Inför vecka 12

Hej!

Klimatstrejken gjorde att vi hade halvklass på fredag eftermiddag. På frågan (under torsdagen) vilka som skulle ha önskat strejka om de fick för föräldrar och skola så var det i det närmaste alla elever som räckte upp en hand.

Eftersom engagemanget för klimatförändringar och hållbar utveckling är stort i klassen kommer vi att skapa vårt eget projekt för att lära oss mer om dessa frågor. Eleverna önskar själva mer kunskaper om globala miljöproblem och sådant de är intresserade av att lära sig mer om är orsaker, konsekvenser och lösningar till global uppvärmning + utsläpp av växthusgaser, föroreningen av våra världshav, överkonsumtion av varor/kött samt flygtrafik. Det kom också förslag om aktioner som t.ex. skräpplockning.

Ända fram till sommarlovet ägnar vi fredagens SO-lektioner till olika perspektiv på hållbar utveckling. Vi kommer även att kunna arbeta ämnesövergripande med NO, svenska och engelska i viss utsträckning. I svenska lär vi oss mer om retorik och ska hitta vägar att använda oss av de kunskaperna för att kunna agera utåtriktat och påverka politiker/samhället i en riktning mot hållbar utveckling. Vi ser det som ett alternativ för att göra skillnad på andra sätt än att strejka och samtidigt fånga upp elevers stora intresse för globala miljöfrågor.

MA: Vi har jobbat med geometri och övat på att använda gradskiva för att mäta och rita vinklar samt räknat ut vinklar utifrån geometriska figurers egenskaper. Planeringen för vecka 11 ska vara klar den här veckan, det man har kvar är läxa.
SV: Argumenterande texter, retorik och läsförståelse. Vi ska vara med och kvala till Retorikmatchen 2019 och nästa fredag skickar vi in vår kvalfilm där två elever ska hålla ett tal som klassen skrivit och motivera varför just 5B ska vara med i Retorikmatchen.
NO: Vi fortsätter lära oss om hjärnan och nervsystemet.
EN: Vi har arbetat vidare med den tecknade serieboken om mobbing och ägnat tid åt att komma igång med vårt skolprojekt för hållbar utveckling.
SO: Vi har lärt oss mer om de nordiska länderna Danmark och Norge.

Läxor v. 12:
Fredag: SV – Titta på avsnitt 8 av Retorikmatchen och svara på frågor: Retorikläxa fr v 12 https://urskola.se/Produkter/207882-Retorikmatchen-2018-Semifinal-2
Vara i fas med matteplaneringen

Framöver:
21/3 kl. 19:00. Konsert i Kungsholms kyrka. Vi går till kyrkan för repetition kl. 14-15. Efter repetitionen får eleverna åka hem och äta och byta om för att återsamlas i kyrkan 18:00.
22/3: sovmorgon även för b-gruppen, alla elever börjar 9:10
Föräldramöte 26/3. Mötet börjar i aulan kl. 18:30 med föredrag om ungdomars internetanvändning. Vi fortsätter sedan i klassrummet med diskussion kring föredraget. Musiklärare Anna kommer på kortare besök och i slutet får ni tid för planering i föräldragruppen om ni har behov av det. Jag räknar med att vi ska vara klara senast 20:00.
Påsklov vecka 16 (15/4-22/4)

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 5B

MUSIKLÄXA till måndag 18/3

Hej alla elever i 5A och 5B!
Vi har en konsert nästa vecka och det är dags för sista spurten:
öva på sångtexter under helgen och på måndag ska ni kunna alla våra 5 sånger utantill: Sing we to our God, Cantate Domino, Children of the Wind, Jorden kan du inte göra om, Vårvindar friska.

MVH/Anna

Klädsel på idrotten

En vänlig påminnelse om att i nästan alla moment vi har är det en fördel att ha gympaskor på sig. Pga risken att halka tillåter vi inte eleverna att idrotta i strumpor. Jag upplever att det i många fall inte handlar om glömska utan utan att en del elever har med sig ombyte i övrigt men orkar inte ta med sig skor. Skulle önska att vårdnadshavare kollar att era barn får med sig allt.

Inför vecka 11

Hej!

