Inför vecka 21

Hej!

Vilken fin musikafton fyrorna bjöd på tillsammans med sjuorna igår. Roligt att så många ville framträda med solosång och spel.

Idag har jag rättat nationella prov för åk 6 hela dagen och eleverna har tillsammans med idrottslärare Janne haft en schemabrytande dag med tema ”barn och ungdomars medievanor”.

I svenska har vi fortsatt att jobba med berättande text, ordklasserna verb och adjektiv samt lyssnat på Tordyveln flyger i skymningen som radioteater. I NO har vi sått frön som fått olika förutsättningar för att vi senare ska undersöka vad ett frö behöver för att kunna gro. Vi har även pratat om fotosyntes, växters livscykler och näringskedjor. I matematiken har vi främst repeterat moment inom division. Glöm inte att gå in och öva på multiplikations-/divisionstabellerna här: http://ovningar.nok.se/default.cshtml?pid=1  Vecka 22 kommer vi att ha ett test på tabellerna 1-6 och vecka 23 tabellerna 7-10.

Under veckan har vi börjat träna lägesgeografi i Sverige, vi gör det på datorer och eleverna får träna och sedan visa mig sina kunskaper. De områden som de får visa är 12 tätorter, sjöar, älvar och åar, öar, landskap. Elever får gärna träna hemma också. Vi kommer att fortsätta med det under kommande vecka samtidigt som vi börjar arbeta med landskap. https://online.seterra.com/sv/

I engelska läser vi vidare i boken ”Gangsta Granny”.Vi har höjt tempot något och stannar upp och diskuterar innehåll bara mellan några kapitel. Målet är att vi ska hinna läsa färdigt boken innan sommarlovet och avsluta med några skrivuppgifter. Vi gör också en del allmänna diagnoser så här i slutet av terminen, för att stämma av de olika förmågorna. Diagnoserna är inget att läsa på inför, utan handlar om språkutvecklingen som en helhet.

Läxor
Tisdag: Arbetsblad ”Näringskedja” klar
Onsdag: Mattediagnos kap 7 (arbetsblad 1, 2 och 3 med repetitionsövningar ska vara färdiga)

Framöver
Tisdag 29 maj: konsert i Gustaf Vasa kyrka kl. 19:00 – 20:00. Samling 18:40.
Mer info här: http://afinfo.se/blogg/2018/04/12/konserter-4a-och-4b-varen-2018/

Skolavslutning fredag 8 juni:
08:00: Samling på skolgården
08:05: Avmarsch med pompa och ståt mot Adolf Fredriks kyrka, marschen till kyrkan är en upplevelse utöver det vanliga! :)
08:30: Avslutning i kyrkan för mellanstadiet. Elever i åk 4 får varsin biljett som gäller för 1 person att delta i avslutningen, utöver dessa utdelade platser finns inte ytterligare utrymme för besökare.
ca 9:00: Vi går gemensamt tillbaka till klassrummet för en avslutning ca 9:20-10:15, gärna med fika om några föräldrar hinner duka upp under tiden vi är i kyrkan. Tanken är att vi har en utställning med dikter eleverna skrivit och att de elever som vill läsa sin dikt högt får göra det. Föräldrar/släktningar är välkomna till klassrummet.

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 4B

4B fredag 18 maj

Nu på fredag 18 maj så är det en schemabrytande dag med tema ”barn och ungdomars medievanor”. Malin rättar nationella prov hela dagen och det är jag som har klassen hela dagen 9-14.

På eftermiddagslektionen tänkte jag att vi unnar oss en liten fredagsfika. Jag bjuder på saft och eleverna får gärna ta med något som passar till denna dryck (exempelvis en liten bulle eller kaka).

Hälsar Janne Karlsson (idrottslärare för 20 av eleverna i klassen)

Postad i 4B

Sök till Adolf Fredriks Gosskör inför nästa sångarår!

