Inför vecka 51

Hej!

Eleverna gjorde en strålande insats på Luciamorgon i onsdags! Tack till konsertföräldrarna som var med och hjälpte till. Nu ser vi fram emot julkonserten på tisdag! Påminner om uppdaterad information från Helle angående detaljer kring julkonserten på tisdag: http://afinfo.se/blogg/2017/11/12/musikinfo-december-4a-4b/

Idag har varje barn fått hem en föräldrabiljett till julavslutningen i Adolf Fredriks kyrka på torsdag. Eftersom alla elever i mellanstadiet ska få plats är det endast föräldrar i åk 4 som kan vara med i kyrkan, dock endast en förälder/elev. Det är viktigt att biljetten inte tappas bort eftersom det bara delas ut en per elev.

Konserter/framöver
Tisdag 19/12: Vi samlas i klassrummet kl. 9:00. Sedan går vi tillsammans till Filadelfiakyrkan för rep kl. 10.00 – 15.00. Lunchpaket och frukt finns i Filadelfiakyrkan (beställt från skolköket). Efter kl. 15:00 är det fri tid för vila, middag och ombyte. Återsamling kl. 18.15 i Filadelfiakyrkan i Karlbergssalen, under konsertsalen.
Konsert kl. 19.00 – 20.30.

Onsdag 20/12: Eftersom det är konsert kvällen innan har klassen sovmorgon och börjar kl. 9:05 med kör.

Torsdag 21/12. Julavslutning kl. 8:30 – 9:30 i Adolf Fredriks kyrka. Vi samlas på skolgården kl. 8:10 och går tillsammans till kyrkan. Skulle någon vilja gå direkt till kyrkan med sitt barn, maila mig i god tid. Var på plats utanför kyrkan 8:25 så att klassen kan samlas och gå in. Föräldrar sitter inte tillsammans med elever. Efter avslutningen i kyrkan går eleverna på ett välförtjänt jullov!

Läxor
Onsdag 20/12, SV läsläxa: läs ut din bok och skriv frågor på, mellan och bortom raderna. Viktigt att ta med boken till skolan senast onsdag för att de ska kunna skickas tillbaka.

Vårterminen börjar igen den 10 januari kl. 8:15 i klassrummet. Vecka 2-5 är det intagningsprov för nya elever och alla musiklärare är upptagna med det. Därför har eleverna ingen musik dessa veckor och schemat ändras för att undvika håltimmar. Vi kommer att ha utvecklingssamtal under v. 3-4, återkommer med exakta tider.

 

Önskar er en trevlig helg och glad tredje advent!

Malin

Postad i 4B

Inför vecka 50

Hej!

Vi har i halvklass övat på att tända, släcka och gå med levande ljus inför luciatåget. Eleverna var jätteduktiga på detta så jag tror att det kommer att gå galant på onsdag! Eleverna har fått lappar angående simveckan (v. 4) som ni ska skriva under och lämna in senast v. 2 men gärna innan jul.

På måndag samlas vi i skolan 8:15 och går tillsammans till Immanuelskyrkan för repetition inför Lucia. Vi kommer att öva med ljus, så ta med ett förtänt ljus med manschett. Vi kommer tillbaka till skolan lagom till lunch.

Se uppdaterad information från Helle angående alla detaljer kring Luciamorgon och julkonserten! Här är inlägget: http://afinfo.se/blogg/2017/11/12/musikinfo-december-4a-4b/

Konserter/repetitioner
Måndag 11/12: Repetition i Immanuelskyrkan kl. 08:45 – 10.30. Samling kl. 8:15 utanför klassrummet. Ta med ditt ljus till repetitionen. Ingen Luciaklädsel till repetitionen.

Onsdag 13/12: Luciamorgon i Immanuelskyrkan, Samling 7:15 ombytt och konsertklar. Uppsjungning 7:30. Konserten börjar 8:00. Efter konserten går vi tillbaka till skolan. Skoldagen slutar 13:00.

Tisdag 19/12: Julkonsert i Filadelfiakyrkan kl. 19.00 – 20.30. Rep.  kl. 10.00 – 15.00 i Filadelfiakyrkan. Lunchpaket och frukt finns i Immanuelskyrkan (beställt från skolköket). Återsamling kl. 18.15 i Filadelfiakyrkan i Karlbergssalen, under konsertsalen.

Torsdag 21/12. Julavslutning kl. 8:30 – 9:30 i Adolf Fredriks kyrka. Återkommer med samlingstid.

Läxor
Torsdag 14/12, SV läsläxa: läs till och med angiven sida och skriv frågor på, mellan och bortom raderna.
Fredag 15/12 EN: clothes & beskrivning av en person (se läxpapper)
MA: ligga i fas med planeringen

Önskar er en trevlig helg och glad andra advent!

Malin

Postad i 4B

Inför vecka 49

Hej!