Så är vi igång igen efter sportlovet! Hoppas ni alla har haft det bra. Idag på internationella kvinnodagen hade vi temadag jämställdhet. Innan lunch var alla elever i åk 5 samlade i aulan för en föreläsning av Camilla Rehn från den ideella organisationen Teskedsorden https://teskedsorden.se/ Efter lunch fortsatte reflektioner och diskussioner i klassrummet.

Vi vill informera om att det är årskursvisa föräldramöten i vår och att åk 5 har föräldramöte tisdag 26 mars kl. 18:30.

MA: Denna vecka har vi ägnat mattelektionerna till att öva på procent genom olika samarbetsövningar och räkneövningar.
SV: Retorikövningar i halvklass och argumenterande texter i helklass. Vi har också arbetat med några läsförståelseövningar.
NO: Vi lär oss om hjärnan och nervsystemet.
EN: Vi läser en seriebok gemensamt i mindre grupper, den handlar om mobbning.
SO: Danmark är det land vi läser om nu, vi fortsätter under kommande vecka.

Läxor v. 11:
Fredag: SV – Titta på avsnitt 6 av Retorikmatchen  https://urskola.se/Produkter/207881-Retorikmatchen-2018-Kvartsfinal-4 och svara på frågor Retorikläxa fr v 11
NO – Läs s. 58-61 i Upptäck människan och gör sida 27-29 i arbetsboken.

Framöver:
21/3 kl. 19:00. Konsert i Kungsholms kyrka.
26/3 kl. 18:30. Föräldramöte. Årskursvis samling i aulan och sedan kortare samling i klassrum.
Påsklov vecka 16 (15/4-22/4).

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 5B

Konsert till förmån för Marianne Hillerudhs fond 21/3

Hej och välkommen tillbaka från sportlovet!

Konserten i Kungsholmens kyrka börjar närma sig! Facebook-eventet kan ni se här och biljetter kan köpas här.
Vi sjunger följande sångerna utantill: Sing we to our God (som vi framförde i höstas), Cantate Domino, Children of the wind, Jorden kan du inte göra om och Vårvindar friska (tillsammans med 7GH och Kammarkören).

Ordinarie konsertklädsel: helsvart nedtill (svarta byxor eller svart kjol + helsvarta täckande strumpbyxor/tights, svarta strumpor, svarta konsertskor), vitt upptill (helvit blus/skjorta/topp/tröja UTAN tryck eller andra detaljer).

Vi repeterar i kyrkan samma dag kl.14-15 och efter det har eleverna tre timmars paus för att hinna vila och äta. Återsamling i kyrkan kl.18.00 för kort tuttirep. Obs! Kom ombytta, vi har ingen församlingssal den här gången.

Jag tycker kören har börjat låta bättre än någonsin, det här kommer att bli en fin konsert!
Fråga och maila om något är oklart!
Hälsningar, Anna 

Dags att söka bidrag för sommarlovsaktiviteter!

Nu kan du som är i behov av ekonomiskt stöd söka bidrag från Adolf Fredriks skollovskolonier för ditt/dina barn som går på Adolf Fredriks musikklasser. Bidrag kan sökas till sommarlovsaktiviteter som kollo, lägerverksamhet, lantvistelse eller liknande. Mer information finns i bifogat informationsblad.

Ansökan ska vara oss till handa senaste den 5 april 2019.

INFO om ansökan skollovskolonier

AF koloniförening_ansökan

Den 4 maj är även sista ansökningsdag för bidrag från Stiftelsen Adolf Fredriks Barnhem (gäller elever som går AF):

http://www.stiftelseansokan.se/Pages/AdolfFredriks.aspx

Sportlov och inför vecka 10

Hej!

Nu har vi kommit så pass långt in på terminen att det redan är fredagen innan sportlovet! Hoppas eleverna får tid att vila och samla lite ny energi.

Nu ska eleverna ha gjort sitt språkval. Det är viktigt att ni som ännu inte lämnat in blanketten gör det måndag efter lovet.

