My role model week 2-5

My role model

 Presentation
You are going to make a presentation of one of your role models. A role model is a person you look up to for some reason. It could be a celebrity, a family member or a friend. You will present your work in halfclass the first and fourth of february.

The following should be included in your presentation:

* WHO is the person? Give a short description of the person’s life- facts, background, family, career

* WHAT is she/he famous for? Give examples- a creation, a sport, a food-chain, a book, a film or other things.

* HOW long has she/he been your role model?

*WHAT makes this person so special?

*WHY did you choose this person?

Veckobrev v3

Hej 5EF!

Utvecklingssamtalen är igång och nästa vecka fortsätter vi på måndag och tisdag, välkomna då!
På fredag den 25/1 åker vi till Eriksdalsbadet och simmar. Ta med badkläder, handduk, lås till skåp, vattenflaska och ev. en frukt!
Schemat nästa vecka ser annorlunda ut då det fortfarande är intagningsveckor och musiklärarna ägnar sig åt det. Gå in på skolplattformen/ Schemavisaren(som ligger som en flik) och uppdatera er kring schemaändringar.
www.skolplattformen.stockholm.se

Läxor till vecka 4
Tisdag: Matematik: Stående matematikläxa varje vecka. Om man inte hinner med veckans planering tar man med hem och gör färdigt.
Engelska läxa: Jobba vidare med din engelska text om en förebild. Redovisning tillfällen är den 1 och 4 februari.

Viktiga datum:
25/1 Simning Eriksdalsbadet 10-11.30 : Ta med: frukt, lås, badkläder, handduk
1/2 Skridskor i Vasaparken. Ta med skridskor och hjälm.

Trevlig helg!

Josefin och Lotten

Sopraner och altar – sök till Gosskören!

Hej!

Adolf Fredriks Gosskör har plats för några sopraner och altar (främst årskurs 5-6) så välkomna att söka!
Vid provsjungningen sjunger du ”Ack, Värmeland du sköna” samt några gehörsövningar. Sökningen tar ca 10 minuter.

Under våren skall vi bland annat få besök av Lunds Domkyrkas Gosskör i april, medverka i Gävle konserthus med Gävle symfoniorkester och inte minst förbereder vi oss för att åka och tävla i European Choir Games i Göteborg 7-11 augusti!

Sopraner och altar övar på onsdagar 15.45-18.00 samt torsdagar 15.45-17.00 (tillsammans med tenorer och basar) i sal 502 och vid varje repetition bjuds det på macka och festis så att man får lite energitillskott :)

Sökningen sker
TISDAG 22 JANUARI mellan kl. 12.30-14.00 i sal 507.
Är du sjuk eller borta just den dagen så kontakta mig så hittar vi en ny tid.

Välkommen att söka till ett härligt och välklingande gäng!

Hälsn/Tony

Veckobrev 2

Hej 5EF!

Nu har vårterminen äntligen börjat och det är kul att träffa alla igen. Schemat ser annorlunda ut vecka 2-5  då det är antagningsprov för nya elever och alla musiklärare kommer att vara upptagna med det. Därför utgår elevernas musiklektioner dessa veckor och schemat komprimeras för att undvika håltimmar. Hjälps åt att tillsammans titta på veckans schema på skolplattformen, schemavisaren.

Nästa vecka börjar utvecklingssamtalen och eleverna har förberett sina samtal här i skolan. Viktigt att ni kontaktar oss mentorer om ni byter tid med någon! Välkomna!

Läxor till vecka 3

Tisdag: Matematik: Stående matematikläxa varje vecka. Om man inte hinner med veckans planering tar man med hem och gör färdigt.

Onsdag: SO: Koll på religion onsdagen den 16 januari. Se tidigare instuderingsfrågor och planering. Vecka 4 börjar vi med geografi och Norden.
Engelska: Role model : Sök gärna upp fakta till ditt arbete om en förebild.Arbetet ska redovisas på engelska den 1 februari Idag har jag visat hur man kommer åt powerpoint online via skolplattformen. Använd gärna detta verktyg! Där kan du också se schemat. För att hitta dit:

1. Gå in på skolplattformen.stockholm.se

2.Skriv in: förnamn.efternamn@elev.stockholm.se

3: Klicka på våfflan sen valfri presentationsprogram. Vi har mest jobbat med powerpoint, vill du testa Sway är det också okej.

