Vecka 12 och 13

Hej!
Vi har startat upp ett nytt läsprojekt som kommer att pågå under 5 veckor (paus under påsklovet). I projektet har eleverna valt en bok och fått läsförståelsefrågor till boken, som de ska läsa och besvara hemma. Häftet med frågor är uppdelat på fyra olika veckor, på tisdagar (med början 27/3) ska eleverna ha med sig boken och häftet med frågorna som ska vara besvarade till det datum som står i häftet. Eleverna kommer att få redovisa sina svar i mindre grupper samt visa mig att läxan är gjord.

Vi har stämt av kunskaperna om hur samhället var uppbyggt och hur människor levde under medeltiden genom parvisa prov och att paren sedan fått jämföra sina svar med ett annat par. Det gick alldeles utmärkt, utan att eleverna hade förväntats plugga på till provet. Jag fick syn på några begrepp som vi behöver repetera (ex. fogde, församling och fredslös), men de övergripande kunskaperna om medeltiden finns hos eleverna.

I engelska har vi börjat bekanta oss med London (både lite historia och nutid) och kommer fram till påsk att arbeta med att elever får lära sig mer om London samt skriva en ”London Guide” med tre platser/sevärdheter som de beskriver. Vi övar oss i presentation på engelska, som är en del i läxan Show and tell.

SO-prov ons 28/3
Nu har några elever önskat att få göra ett enskilt prov på resten av medeltiden, för att känna på hur det är. Avsnittet är stort och elever förväntas inte sitta och plugga in alla sidor, men det kan vara värt att bläddra igenom sidorna för att repetera sådant vi läst om och diskuterat i skolan, samt titta igenom anteckningarna.

Vi jobbar på ända fram till provet, så allt detta har vi inte lärt oss om ännu. Jag vill ändå berätta för alla redan nu vad provet kommer att innehålla.

Eleverna ska kunna
– Förklara varför kungarna byttes ut så ofta under medeltiden.
– Känna igen och särskilja historiska fakta om historiska händelser och personer (i provet finns ett antal faktameningar och eleverna ska kunna ange vilken händelse eller person det handlar om).
– Beskriva vad Hansan var och varför Hansan hade så mycket makt runt Östersjön.
– Beskriva vad Kalmarunionen var och vilka fördelar unionen hade för Norden. Samt beskriva orsakerna till att Kalmarunionen bröts upp.

Kommande vecka v12:
Ons 21/3 studiedag, elever är lediga
Fre 23/3 läxa engelska – show and tell

Veckan därpå v13:
Tis 27/3 läsläxa + första sidan av läsförståelsefrågor
Ons 28/3 prov SO medeltiden
Tors 29/3 sovmorgon till 10:05, sedan normalt schema
Fre 30/3 lediga (långfredag) och sedan påsklov v14.

Trevlig helg,
Maria

Postad i 4A

Läxa EN 23/3 – att visa och berätta om en sak för en mindre grupp elever på engelska

Läxa till fredag v12, vi går igenom läxan imorgon.

Homework: Show and tell – Friday 23rd of March
Choose one item from your home, or a picture of an item. Prepare to show and tell your friends about it. You will get to tell a smaller group of friends. If we have time, and you want to, you get to tell the whole class. You choose how much you want to tell.

Here are some questions to help you to plan your presentation. You can bring notes to look at during the presentation.

What is it? Where do you keep it? What can you do with it? Where did you get it from? Why is it important to you? Is there a special story to your item?

Example: Show and tell about a stuffed animal.
This is my favourite teddy bear. Her name is Brumma. When I was a baby my grandma gave it to me. Brumma is always sleeping in my bed. She has been to many different countries together with my family and she loves to travel in airplanes and trains.
Brumma is good to talk to. She always understands me and can make me happy again if I’m sad. She knows all my secrets!
One time Brumma got lost, and it was my birthday! That was my worst birthday ever! I cried the whole day. We looked everywhere for Brumma but she was gone.
In the middle of the night I woke up, in my dream I saw Brumma in the supermarket and the next morning we went there and found her again.
I love Brumma and she will always be with me!

