Vecka 12

Hej allesammans.

Vi hade en härlig eftermiddag i Hagaparken. Skönt att få vara ute i friska luften.

I matematiken kommer vi arbeta med avrundning. I NO med ljudet. Nedan följer en planering av området.

Läxa till fredag är att göra klart sidan 50-52 i arbetsboken fysik/kemi.

 

Arbetsområde: Ljud

Genom detta arbetsområde ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

 

Det som bedöms är:

 • Hur du deltar muntligt och skriftligt under fysiklektionerna och under laborationer.
 • På vilket sätt du redovisar/förklarar dina svar samt hur du skriver labbrapporter.
 • Hur väl du använder språket inom fysiken och de begrepp vi går igenom.

 

 Begrepp som ingår:

baston, decibel, diskantton, eko, frekvens, hertz, infraljud, ljudnivå, ljudstyrka, ljudvågor, ljudkälla, svängningar, tinnitus, trumhinna, tryckvåg, ultraljud

Exempel på frågor att kunna besvara i slutet av arbetsområdet:

 • Hur uppstår ljud och hur breder det ut sig?
 • Vad är skillnaden mellan starka och svaga ljud?
 • Vad är skillnaden mellan höga och låga toner?
 • Skadliga ljud, hur skyddar du dig?
 • Hur fungerar örat?

Planering:

Vecka 11

Lektion: Uppstart Ljud

Litteratur: Boken om fysik och kemi s. 108-115 Arbetsuppgifter: arbetsboken s. 50 -51

Film: ”Ljud”

Vecka 12 Lektionsinnehåll: Hur förs ljudet vidare?

Litteratur: Boken om fysik och kemi s.114 – 115 Arbetsuppgifter: arbetsboken s. 52

Film: Testa ljud

Lab: Linjalen, skeden i örat, telefonen.

Läxa: Göra klart i arbetsboken sid 50-52

Vecka 13

Lektionsinnehåll: Örat

Litteratur: Boken om fysik och kemi 116- 117 Arbetsuppgifter: arbetsboken s. 53

Film:Örat”

Lab: Hur kommer ljudet in i örat?

Läxa: Hemexperiment.

Ha en fabulös vecka

Håkan

Postad i 5E

Nästa vecka , v 12

Hej alla föräldrar !

Det går framåt med klassen. Idag hade vi mitterminskonferens och alla involverade lärare i klassen tycker att det har blivit bättre och lugnare så det är verkligen roligt. Igår var vi på Påskvandring i Adolf Fredriks kyrka och församlingspedagogen  tyckte det var en ” sån” trevlig klass och även utflykten till Haga parken avlöpte strålande. Just nu är det mycket schemaändringar. På onsdag den 21/3 har eleverna studiedag och på torsdag ska jag på en SO konferens så då slutar klassen 13.45. Läxor till nästa vecka är : Eng- läxa till torsdag text +glosor s 40 samt  att skriva klart kladden senast tisdag så man kan börja renskriva sin text. Här på skolan finns det 15 datorer och de är inte de bästa så om det finns möjlighet därhemma att skriva rent texten och mejla mig skulle det vara toppen. Man kan även ha med sig en ”sticka” till skolan. Sedan vill jag också påminna om Norden provet den 28/3. På måndag ska klassen få en stencil vad man bör kunna till provet. Trevlig helg Sophie

 

Postad i 5E

Utflykt till Haga parken imorgon

Hej alla föräldrar !

Först och främst måste jag korrigera tiden för morgondagen. En uppmärksam förälder upptäckte missen och kontaktade mig som tur var. Vi börjar alltså 8.30 istället för 9.30 som det står i mejlet.

Inf om morgondagen. Klassen går först på Påsk vandring i Adolf Fredriks kyrka och sedan äter vi lunch på skolan. Därefter tar vi en buss till Haga parken för vinteraktivitet. Eleverna ska ta med sig pulka och HJÄLM som är obligatorisk. Har man inte detta får man istället ta en promenad i parken. Håkan och jag har också sagt att man kan ta med sig fika eller köpa någonting på cafeét som finns där. Vi kommer att vara tillbaka vid Odenplan ca 13.50 där vi avslutar dagen.