Viktiga datum:

25/1 Simning Eriksdalsbadet 10-11.30 : Ta med: frukt, lås, badkläder, handduk

1/2 Skridskor i Vasaparken. Ta med skridskor och hjälm.

 

Tack och god fortsättning!

Hej!

Nu är terminen slut och jullovet har börjat, korridoren ekar tomt. Jag vill passa på att tacka alla klassföräldrar som nu lämnar över stafettpinnen till nästa grupp. De nya klassföräldrarna får ett mejl av mig i januari. Tack för en fin avslutning och för alla fina gåvor.

Nästa termin växlar a-gruppen och b-gruppen schema med varandra. B-gruppen kommer alltså ha bild och a-gruppen kommer få sovmorgon på fredagarna.

Alla fick med sig tider till utvecklingssamtalen vecka 3 och 4 i kuvertet . Skulle du behöva byta en tid, byt gärna med varandra men meddela mig sen efter bytet.

Vårterminen börjar igen onsdag 9 januari kl. 8:15 i klassrummet.

Till sist vill jag önska alla en god jul och gott nytt år!

Postad i 5E

Veckobrev v.50

Hej alla!
I skrivande stund håller klasserna på att repetera inför sin julkonsert i Immanuelkyrkan. Alla är verkligen tålmodiga och duktiga under repetitionerna och det klingar fantastiskt!

På fredag avslutar vi terminen i Adolf Fredriks kyrka. Skoldagen slutar ca 10.15,  ingen lunch denna dag. (tyvärr inga föräldrar med i kyrkan denna gång). Vill klassföräldrarna ordna med fika i klassrummet efter kyrkan går det bra annars har vi det mysigt i klassrummet ändå. Vi är tillbaka från kyrkan senast ca. 9.30.
Vi ses på skolgården kl 8.10, vid basketkorgen, och går tillsammans till kyrkan.

Nästa vecka kommer vi att skicka ut nya tider för utvecklingssamtal för v.3 och v.4. Tiderna kommer att läggas ut på Skolplattformen.

Läxor till vecka 51
Torsdag:
Engelskaläxa: Skriv färdig din engelska berättelse, Roll a story.
Svenskaläxa: Skriv färdigt din julberättelse. Kom ihåg att ha med en röd tråd dvs en början, en mitt och ett avslut. Det är också bra om du visar att du lärt dig att dela upp din text i stycken.

Trevlig helg!
Josefin och Lotten

Veckobrev v.49

Hej 5EF!

Nästa vecka startar repetitionerna inför fredagens konsert (14/12) och därför kommer schemat se lite annorlunda ut.
På tisdag börjar skoldagen i Immanuelkyrkan, samling utanför kyrkan 8.30. Vill man ta sällskap med Josefin och Lotten ses vi utanför spärrarna på Rådmansgatan uppgång Tegnérgatan. Vi kommer att gå därifrån klockan 8:15.

På fredag är den rep mellan kl:9- 11.30, då ses vi som vanligt i klassrummet 8:15. Därefter är det vanlig skoldag fram till klockan 15 då det är genrep fram till 16.30. Vi vill också förtydliga att efter fredagens rep som slutar 16.30 får eleverna en paus då ni och de gör upp vad de ska göra. Återsamling 18.30 och då finns vi där igen. Konserten börjar klockan 19.00. Lina har lagt ut ett separat inlägg om klädsel och annat som man bör tänka på inför konserten. Viktigt att alla klickar på länken och går in och läser!

Läxor till vecka 50
Onsdag: Mattediagnos kapitel 1
TorsdagEngelskläxa: Läs texten om jul på s. 74-75 i din Spotlightbok. Öva på att läsa texten för någon och översätt muntligt. Du ska dessutom hitta på tre frågor på engelska som handlar om texten i din skrivbok, dessa frågor ska klassen sen svara på.
Tänk på att använda olika frågeord så som  What? Where? How? When? Why?

