Inför vecka 4

Hej!

Utvecklingssamtalen fortsätter på måndag och tisdag. De som har musiksamtal har det parallellt med de vanliga samtalen på måndag (se tidigare inlägg med tider från Anna).

På måndag är det simning i Eriksdalsbadet. De som vill samlas i skolan kl. 09:10 för att åka gemensamt till simhallen. Om man tycker det är smidigare att ta sig dit själv så går det bra, men då får föräldern skicka ett mail till mig senast på måndag kl. 09:00 så jag vet vilka som tar sig dit på egen hand. Om man väljer att åka dit själv så är det samling kl. 09:50 vid entrén.

MA: Längdenheter och volymenheter, bråktal och decimaltal. Vi har även jobbat med problemlösning och haft multiplikationstabelltest.
SV: Argumenterande texters struktur och innehåll. Olika övningar i syfte att lära sig formen för argumenterande texter. I halvklasser har vi gjort retorikövningar och kommer mer och mer in på muntlig argumentation.
NO: Människokroppen (matspjälkningskanalen, lever och njurarna, näringslära). På fredag nästa vecka kommer vi ha ett prov på det vi hittills jobbat med inom människokroppen. Till dess ska man repetera sidorna i Upptäck människan. Eleverna har med sig ett papper om vad de ska kunna inför provet: Inför prov människokroppen del 1
Några frågor kräver endast korta svar medan några frågor kräver utförligare svar där man förklarar och resonerar.
SO: vi har arbetat med att repetera Judendom och Kristendom genom att bl.a. skriva jämförande texter i par. Nu har vi inlett arbete om Islam och har sett en film om Islams historia samt med en tidslinje sett på hur alla tre religioner har samma ursprung och att de därför kallas Abrahamitiska religioner. Kommande vecka lär vi oss mer om muslimska högtider och om profeten Muhammed. Arbetsområdet om Islam kommer att avslutas med muntliga redovisningar av skolarbete som genomförs här samt quiz under nästa vecka, så inget skriftligt prov.
EN: blandade uppgifter i hör- och läsförståelse, muntliga övningar och skriftliga övningar. Vi skriver just nu brev där eleverna får inta rollen som en utomjording som brevväxlar med en annan utomjording. The Little Prince är en bok som kommer att vara läxa under ett antal veckor framöver, där har vi också läst gemensamt och provat att göra uppgifter som liknar de som eleverna kommer att få i läxa. Boken finns i tre olika svårighetsnivåer och eleverna väljer själva lämplig nivå. Utöver läsläxan kan elever som vill också läsa egen bok på engelska och göra uppgifter till sin egen bok, den utmaningen är helt frivillig. Läxorna bifogas. 5ab EN läxa 24 jan

Framöver
Måndag 21/1: simning i Eriksdalsbadet kl. 09:50.
Ingen idrott onsdag 23/1
Måndag 28/1: skridskor i Vasaparken

Läxor
Torsdag 24/1 ENG: Läs kapitel 2-4 i The Little Prince https://www.thelittleprinceinlevels.com/
Fredag 25/1 NO: Prov på människokroppen
Övrigt: Ligga i fas med matteplaneringen. Träna på multiplikationstabellerna 1-9 (se tips från förra blogginlägget). Här kommer ytterligare en hemsida med övningar: https://www.multiplikationstabellen.se/

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

 

Postad i 5B

Sopraner och altar – sök till Gosskören!

Hej!

Adolf Fredriks Gosskör har plats för några sopraner och altar (främst årskurs 5-6) så välkomna att söka!
Vid provsjungningen sjunger du ”Ack, Värmeland du sköna” samt några gehörsövningar. Sökningen tar ca 10 minuter.

Under våren skall vi bland annat få besök av Lunds Domkyrkas Gosskör i april, medverka i Gävle konserthus med Gävle symfoniorkester och inte minst förbereder vi oss för att åka och tävla i European Choir Games i Göteborg 7-11 augusti!