Nu är det dags för provsjungningar till Gosskören inför nästa läsår. Vi välkomnar alla intresserade killar i årskurs 4-9 (sopran, alt, tenor och bas).
Vid sökningen sjunger sopraner och altar vers 1 på Ack, Värmeland du sköna (f-moll, startton c1) och tenorer och basar sjunger vers 1 av Den blomstertid nu kommer.
Sökningstiderna är: 

4AB – fredag 18 maj kl.  08.30-09.15 (sal 502)
4CD – fredag 18 maj kl. 09.15-10.00 (sal 502)
4EF – fredag 18 maj kl. 10.00-10.45 (sal 502)

5-6ABCDEF – tisdag 15 maj kl. 11.45-12.45 (OBS! Sal 501)

7-9ABCDEF – onsdag 23 maj kl. 14.40-15.40 (sal 502)

VÄLKOMNA!
Sångarhälsningar/Tony

Sommarlovskör 18-20 juni

Hej!

Föreningen Adolf Fredriks Musikklasser arrangerar även i år Sommarlovskör för sångsugna AF-elever och deras sångglada kompisar/släktingar. All information finns i bifogad PDF och anmälan är senast 27 maj. Du anmäler dig HÄR

VÄLKOMNA!
hälsar Föreningen Adolf Fredriks Musikklasser

Sommarlovskör 2018

Inför vecka 19

Hej!

Eleverna har denna vecka övat på division digitalt via denna hemsida: https://www.nok.se/eldorado/elevwebb
Vi har tränat på att hitta till sidan och att klicka sig vidare till ”Elever åk 4-6” och ”Träna digitalt”. Just nu övar vi på division. Vill man öva  på multiplikationstabellerna hemma kan man göra det på fliken multiplikation, men även på fliken division under ”Tabeller”. Jag uppmuntrar verkligen till att man gör det om man inte känner att tabellerna sitter. Det finns även olika arbetsblad och spelplaner till tärningsspel i skolan man kan ta hem om man föredrar att träna så.

I NO har vi pratat om blommans olika delar och om insektspollinering och vindpollinering. Vi har gjort en laboration där vi satte vitsippor i provrör med vatten och röd/blå karamellfärg. Nästa vecka tittar vi på hur det blev och diskuterar resultatet. I svenska har vi haft mycket högläsning (Tordyveln flyger i skymningen) och textskrivande i Word där eleverna har fått öva på att använda olika funktioner som finns. Vi har även pratat om hur en spännande berättelse är uppbyggd. Nästa vecka fortsätter vi jobba med med berättande text.

Nästa vecka blir en kort skolvecka, måndag till onsdag.

Läxor
Matteplaneringen och träning på multiplikation/division på egen hand här.

Framöver
Tor 10 maj och fre 11 maj lediga
Tor 17 maj: Musikafton tillsammans med 7B kl. 18:30 – 19:30 i skolaulan. Samling kl. 18:00 i sal 505
Tis 29 maj: Konsert i Gustav Vasa kyrka kl. 19:00 – 20:00. Samling 18:40.
Se vidare information om konserterna från Helle i tidigare blogginlägg: http://afinfo.se/blogg/2018/04/12/konserter-4a-och-4b-varen-2018/

Önskar er en fin helg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 4B

Inför vecka 18

Hej!

I torsdags hade vi en schemabrytande dag. Den första lektionen blandades klasserna i arbetslag 4-6 AB så eleverna fick chans att lära känna elever från de andra årskurserna. Eleverna delades in i mindre grupper och gjorde en frågelek. I fredags förra veckan var skolsyster Karina och hälsade på i klassen. Nästa vecka kommer Karina börja ha enskilda hälsosamtal med alla elever i klassen. Samtalen sker under skoltid.

I morse firade vi in våren genom Sång på gården med alla klasser på Adolf Fredrik!

Nästa vecka blir en kort skolvecka, vi ses på onsdag igen. Veckan efter det är också kort i och med att eleverna är lediga både torsdag och fredag.

Läxor
Fredag 4/5: Läsläxa, lämna in 10 svar.
Matteplaneringen

Framöver
30 april och 1 maj lediga
10 maj och 11 maj lediga
Konserter: 17 maj och 29 maj (se all info om konserterna från Helle i tidigare blogginlägg)

Trevlig helg och Glad Valborg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 4B

Preparandkör – viktig ändring torsdag 26/4!

Hej!

Vi måste gå 14.20 från flaggstången på torsdag för att hinna med bussen 14.40 från Odenplan till Skeppsholmen (glöm inte busskort!). Var i god tid för vi hinner inte vänta på någon! Glöm inte matsäck och konsertkläder enligt tidigare information. Ev frånvaroanmälan sker till mig på förmiddagen på mail!

