

Onsdag 3 maj kl 19.30 – 20.30 Har vi konsert i Blå Hallen, Stadshuset
Klass 5Ab, 6AB, 7AB, 8AB. Tony Margeta, Helle Rosenborg och Lina Sandborgh, dirigerar.

240 sångare ger en gemensam, sprudlande vårkonsert i den vackra Blå Hallen i Stockholms stadshus. Programmet bjuder på såväl välkända vårsånger som musik av ABBA, U2, W Stenhammar m.fl.

Mattias Wager, piano och orgel

Biljetter förköp via www.kulturbiljetter.se
Ev resterande biljetter säljs vid ingången fr kl 18.30.
Onumrerade sittplatser.
Arrangör: Adolf Fredriks musikklasser Norrmalm

Konsertklädsel för eleverna: Vitt upptill, helsvart nertill. Gärna med en röd detalj.
Genrep i Blå Hallen onsd 3 maj kl 16 – 17.30 (Samling 15.45 vid receptionen). Fri tid efter genrepet till återsamling. Återsamling senast kl 19.00 vid receptionen. Viktigt att alla har ätit något innan konserten. Kom ombytt till konsertkläder. Vid sjukdom på konsertdagen skicka ett sms till min mobil.

Bjud gärna in alla som du känner, så att vi får en härligt stor publik. Hjärtligt välkomna!

Sångarhälsningar från Helle

Fre 28/4 schemaändring och NO-prov 8/5

Hej alla,

på fredag 28/4 är det schemabrytande dag med sovmorgon och tidigare avslut 9:00-14:00 (idrott utgår).

– Samling klassrum 9:00
– Sång på gården inför Valborg 9:30-10:00
– Mentorstid och lunch
– Rep åk 5-8 AB i Aulan 12:30-14:00

Nationella prov i Engelska v18, ons 3/5 förmiddag och fre 5/5 förmiddag. Det är flera delprov i läsförståelse, hörförståelse samt att skriva en text som brukar utgå ifrån att eleven ska berätta om sig själv (familj, var och hur man bor, intressen, skolan).

Konsert ”Äntligen vår!” i Blå Hallen ons 3/5 kl 19:30, återkommer med samlingstider för genrep och konsert. Biljetter kan förköpas på
https://kulturbiljetter.se/kassa/index/
ni kan läsa mer i konsertkalender på skolans hemsida.

Malin har satt ihop en sammanfattning om vad eleverna behöver kunna i det arbetsområde som avrundas under kommande vecka och avslutas med prov måndag 8/5. Eleverna får papperskopia imorgon, men ibland tappas den bort eller glöms i skolan. se nedan.

Vänligen, Maria och Malin

Inför kunskapstest i Rörelse och kraft måndag 8/5 6a och 6b

Öva genom att:
– Läsa och repetera s. 30-41 i Koll på NO
– Gå igenom begreppspappret
– Skriv och repetera arbetsblad 2 ”Rörelse och kraft” (3 sidor)
– Svara på frågorna på s. 30 och 41 i Koll på NO

Mål inom avsnittet rörelse och kraft:
– Förklara vad som menas med en rörelse genom att ge exempel på hastighet, acceleration och fritt fall.
– Ge exempel på krafter som påverkar dig i vardagen.
– Förklara gravitationskraft med exempel.
– Förklara friktionskraft med exempel.
– Förklara centripetalkraft med exempel.

Begrepp du ska kunna förklara samt vilka sidor i ”Koll på NO” du hittar begreppen på:

Rörelse s. 32
Hastighet – enhet för hastighet – medelhastighet s. 32
Accelerera/acceleration s. 32 och 40
Retardera s. 32
Fritt fall s. 33 och 40
Tyngdacceleration s. 33
Gränshastighet s. 40
Kraft s. 34
Gravitationskraft 2. 34-35
Tidvatten s. 35
Friktionskraft s. 36-37
Cirkelrörelse s. s. 38
Centripetalkraft s. 38 och 40
Tyngdpunkt s. 39
Motkraft s. 39

Lycka till!
/Malin

Resurstid trä- och metallslöjd måndagar 15-18, välkomna!

Hej kära slöjdare!

Många har bett om det, och äntligen har slöjdgudarna hört bön.

Från och med denna måndag (24/4) kommer jag att hålla i resurstid för slöjd på måndagar 15-18. Dessa slöjdtimmar är tänkta för alla elever jag undervisar i årskurs 6-9 och som känner att slöjdprojekten behöver lite extra puts och finslipning innan terminens slut!

Följande regler gäller för dessa resurstimmar:

-det finns 16 platser i salen, först till kvarn får slöjda!

-jag finns på plats och hjälper såklart till i mån av tid, men det är först och främst eget arbete som gäller.

-innan du går ska det givetvis vara lika snyggt som när du kom ;)

Hjärtligt välkommen, må slöjden stå dig bi!

/Max

P.S. nästa måndag (1/5) blir det ingen resursslöjd, för då är vi ju alla lediga D.S.