Musikinfo 4A och 4B. Våren 2018

Hej alla i 4A och 4B!

Våren börjar närma sig och likaså våra konserter.
Det blir ”Musikafton” i skolaulan tisdag 15 maj kl 18.30 – 19.30 med 4A och 7A och
Torsdagen 17 maj ”Musikafton” med 4B och 7B. kl 18.30 – 19.30 i skolaulan.

Tisdag 29 Maj kl 19.00 -20.00 ”Sommarkonsert” med 4AB och 6AB i Gustav Vasa kyrka vid Odenplan. Återkommer om biljettinfo mm.

På skolavslutningen i Adolf Fredriks kyrka kommer skolans alla 4:ror sjunga för hela mellanstadiet. En förälder per barn får komma in i kyrkan och lyssna då det är begränsat antal platser.

Till vardags så jobbar vi mycket med notläsning och tvåstämmighet på musiken. Musikboken ”Do Re Mi” används flitigt. Där finns en hel del bra och grundläggande musikkunskaper.
Även lite musikhistoria försöker vi hinna med. Hittills har vi pratat om Bach, Vivaldi, Mozart, Haydn och Schubert.

Allt Gott från Helle R.
helle.rosenborg@stockholm.se

Vecka 11 och batterijakten

Hej, denna vecka har vi arbetat med projekt Batterijakten. Det har handlat om hållbar utveckling, ekologiska fotavtryck och hur batterier återvinns. I mindre grupper har elever fått reflektera över vad som skulle hända vid längre strömavbrott och hålla tal om varför vi måste bli än bättre på att samla in batterier i Sverige och världen. Nu har också insamlingsmöjligheter på Clas Ohlson butiker startat (12-23 mars kl 11:59). Vid inlämning av batterier i butik så anger ni skola och klass så registreras batterierna i tävlingen.

Mer information om batterijakten hittar ni i länken
https://www.batterijakten.se/om

Vi hade temadag om Afequal igår. Dagen inleddes med föreläsning som behandlade sexuella trackaserier. I klassen diskuterade vi sedan elevernas tankar efter föreläsningen samt pratade om internationella kvinnodagen, diskriminering av kvinnor med löneskillnader. Vi reflekterade över uttrycket ”som en tjej”, vad innebär det, varför har det en negativ förväntan på prestation. Viktiga frågor som vi kommer att återkomma till. Vi gjorde kort med citat av kloka människor, dessa är tänkta att delas ut till människor i samhället med en uppmaning att sprida dem på sociala medier med #afequal. Vi hoppas kunna följa bildernas spridning, så har ni fått ett kort får ni gärna hjälpa till att sprida goda budskap om mänskliga rättigheter. :)

I engelska har vi arbetat blandat med alla förmågor: tala, skriva, lyssna och läsa. Det finns några elever som uttrycker att de tycker att engelska är svårt, mer övning och konsumtion av engelska är enda lösningen till det problemet. Jag vill åter påminna om att resurstiden finns med mig torsdagar 15:00-15:45 eller Malin måndagar 15:15-16:00. Elever är varmt välkomna att arbeta med olika ämnen som kan upplevas svåra och läxor.

I SO har vi arbetat vidare med hur människor levde på medeltiden och nästa steg handlar om maktkamper och kungar.


Kommande vecka

Tis 13/3: Läxa NO-frågor i Utkik s.69
Ons 14/3: sovmorgon till 9:00, några schemaändringar under dagen, men dagen avslutas som vanligt 14:20.

Ons 21/3 är det studiedag och elever är lediga. Fritids håller också stängt.

Jag önskar alla en trevlig helg,
Maria

Postad i 4A

Schemaändring torsdag 8/3, skoldag 8:15 – 13:00

Hej,

på torsdag har vi schemabrytande skoldag med tema AFeQual. Vi kommer att samlas 8:15 i Aulan för en föreläsning och sedan arbeta i klassen med olika aktiviter som behandlar mänskliga rättigheter.