Sopraner och altar övar på onsdagar 15.45-18.00 samt torsdagar 15.45-17.00 (tillsammans med tenorer och basar) i sal 502 och vid varje repetition bjuds det på macka och festis så att man får lite energitillskott :)

Sökningen sker
TISDAG 22 JANUARI mellan kl. 12.30-14.00 i sal 507.
Är du sjuk eller borta just den dagen så kontakta mig så hittar vi en ny tid.

Välkommen att söka till ett härligt och välklingande gäng!

Hälsn/Tony

Inför vecka 3

Hej!

Hoppas alla har sett respektive tider för utvecklingssamtal i mitt eller Annas inlägg från tidigare i veckan.
Eleverna har fått hem schema för vecka 2-5 eftersom schemat är ändrat p.g.a. uteblivna musiklektioner när alla musiklärare är upptagna med antagningsprov. Schemat ligger på Skolwebben, flik schemavisaren. Idrott utgår både måndag och onsdag nästa vecka.

Framöver
Måndag 21/1: simning i Eriksdalsbadet.
Måndag 28/1: skridskor i Vasaparken.

Läxor
Onsdag 16/1 Matte: Arbetsblad ”Längdenheter”.
Fredag 18/1 NO: (Om du inte hann klart på lektionen) Läs s. 48-53 i Upptäck människan och svara på frågor på s. 22-25 i arbetsboken.

De kommande veckorna har eleverna även i uppgift att öva på multiplikationstabellerna hemma om man känner att det är någon eller några tabeller som inte sitter. Vi kommer att göra multiplikationstest v. 3, 4 och 5. Här är tips på sätt att öva, som jag även har gått igenom med klassen:
Låtar/ramsor: https://www.kunskapshubben.se/6ans-tabell/?series=gangertabellerna
Spel: http://www.sheppardsoftware.com/mathgames/mathman/mathman_multiplication.htm
Memory: https://www.elevspel.se/amnen/matematik/6800-multiplikationsmemory.html
På denna sida finns många olika övningar och uppgifter:
https://mattefixaren.wordpress.com/category/lektionsforslag-utifran-det-centrala-innehallet-i-lgr-11/taluppfattning-och-tals-anvandning/de-fyra-raknesatten/multiplikation/

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

 

Postad i 5B

Musiksamtal och TACK!

Hej 5AB och välkommen tillbaka från jullovet!

Jag vill en gång till tacka er för de alla fina konserterna som vi gjorde i höstas! Också tack för de fina julklapparna!
Tyvärr har vi inga musiklektioner i januari eftersom vi alla musiklärarna kommer att vara upptagna med antagningsproven. Sångerna börjar klinga igen på fredag 1.februari!

På måndag 21.januari börjar vi musiksamtalen, tyvärr hinner jag bara träffa 5 elever/klass. Tanken är att musikläraren har musiksamtal med varje elev en gång under mellanstadiet och en gång under högstadiet. Om tiden inte passar får man försöka byta med någon annan och sedan maila mig.

Måndag 21/1 i sal 322

13.00 Simone 5A
13.20 Folke 5A
13.40 Natalie 5A
14.00 Isabelle 5A
14.20 Saga 5A 


15.00 Alva 5B
15.20 Albin 5B
15.40 Ivar 5B
16.00 Matilda 5B
16.20 Karin G. 5B  

Hälsningar!
Anna

Utvecklingssamtal

Hej!

Välkomna tillbaka till en ny termin! Hoppas att ni har haft en skön julledighet. Jag ser fram emot att träffa alla elever imorgon!

Här kommer tiderna för vårterminens utvecklingssamtal som börjar redan nästa vecka. De fem översta på klasslistan kommer att ha musiksamtal med Anna måndag 21/1, Anna lägger upp tiderna i ett separat inlägg. Övriga har vanliga utvecklingssamtal. Denna gång kommer samtalen vara elevledda och eleverna får tid att förbereda sig inför samtalen på lektionstid. Vi börjar nerifrån på klasslistan denna gång. Om tiden inte passar får man försöka byta med någon annan och sedan maila mig eller Anna.