Sedan måste jag berömma alla elever som lämnar in sina mobiler, det känns jättebra. MVH Sophie

Postad i 5E

v 11

Hej alla föräldrar !

Hoppas allt är bra med er. Vi har haft en fin vecka här i skolan. Eleverna har fått nya platser, vi arbetade med skolans diskrimineringstema som vi har blivit tilldelade fr Raol Wallenberg Academy vilket resulterade bland annat i jättefina planscher och vi var även ute och intervjuade folk i kvarteret om vilka diskrimineringsgrunder de ansåg som  mest betydelsefulla.

Sedan har vi också diskuterat mobilfrågan återigen. Vi , Håkan och jag, har beslutat att vi samlar in mobilerna varje morgon och att de sedan får tillbaka dem när skoldagen slutar. Jag har skaffat en mobilpåse som vaktmästaren ska sätta upp nästa vecka . Visade den i klassrummet och eleverna såg glada ut,  de har nämligen en sådan i musiken.

Nästa vecka händer följande : Eng – läxa till torsdag s 38 ( text + glosor). På onsdag har vi schemafri dag vilket innebär att alla elever börjar 9.30 och slutar 14.00. På förmiddagen ska vi på Påskvandring i Adolf Fredriks kyrka och under eftermiddagen kommer vi att ha ngn slags utomhusaktivitet. Vi återkommer i början av veckan vad det blir för slags aktivitet. Sedan skulle det vara toppen om ni kunde titta därhemma om ni hittar ngn bok som heter I häxornas tid . Den behöver lämnas tillbaka nästa vecka. och vi ska läsa klart den på måndag.

När det gäller Norden arbetar vi för fullt och eleverna ska  ha prov på Norden onsdagen den 28/3. Har man varit sjuk eller ledig är det bäst att stämma av med mig vad man ska göra.

Trevlig helg önskar Sophie

 

Postad i 5E

v 11

Hej alla föräldrar och elever i 5e och 5f!

 

Vi är nu mitt i terminen och vi är i full gång med att lära oss massor av härliga svängiga låtar till vår konsert i Norrmalmskyrkan den 19 april kl 18.30. Biljetter finns att köpa via

www.kulturbiljetter.se sök på ”Why we sing”.

 

Nu till något annat- Jag och min man Calle fick i oktober det glada beskedet att vi bär på ett litet syskon till vår lille son Casper. Jag är nu i vecka 22 och bebisen beräknas komma , om allt går som vi önskar , i mitten på juli.

Detta var verkligen överraskande för oss och vi har valt att hålla det för oss själva fram tills nu.

Naturligtvis kommer detta innebära att jag inte arbetar på AF under nästa läsår , men jag planerar såklart att komma tillbaka efter min föräldraledighet.

Jag beklagar förstås att detta kommer att påverka era barn på musiken men jag är fullt förvissad om att skolan kommer att lösa den uppkomna situationen på allra bästa vis.

 

Min plan är att följa eleverna vårterminen ut och att ha en riktigt härlig sångtermin tillsammans. Denna information planerar jag att delge alla elever i dag fredag under deras musiklektioner. (Om de inte redan har räknat ut att det inte bara är julskinka som döljer sig under mina stora tunikor)

 

Allt gott till er alla så länge!

Sara

 

Postad i 5E

Vecka 11

Hej allesammans.

Hoppas att ni hade ett skönt lov. Jag låg nerbäddad i influensa men är nu tillbaka i full form.

Nedan följer planeringen för nästa avsnitt i matematiken. OBS. För de elever som har Skrivarboken gäller andra tal. Titta på deras planering.