Alltså, ingen sovmorgon torsdag. Start i Aulan 8:15, skoldagen avslutas 13:00.

Med vänlig hälsning
Maria

Postad i 4A

Simning imorgon em (för de som var sjuka)

Hej,

vi hade 10 st sjuka elever i 4a när det var simning för någon vecka sedan. Imorgon är det en ny chans för dem att visa simkunnighet. Skicka med hänglås, en vattenflaska och gärna en frukt.

Eleverna åker då med en lärare från skolan kl 12:00 till Eriksdalsbadet. De beräknas vara klara där kl 13:45 och erbjuds att återvända till skolan tillsammans med en lärare. Är det bättre för ditt barn att åka hem på annat sätt från Eriksdalsbadet så är det bra att skicka med en lapp som eleven kan ge idrottsläraren.

// Maria

Postad i 4A

Gosskörens Preparandkör startar onsdag 7/3!

Hej!

På onsdag 7 mars kl. 14.45 startar vårens Preparandkör för er som har anmält till er denna! Pga lite schemaändringar så har vi fått några ändringar i våra repetitioner som ser ut så här nu:

4 repetitioner – Preparandkören – i sal 502
Onsdag 7 mars kl. 14.45-15.30
Onsdag 14 mars kl. 14.45-15.30
Onsdag 21 mars kl. 14.45-15.30  STUDIEDAG – inget rep!
Onsdag 28 mars kl. 14.45-15.30
Onsdag 11 april kl. 14.45-15.30

2 repetitioner tillsammans med hela Gosskören – i aulan
Torsdag 12 april kl. 16.00-17.30
Torsdag 19 april kl. 16.00-17.30
Torsdag 26 april kl. 15.00 genrep i Eric Ericsonhallen
19.00 VÅRKONSERT med Adolf Fredriks Gosskör och Preparandkören i Eric Ericsonhallen
(tider för förflyttning, matsäcksinfo samt biljettinfo meddelas på Adolf Fredriks Gosskörs blogg under fliken ”Om Preparandkören”)

Det är mycket viktigt att du kommer på alla repetitioner då de inte är så många. Meddela ev sjukfrånvaro till mig på tony.margeta(@)stockholm.se. Ta bort parenteserna innan du mailar.

Välkomna!

Sångarhälsningar/Tony

Sportlov :) 4a

Hej,
vi har haft en väldigt kreativ vecka där de flesta av EN/SO/SV har gått till att skapa film med iPad, först stop motion bilder till filmer och sedan redigering av filmerna och tillägg av ljud i iMovie. Filmerna blir riktigt bra och det är nöjda och ivriga elever som vill visa sina filmer. Nu har jag sparat ner filmerna till nätverket och efter lovet ska vi titta på alla filmer gemensamt och reflektera kring projektet.

I Svenska har vi arbetat vidare med nyhetsartiklar med fokus på olika sätt att göra rubriker mer intressanta.

De elever som var sjuka när klassen hade simning för någon vecka sedan kommer att få chans att visa sina simkunskaper tisdagen den 6 mars efter lunch, då beger sig gruppen tillsammans med idrottslärare till Eriksdalsbadet för simning. Efter det kan eleverna följa med idrottslärare till skolan om de inte ska ta sig hemåt på annat sätt. Jag återkommer med detaljer där.

Jag önskar alla ett härligt sportlov!
// Maria

Postad i 4A

Bidrag till kollo eller sommarlovsaktiviteter!

Nu finns det möjlighet att söka bidrag från Adolf Fredriks skollovskolonier för sommarkollo, läger eller andra friluftsaktiviteter. Läs mer i INFO om ansökan.

Sista ansökningsdag är den 12 april.

AF koloniförening_ansökan

INFO om ansökan skollovskolonier

Vecka 8

Hej, den här veckan har klassen haft ett par dagar med vikarie, då jag varit på fortbildning samt rättat nationella prov för åk6. Vi har fortsatt arbeta enligt förra veckans beskrivning av arbetsområden.