Onsdag 16/1
12:30 Edvin
13:00 Gustav
13:30 Evylin
14:00 Adéle
14:30 Malte
15:30 Mira
16:00 Uma

Torsdag 17/1
13:00 Nora S
13:30 Anton
14:00 Sofia
14:30 Karin O
15:30 Liam
16:00 Igor
16:30 Emma

Måndag 21/1
13:00 Holger
13:30 Ester
14:00 Turid
14:30 Isola
15:30 Héloïse
16:00 Barthil
16:30 Julia

Tisdag 22/1
13:00 Max
13:30 Nora H
14:00 Tove
14:30 Minna

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 5B

Tack och God Jul!

Hej 5AB!

Terminen har gått fort och vi är nu inne på terminens sista veckobrev. Vårterminen börjar igen onsdag 9 januari kl. 9:15 i klassrummet.

Vecka 2-5 är det antagningsprov för nya elever och alla musiklärare kommer att vara upptagna med det. Därför utgår elevernas musiklektioner dessa veckor och schemat komprimeras för att undvika håltimmar.

Nästa termin växlar a-gruppen och b-gruppen schema med varandra. B-gruppen kommer alltså ha bild och a-gruppen får fler sovmorgnar.

16/1, 17/1, 21/1 och 22/1 mellan kl. 13:00 – 17:00 är det utvecklingssamtal. Vi återkommer med tider första skolveckan. Från och med nästa termin kommer ca 1/3 av eleverna att ha musiksamtal istället för utvecklingssamtal. De som inte har musiksamtal vt-19 kommer att ha det ht-19 eller vt-20.

Tack så jättemycket för de fina julklapparna! Och tack alla elever för otroligt fina sångprestationer på höstterminens konserter. Vi är jättestolta över er! Nu önskar vi er en skön julledighet så ses vi igen 9 januari.

God Jul och Gott Nytt År!
önskar
Malin och Maria

Inför vecka 51

Hej!

Då går vi mot årets sista skolvecka! Vi kommer att ha lite julmys sista lektionerna på torsdag. Om man vill får man gärna ta med något att fika när vi tittar på de sista avsnitten av Sunes jul. På fredag är det avslutning i kyrkan, se nedan.

SV: Vi har fortsatt med retorikövningar i halvklass och jobbat med skrivande och ordklasser i helklass.
MA: Vi har repeterat numeriska och algebraiska uttryck, likheter, ekvationer och mönster. I onsdags skrev eleverna en diagnos.
NO: Eleverna har ritat bilder och skrivit faktatexter om matspjälkningskanalen.
EN: Jultema med skrivande av serier, dikter, berättelser eller andra initiativ från elever.
SO: Vi har fortsatt med faktatexter om Jesus och kommer att arbeta vidare med Kristendomen.

Framöver
Fredag 21/12: Julavslutning kl. 08:30 – ca 09:15 i Adolf Fredriks kyrka. Vi samlas på skolgården kl. 08:10 och går tillsammans till kyrkan. (Det är endast fyrornas föräldrar som får biljetter till avslutningen eftersom hela mellanstadiet ska få plats). Efter avslutningen går eleverna på jullov!

Nästa läsår börjar onsdag 9 januari, jag återkommer med tider. I januari är det antagningsveckor och då kommer schemat att komprimeras eftersom musiken utgår under dessa veckor.

Glad tredje advent!

Vänliga hälsningar
Malin

 

 

Postad i 5B

Inför vecka 50

Hej!

SV: Vi har fortsatt med retorikövningar i halvklass. I helklass har vi jobbat med grammatik och gjort en skrivövning i form av en skrivstafett. Eleverna delades in i grupper där de fick en varsin inledning på en berättelse som de skulle fortsätta på under 4 minuter och sedan skicka vidare till en annan person i gruppen.
MA: Vi har fortsatt träna på olika strategier för att lösa ekvationer samt tränat på att formulera ekvationer utifrån ett matematiskt problem för att sedan lösa dessa. Vi har även jobbat med regler i talföljder och mönster. Nästa vecka är det diagnos.
NO: Vi har fortsatt att jobba med hjärta, blod och lungor i arbetsområdet Människokroppen.
EN: fortsatta övningar med frågeorden, elever har utifrån olika material fått ställa frågor och besvara dem. Det ger samtidigt övning i att formulera sig i skrift.
SO: vi arbetar nu vidare med Kristendom och har börjat genom att lära oss mer om Jesus, genom att samla fakta till tankekartor och skriva korta faktatexter utifrån tankekartorna. Vi kommer att arbeta med Kristendom till slutet av terminen och fortsätter med Islam efter jullovet. 