Viktiga datum:
12/12 Mattediagnos på kapitel 1
13/12 5F Luciagig klockan 14:00. Se Linas separata inlägg!
5E slutar 13.05 denna dag!
14/12 
”Ung jul”- lucia/julkonsert i Immanuelskyrkan tillsammans med 8ef i Immanuelskyrkan kl.19.00
Biljetter finns nu att köpa här: Konsertkalendern
Under rubriken:  Ung jul- en stämningsfull jul och luciakonsert
21/12 Terminsavslutning i Adolf Fredriks kyrka klockan 8.30. Skoldagen slutar ca 10.15  ingen lunch denna dag. (tyvärr inga föräldrar med i kyrkan). Mer information kommer!

Trevlig helg!
Josefin och Lotten

Luciainfo 5ef

Hej på er alla!

Nu närmar det sig vår jul- och luciakonsert. Återigen har vi släppt på ytterligare biljetter om det är någon som inte hunnit köpa.

5e har gjort ett klass-gig på Fora som blev mycket uppskattat och den 13/12 är det dags för 5f att göra klass-gig på Silverrail. (Se separat info).

På tisdag den 11/12 kommer vi att repetera på plats i Immanuelskyrkan under förmiddagen för att lära oss att hitta placeringar och känna på akustiken.

Fredag den 14/12 repeterar vi på förmiddagen och har sedan genrep 15.00, ta med macka och frukt för att fylla på innan genrepet. Då skulle jag uppskatta om konsertföräldrarna hade möjlighet att vara med så att vi kan öva med ljus. Repet beräknas färdigt ca 16.30, då behöver barnen få mat och paus från kyrkan. Återsamling 18.30 för ombyte, 19.00 konsert.

Klädsel finns i bifogad fil, klicka på blåa länken nedan.

Ser fram emot en härlig konsert!

Hälsningar Lina      Luciainfo 5ef 2018

 

 

Veckobrev v 48

Hej 5EF!
Vi märker att alla är lite mer trötta än vanligt och därför ber vi er föräldrar att påminna extra om att gå och lägga sig i tid på kvällarna för att orka med och hålla sig frisk de sista veckorna på terminen.
Den 21 december stänger Skolwebben och Skolplattformen tar över helt och hållet. Om användare efter den 21 december försöker nå skolwebben kommer man hamna på Stockholm.se med information om att Skolwebben är stängd. Skolplattformen kommer att vara ersättaren där ni hittar information om skolan. 

Nu börjar det komma olika rep.-tillfällen inför den kommande konserten den 14/12. Viktigt att alla är med på dessa!

Läxor till vecka 49
Tisdag: Matteläxa för de som inte hunnit med att räkna färdigt v. 47’s planering. Nästa vecka arbetar vi färdigt i skolan med v.48’s planering.
Torsdag: Engelskläxa: Läs texten om Lucia på s. 72-73 i din Spotlightbok. Öva på att läsa texten för någon och översätt muntligt. Du ska dessutom svara på tre frågor på engelska som handlar om texten i din skrivbok, dessa frågor har båda klasserna fått utdelade och finns även på bloggen.

Viktiga datum:
12/12 Mattediagnos på kapitel 1
14/12 
”Ung jul”- lucia/julkonsert i Immanuelskyrkan tillsammans med 8ef i Immanuelskyrkan kl.19.00
Biljetter finns nu att köpa här: Konsertkalendern
Under rubriken:  Ung jul- en stämningsfull jul och luciakonsert
21/12 Terminsavslutning i Adolf Fredriks kyrka. (tyvärr inga föräldrar med i kyrkan)

Trevlig helg!
Josefin och Lotten

Engläxa torsdag 6 december

Saint Lucia’s Day
Homework Thursday 6/12

  1. Read the text on page 72-73 and translate.
  2. Answer the questions in your book.

1.Name three of the characters in the Lucia parade.

2.Why is light important for the Scandinavian countries?

3.When and why did Lucia Day become more popular?