Sångarhälsningar/Tony

Schemaändring denna vecka, hemspråksundervisning åk5

Hej,
Vi vill meddela att vi har två schemaändringar denna vecka.
Onsdag: imorgon, börjar eleverna kl 9:00 i klassrummet pga att kören är inställd.
Torsdag: schemabrytande dag, elever börjar 9:15 som vanligt men slutar lite tidigare ca 13:15.

Anmälan till hemspråk för nästa läsår har delats ut till de elever som har haft hemspråk. De behöver komma i retur till skolan senast 3 maj. Har ni inte fått hem anmälningsblankett och önskar söka hemspråksundervisning får ni maila oss så kan vi skicka hem en blankett.

Med vänlig hälsning
Maria och Malin

Inför vecka 17

Hej!

I biologi har vi denna vecka bland annat läst om Carl von Linné och eleverna har själva fått sortera växter och motivera sina val. Nästa vecka kommer vi att prata om mer om hur växter delas in, fotosyntes och blommans delar.

I matematiken har vi jobbat med division och olika räknemetoder genom olika uppgifter och spel på smartboarden. På halvklasslektionerna har vi jobbat med problemlösning i par.

I svenska har eleverna skrivit en text i boken ”Tummen upp – Kartläggning svenska åk 4”. Det är ett material som fungerar som ett underlag för att stämma av elevens läsförståelse och skrivförmåga och kompletterar de löpande uppgifterna vi gör på ett bra sätt. Eleverna skriver i boken allt eftersom vi arbetar med olika förmågor och del av kunskapskrav. Idag läste vi ut högläsningsboken ”Om jag får stanna” och eleverna kommer nästa vecka få en skrivuppgift utifrån boken. Nästa högläsningsbok blir Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Många elever hade redan läst/lyssnat på den i lågstadiet, men de ville gärna höra den igen.

SO: Vi arbetar med kartbokens symboler och lär oss hur olika naturtyper ser ut på en karta, samt hur de är fördelade över Sverige. Nästa vecka kommer vi att lära oss mer om varje naturtyp och eleverna börjar redovisa sina arbeten om naturtyp och hur den används som naturresurs.

På engelskan har vi börjat läsa en ungdomsbok, vi stannar upp ofta och sammanfattar och reder ut handling/ord. Syftet med övningarna är att lära ut strategier för hur man utifrån helheten i texten kan förstå delar eller ord i texten. Vi läser med tyst, samtidigt som vi lyssnar på ljudbok, då möter elever många ord om och om igen och det är bra för att få in stavning och uttal av orden. Om elever tycker det är svårt att hänga med kan det hjälpa att läsa ett kapitel i förväg på svenska, då har de förståelsen med in i den engelska läsningen av texten. När vi kommit några kapitel in i boken kommer vi att öka tempot i läsa/lyssna och istället ha olika former av skrivuppgifter till kapitel. På halvklasser har elever arbetat med att producera dialoger och spela upp, samt improviserade talövningar med hjälp av Story cubes (tärningar med bilder).

Läxor
Fredag 27/4: Läsläxa, lämna in 10 svar.
Matteplaneringen

Framöver
Fredag 27/4 kl. 09:30 – 10:15: Sång på gården, hela skolan sjunger. Kläder efter väder. Föräldrar är välkomna att lyssna men får räkna med att det är mycket folk på skolgården och att det kan vara svårt att se just sitt barn.
Eleverna är ledig mån 30 april (studiedag) och 1 maj
Lov vid Kristi Himmelsfärdsdag: fre 11 maj (och tor 10 maj)

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 4B

Inför vecka 16

Hej!

Hoppas alla hade en skön påskledighet. Eleverna har kommit tillbaka med nya krafter och vi har haft en bra vecka.

I NO har vi börjat med biologi, främst ekologi. Arbetsområdet innehåller bland annat sortering av växter och djur, näringskedjor, kretslopp, fotosyntes, blommans delar och funktion, vanliga blommor, träd, fåglar och djur samt allemansrätten. I onsdags fick eleverna fritt sortera ett antal växter i olika grupper och göra en egen affisch. Detta kommer att vara utgångspunkt för diskussion i det fortsatta arbetet.