I matematik gjorde eleverna en diagnos idag och det såg bra ut med förståelsen av arbetsområdet. I NO fortsätter vi med elektricitet.

SO Historia har handlat om kyrkans roll i vardagen, samt om hur kyrkan under medeltiden blev så rik och mäktig. Vi har också lärt oss om klostrets olika funktioner och om flickors/kvinnors situation och möjligheter till utbildning. Idag har vi läst om hur städer växte fram under medeltiden samt hur livet i staden kunde vara.

I engelska har vi varvat förberedelser för fabelfilmer med att börja lära oss om Skottland som en del av Storbritannien.

Läxa
Ons: Engelska ”Odd one out”, eleverna ska på engelska förklara vilket av orden som inte hör ihop med de andra. Orden kommer från en text om Skottland som vi läst i skolan. De ska också skapa två egna ordgrupper och beskriva vilket av orden som ska bort och varför. I skolan kommer de att få jämföra sina svar och testa om en kompis kan lösa deras egna ”Odd one out”.

Trevlig helg,
Maria

Postad i 4A

Vecka 7 4a

Hej,

eleverna hade en toppendag i skidspåret, de berättade glatt att de hade åkte många kilometer! Vädret var ju perfekt för en dag ute i snön. Flera sa att de gärna ville åka mer längdskidor under sportlovet.

Vi jobbar på med förberedelser för att skapa film på engelskan. Därför har det inte passat med läxor under dessa veckor. Vi planerar berättelserna på storyboard och skriver manus för de som behöver det. Bakgrunder börjar bli klara och under kommande vecka hoppas jag att alla figurer har blivit formade på bildlektionerna. Under veckan före sportlov får vi låna in iPads för att filma våra fabler.

I SO har vi tagit paus från Geografi efter att vi lärt oss om jordens uppbyggande och nedbrytande processer. Senare under vårterminen fortsätter vi med tema Sverige i NO/SO, då arbetar vi vidare med Sveriges Geografi.

Fram till påsklovet fokuserar vi på Historia och Medeltiden. Vi har nu hunnit fundera över brytpunkten mellan Vikingatid och Medeltid. Vi kommer fram till Sportlovet att lära oss om hur samhället var uppbyggt och hur människorna levde sina liv. Efter lovet går vi vidare med kungar, maktkamper och krig.

I Svenska har vi påbörjat ett projekt med nyheter. Som inledning får eleverna göra nyhetsredaktioner som ni kan läsa mer om i läxan. Idag när vi arbetade vidare med nyheter blev det tydligt att många valt en för svår artikel. Om ert barn inte verkar ha koll på innehållet i sin artikel, så kan de söka efter en nyhet på 8sidor.se, de är mer lättlästa än vanliga tidningar. Målet är att kunna återberätta den som en nyhet för klassen på onsdag, och då försöka besvara på frågorna Vad? Var? När? och Vem?. Ett annat tips är att titta på nyheter, så att de får inspiration till hur de ska tala och föra sig.

Vi kommer i nyhetsprojektet att lära oss om en nyhetsartikels uppbyggnad, olika begrepp för nyhetsartiklar och vi ska träna oss på att skriva artiklar. Det blir även fokus på nya ord.

I matematiken har vi fortsatt jobba med problemlösning genom att testa olika strategier som passar för olika typer av problem i matematiken. Vi har även så smått börjat testa på programmering, genom att prata om vad programmering egentligen är och vilka saker runt omkring oss som är programmerade. I halvklass kommer klassen på måndag morgon få prova på att programmera robotar, s.k. Blue-Bots.

I NO fortsätter vi att jobba med elektricitet och i onsdags gjorde vi en laboration om statisk elektricitet. I laborationsrapporterna kopplar vi praktik till teori och diskuterar tillsammans hur resultatet blev och varför.

Därmed hoppas jag att solen ska lysa över oss alla i helgen,
Maria

Postad i 4A