MA: Problemlösning och sambandet mellan procent, bråk och decimaltal. Repetition av arbetsområdet och diagnos.
SV: Retorikövningar i halvklass och argumenterande texter i helklass.
NO: Vi har lärt oss om olika typer av muskler och hur de fungerar. I måndags var barnläkare Hedvig (Malins kompis och f.d. AF-elev) på besök och pratade om hjärtat, blodcirkulation och bebisars blodcirkulation i magen. Eleverna hade i förväg fått skriva frågor som Hedvig svarade på. Besöket var mycket uppskattat hos eleverna!
EN: Vi har fortsatt arbeta med Just a Dream och hållbar utveckling på engelskan, på halvklasser har vi tränat oss i att fantasifullt sälja något – parvis planering och muntlig presentation. Det är samtidigt en träning i retorik som båda klasserna har arbetat med på SV.
SO: Nu är det de olika nordiska länderna som står i fokus, vi har läst hela kapitlet om Island i lärobok och arbetsbok denna vecka för de som varit sjuka och vill kunna ta igen.

Läxor v. 10:
Fredag: SV – Titta på avsnitt 4 av Retorikmatchen 2018 (Kvartsfinal 2) + uppgift: Retorikläxa fr v 10
https://urskola.se/Produkter/207876-Retorikmatchen-2018-Kvartsfinal-2

Framöver:
Torsdag 21/3: Konsert i Kungsholms kyrka kl. 19:00. Anna återkommer med mer information.

Ha ett skönt sportlov, vi ses måndag 4 mars!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 5B

Språkval inför ÅK6 innan fre 22/2

Hej,

vi kommer att dela ut språkvalsblankett till eleverna imorgon tisdag. Den ska vara tillbaka påskriven av vårdnadshavare till på fredag.

De språk som finns att välja på är tyska, franska och spanska.

Vi har en del sjuka elever nu så bifogar lappen här, det går bra att maila en scannad bild av påskriven blankett också.

SPRÅKVAL 19-20

// Maria och Malin

Inför vecka 8

Hej!

MA: Längdenheter och procent. I halvklass jobbar vi med samtalsuppgifter i syfte att skapa diskussion och reflektion av matematiska frågor/problem. Eleverna diskuterar frågorna två och två och väljer ett av tre svarsalternativ. Frågorna diskuteras sedan i grupp där paren argumenterar för sina svar. Frågorna är av typen ”Hur brett är Sverige på det bredaste stället?” eller ”Hur fort kan en människa springa?” och leder till intressanta diskussioner och jämförelser och vissa uträkningar som vi gör tillsammans. Frågorna ska besvaras med olika enheter (vikt, volym, tid etc.) och eftersom de är blandade i uppgifterna så innehåller varje lektion flera typer av enheter.
SV: Argumenterande texter och argumentationsövningar. Klassen är anmäld till Retorikmatchen 2019 som anordnas av UR Skola. Vi väntar på den första kvaluppgiften som kommer i mars.
NO: Människokroppen (skelett, muskler och leder).
EN: Vi läser en bok på temat hållbar utveckling och diskuterar innehållet. Boken heter Just a dream och är skriven av Chris Van Allsburg. Vi läser boken högt gemensamt i klassen och diskuterar bilderna, texten och elevernas kunskap om olika miljöproblem. Läxan från The Little Prince diskuterar vi i mindre grupper och sedan i helklass på torsdagar.
SO: Vi har arbetat med hur Norden befolkades, likheter mellan Nordiska länder och samarbeten mellan länderna. Nästa vecka går vi över till att lära oss mer om de olika länderna och börjar då med Island.

Läxor v. 8
Torsdag: MA – Mattediagnos: tiondelar, hundradelar, decimaltal, längdenheter och procent. Övningspapper att ta hem och träna på tills på torsdag delas ut på måndag.
EN – The little prince, kap 14, 15, 16 och 17. Läs och besvara frågor. Extra utmaningsläxa är frivillig. EN läxa kap 14-17 och utmaningsläxa_1
Fredag: SV – Titta på avsnitt 3 av Retorikmatchen 2018 (Kvartsfinal 1) https://urskola.se/Produkter/207879-Retorikmatchen-2018-Kvartsfinal-1 och besvara frågor på papper som delas ut på måndag. Det finns även här: Retorikläxa fr v 8
Övrigt: Gör klart matteplaneringen för vecka 7. Träna på multiplikationstabellerna du är osäker på.

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 5B