I svenska har nästan alla skrivit klart sina nyhetsartiklar som vi ska sätta ihop till en tidning. Vi har även fortsatt prata om ordklasser och denna vecka fokuserat på adjektiv. Idag hade vi mattediagnos och nästa vecka kommer vi att träna på division och problemlösning.

Som ni säkert har sett så har Helle lagt ut information om vårens konserter på bloggen.

Läxor
Fredag 20/4: Läsläxa, lämna in 10 svar.

Önskar er en trevlig, solig helg!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 4B

Konserter 4A och 4B våren 2018

Konserter med 4A och 4B Vårtermin 2018

Hej! Äntligen börjar solen titta fram och våren är på väg och vi har en hel del sångframträdanden framför oss nu.

Fredag 27 april kl 09.30 – 10.15 ”Välkommen Våren” på Skolgården, där hela skolan sjunger. Kläder efter väder.

Tisdag 15 maj kl 18.30 – 19.30 Musikafton/musikcafé med 4A och 7A i skolaulan. Fritt inträde. Konsertklädsel: enfärgat svart nertill, enfärgat vitt eller blått upptill. Samling kl 18.00 konsertklar i sal 505 (plan 5).

Torsdag 17 maj kl 18.30 – 19.30 Musikafton/musikcafé med 4B och 7B i skolaulan. Fritt inträde. Konsertklädsel: enfärgat svart nertill, enfärgat vitt eller blått upptill. Samling kl 18.00 konsertklar i sal 505 (plan 5).

Tisdag 29 maj kl 19.00 – 20.00 Gustav Vasa kyrka (vid Odenplan) ”En vänlig grönskas rika dräkt”. Konsertklädsel: enfärgat svart nertill, enfärgat vitt eller blått upptill. Genrep på konsertdagen i kyrkan kl 09.00 – 11.00. Återsamling inför konserten kl 18.40. Konsertklädd och konsertklar.
4AB och 6AB möts i en sprudlande konsert för att sjunga in den nalkande sommaren. Musik av G Riedel, J Rutter, W Åhlén m.fl Medverkar: Klasserna 4AB och 6AB. Helle Rosenborg och Tony Margeta, dirigenter. Magnus Bergman, ackompanjatör. Köp biljetter via en länk som finns på skolans websida under ”konsertkalender”

Vid sjukdom under konsertdagen och under genrep meddela mig med sms på min mobil 0707883326. I övrigt nås jag enklast via mail helle.rosenborg@stockholm.se

Skriftlig avstämning av notläran/musikteori sker under vecka 21 (halvklasstimmen i musik: dvs 21 maj eller 23 maj. Det blir avstämning i notnamn, notvärden. skalor upp till 2 förtecken. De som inte har hunnit jobba färdigt med sina teorihäften i skolan får gärna ta hem det och jobba ikapp innan vecka 21.

Glada sångarhälsningar från Helle Rosenborg

Viktig info till Preparandkören!

Hej!

De två återstående repetitionerna inför vårkonserten är torsdag 12/4 och torsdag 19/4, båda gångerna kl 16.00-16.30 i aulan tillsammans med hela Gosskören. (Observera tiden!) Närvaro vid dessa krävs för att få delta vid konserten.

Torsdag 26/4 är det gemensam avmarsch från flaggstången på skolgården kl 14.30 till Eric Ericsonhallen.

Generalrepetition kl 15.00-ca 16.30 för Preparandkören. Därefter finns möjlighet för föräldrar att hämta sina söner för matintag. Alternativt stannar killarna kvar i Eric Ericsonhallen och får tillsyn av gosskörsföräldrar och äter då medhavd matsäck samt byter om på plats.

18.00 finns alla på plats på scenen, ombytta!

19.00-ca 20.15 vårkonsert (glöm inte köpa biljetter!)

Alla, som inte blir hämtade, måste ta med sig konsertkläder redan på morgonen samt matsäck.

Klädsel: vit, långärmad och struken skjorta (inga tryck eller märken), svarta, snygga byxor (ej jeans), svarta, snygga och välputsade skor (inga sneakers, kängor eller dyl.)

Varmt välkomna till vårens stora Gosskörskonsert!

Sångarhälsningar/Tony