Läxa till fredag är en mattestencil.

ha en härlig vecka

Håkan

 

Planering vecka 11-15

 

Vecka Avsnitt

 

Grundkursen

Uppgifter

 

Klart
 

11

 

Skriva stora tal s.47-48

Tal med nollor multiplikation och division s.50-51

 

1-4,6-13

21-24,27-30

 
 

12

 

Avrunda till tiotal och hundratal s.56-57

 

Avrunda stora tal s.58

Avrunda till heltal s.59

 

47a,c,e,g, 48,49a,c, 50,512-d,

52a,c,e,g,54,55-57a,b

59-61

63-67

 

 
 

13

 

Avrunda till decimaltal s.60

Miniräknare och avrundning s.61

Uppskatta s.62

 

68-71

73-74

75-79

 
 

15

 

Negativa tal s.68

Mattekoll 6

Träna mer

 

104-107

 

 

 

 

 

Varje lektion inleds med en genomgång av ett moment och sedan får du träna på det genom att räkna några uppgifter i boken, grundkursen. Om du inte hinner räkna uppgifterna i grundkursen under lektionerna måste du ta hem och räkna klart dem innan vi börjar med nästa veckas avsnitt.

 

Blir du klar med grundkursen under lektionen kan du välja att räkna fler uppgifter som hör ihop med genomgången. Du kan också välja uppgifter som finns på de röda sidorna.

 

När grundkursen är klar kommer en ”mattekoll” och utifrån den får du träna mer eller fördjupa dig under några lektioner.

 

På halvklasserna kommer vi att arbeta med problemlösning, mattespel, muntliga övningar mm.

 

Det som bedöms är:

 • hur du deltar muntligt och skriftligt under matematiklektionerna
 • på vilket sätt du redovisar/förklarar beräkningar (OBS! Lästal/problemuppgifter)
 • hur väl du använder det matematiska språket
Postad i 5E

v 10

Hej alla föräldrar !

Vecka 10 kommer inte klassen att ha några läxor i mina ämnen. Vi har nu börjat en period i svenskan när vi kommer att skriva en hel del. Först har eleverna gjort en tankekarta, därefter håller de nu på med en kladd som sedan ska visas för mig och läsas upp för valfri kamrat. Efter vissa korregeringar skriver de rent på en dator. Alla har kommit igång riktigt bra. När det gäller vår bok Häxprovet kommer vi att läsa ut den i skolan.

Torsdag den 8/3 har vi temadag. Klassen börjar kl 9.15 och slutar 13.40 denna dag. Vi fortsätter utifrån AF equal temat. Denna dag ska vi lyssna på en föreläsning samt arbeta i klassrummet med diskrimineringsgrunderna. Eleverna ska också gå ut runt skolan och fråga andra vad de tycker om dessa . De som vill kan gå till Stadsmissionen ( Hagagatan )  med gamla kläder och leksaker som man kanske har hemma. Bidraget ska gå till unga ensamstående mödrar.

Sist vill jag också tacka Charlotte, Frejas mamma, som var på besök i klassen med kollega i onsdags. Vi hade verkligen en givande och intressant eftermiddag tillsammans.

Ha nu ett härligt och vilsamt lov så ses vi som vanligt på måndag v 10. MVH Sophie

Postad i 5E

Denna vecka

Hej allesammans !

Ett litet fel uppstod på senaste bloggen, givetvis har klassen diagnos på Unit 3 och ej på Unit 4 som det råkade bli.

På onsdag får vi  ju besök av Frejas mamma med kollega. Det innebär att halvklasserna försvinner och att vi istället börjar 8.30 med SV  helklass istället. Klassen börjar alltså 8.30 och slutar 14.30 denna dag. De som har artiklar får välja om de vill redovisa dem i helklass eller efter lovet v 10. Det går bra att spara artiklarna om man redan har förberett sig. Ha en fin vecka ! MVH Sophie

Postad i 5E

Bidrag till kollo eller sommarlovsaktiviteter!

Nu finns det möjlighet att söka bidrag från Adolf Fredriks skollovskolonier för sommarkollo, läger eller andra friluftsaktiviteter. Läs mer i INFO om ansökan.

Sista ansökningsdag är den 12 april.

AF koloniförening_ansökan

INFO om ansökan skollovskolonier