Framöver
12/12 Luciagig på Vasateatern. Samling 07:25. Se information från Anna i blogginlägg.
13/12 Eleverna slutar 13:35.
21/12: Julavslutning kl. 08:30 i Adolf Fredriks kyrka.

Läxor:
Onsdag: Mattediagnos Algebraiska uttryck, likheter – ekvationer, mönster.
Fre: NO: Läs s.42 – 47 i Upptäck människan och gör s. 20-21 i arbetsboken.

Glad andra advent!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 5B

Musikläxa till fredag 7.dec

Hej 5B!

I morgon på fredag den 7.december ska ni kunna följande Lucia -sångerna utantill:
Sankta Lucia, Så mörk är natten, Goder morgon i denna sal, Staffancollage, Stilla Natt (också vers 2 och 3!).
Öva flitigt!

MVH/Anna

 

Postad i 5B

TACK!

Tack elever för en fantastiskt fin konsert, bra koncentration och fintklingande sång!
Tack konsertföräldrar, som jag knappt hann prata med – tack att ni var flexibla och att ni fanns till hands!
Tack mentorerna Maria och Malin för det fina samarbetet!

Hälsningar från den stolta musikfröken Anna

Inför vecka 49

Hej!

SV: Vi har denna vecka fokuserat på retorikövningar i halvklass och grammatik i helklass (bland annat verb i preteritum och skrivregler).
MA: Vi har jobbat med likheter och ekvationer inom arbetsområdet algebra.
NO: På labben har eleverna fått undersöka sin andning och sina lungor genom olika övningar. I helklass har vi pratat om celler, hjärta, blod och lungor.
EN: Deckargåtor, verb i presens olika former (walk jämfört med walking) och frågeord är det vi arbetat med under veckan.
SO: Vi har arbetat med Judendomen och på måndag kommer vi att ha ett prov där vi stämmer av faktakunskaper om Judendomen. Elever kan träna genom att läsa på sina anteckningar och Quizlet.com, som vi också har använt i skolan för att repetera det vi läst och sett film om. Nästa vecka kommer vi att gå vidare till Kristendom.

Framöver
1/12: Adventskonsert i Jacobs kyrka. Samling 13:30. Konserten börjar 15:00. All information har Anna lagt upp i ett tidigare blogginlägg.
12/12: Luciagig på Vasateatern. Samling 07:25. Se information från Anna i blogginlägg.
21/12: Julavslutning kl. 08:30.

Läxor:
Mån 3/12 Judendomen: träna på quizlet.com och läs på anteckningar i arbetsblad.
Tors 6/12 Eng: Frågeord, skriva egna intervjufrågor och intervjua någon. I skolan kommer de att få återberätta vad deras intervjuade person har sagt i mindre grupper. Frågeorden är What? Who? When? Where? Which? Why? How?
Fre 7/12 NO: Läs s. 38 – 41 i Upptäck människan och gör sida 18-19 i arbetsboken.

Jag vill i detta veckobrev betona vikten av eget ansvar för att komma i tid till lektioner, både första lektionen på morgonen och lektioner mitt på dagen, då det varit en del sena ankomster de senaste veckorna. Det händer såklart alla att man kommer sent någon enstaka gång eller att yttre omständigheter som trafik påverkar, men kommer man sent många gånger så missar man mycket skoltid sammanlagt. I början av lektionerna har läraren ofta en genomgång eller ger instruktioner. Ibland ges någon viktig information om schema eller annat som eleven då missar. Vore tacksam om ni pratar om detta hemma och vi får tillsammans jobba för att eleverna ska komma i tid och slippa stressa till sin första lektion.

 

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 5B