Här kommer ett försenat veckobrev. Nu är det inte långt kvar på terminen och snart är det Luciakonsert och julkonsert! På torsdag 7/12 vill jag att alla elever har med en liten stadig ljusstake med ett vanligt stearinljus (inga värmeljus). Tanken är att 4B och 4A under några tillfällen i skolan ska öva lite på att tända/släcka ljus och gå med levande ljus inför luciatåget. Det kan också vara bra att vänja sig vid att stå med ett levande ljus och samtidigt ha fokus på något annat, för när eleverna sjunger med levande ljus ska de samtidigt följa dirigent med blicken.

På måndag 11/12 ska vi repetera inför Luciamorgon i Immanuelskyrkan. Repetitionen börjar kl. 8:45 så vi behöver samlas i skolan 8:15 (vanligtvis börjar klassen 8:30 på måndagar).

Läxor
Torsdag 7/12 SV: läsläxa, läs till och med angiven sida och skriv frågor på, mellan och bortom raderna.
Fredag 8/12 EN: lära sig kroppsdelar och 15 instruktioner till leken Simon says.
MA: ligga i fas med planeringen (ny planering: Eldorado 4A kap 3)

Framöver/konserter
Måndag 11/12: Repetition i Immanuelskyrkan kl. 08:45 – 10.30. Samling kl. 8:15 utanför klassrummet.
Onsdag 13/12: Luciamorgon i Immanuelskyrkan, Samling 7:15 ombytt och konsertklar. Konserten börjar 8:00.
Tisdag 19/11: Julkonsert i Filadelfiakyrkan kl 19.00 – 20.30.
Önskar er en trevlig vecka!

Malin

Postad i 4B

Stipendier till ett läger för digitalt skapande!

Nu har alla elever möjlighet att söka ett flertal stipendier till ett läger för digitalt skapande!  Stipendiet ger en elev en hel veckas lägervistelse utan någon som helst kostnad.Stipendierna kan sökas av elever i årskurserna 2 – 9.

Läs mer i den bifogade bilagan. Sista ansökningsdag är den 9 december.

Inför vecka 48

Hej!

Vi har haft en bra vecka och till elevernas och min stora glädje har vi nu fått en Smartboard till klassrummet. Vi värmde upp den genom att göra ett interaktivt quiz på blandade kunskaper eleverna fått under terminen.

I svenska har vi påbörjat ett läsprojekt. Eleverna har fått välja mellan ett antal böcker med olika tema/svårighetsgrad. Utifrån deras val har jag skapat mindre grupper. Nu blir en stående läxa att läsa hemma t.o.m. en angiven sida i boken till varje torsdag framöver. Uppgiften är att skriva tre olika typer av frågor om sidorna de läst till varje vecka. Frågorna ska vara en av vardera på, mellan och bortom raderna. Frågorna skriver de i häftet ”Läsning”. Till varje torsdag tar eleven med boken, häftet och läsloggen: Svenska läsning åk4. I läsloggen finns all information om läxan.

På torsdag kommer vi ha diagnos på det senaste arbetsområdet i matematik som främst har handlat om olika räknemetoder inom addition och subtraktion. Det är ingenting man ska öva på hemma, utan diagnosen görs för att se att alla har hängt med och så att jag kan utvärdera vad vi behöver öva lite mer på. När eleverna har fått individuell feedback får de göra en ny diagnos.

I NO kommer vi nästa vecka avsluta arbetsområdet vatten. Vi har tagit reda på alltifrån hur en vattenmolekyl ser ut till hur vattenrening går till och hur vattenförsörjning ser ut i olika länder. Nästa arbetsområde blir elektricitet och magnetism.

Maria skriver följande:
I SO har jag introducerat ämnet Samhällskunskap, vi har tittat igenom boken för att se vad ämnet innebär för åk4-6. Det första vi lär oss om är skolan, varför alla går i skolan i Sverige, varför inte alla går i skolan i andra delar av världen, konsekvenser av att alla inte får gå i skolan. Under två lektioner får eleverna vara mer kreativa och beskriva hur en skola skulle behöva se ut om skolplikten plötsligt försvann, vad skulle krävas av en skola för att barn och ungdomar skulle komma dit helt frivilligt (ämnen, tider, lov, lärare, material mm). I detta arbetsområde tränar vi på analysförmågan, att resonera om orsaker och konsekvenser. Innan jul ska vi också hinna med ett kortare avsnitt om att få vara som man vill, om orsaker till och konsekvenser av mobbing.

I Engelska, nu och under kommande veckor, ser vi en serie ”Max’s Movie”, som handlar om mobbing. Tanken är att kunna knyta ihop SO/EN. Vi arbetar också framåt i vår lärobok Spotlight 4, tränar på språkliga regler samt ordgrupper (t.ex lägesprepositioner, väder, kläder, jul). På halvklasserna fram till jul kommer vi mest att arbeta med korta dramatiseringar i mindre grupper.

Läxor
Tisdag 28/11, NO: stencil ”Vattenförsörjning och vattenrening”. Till vissa frågor behövs tillgång till internet för att söka svar.
Torsdag 30/11, SV läsläxa, läs till och med angiven sida och skriv frågor på, mellan och bortom raderna.
Fre 1/12 EN: Weather, svara på frågor om väder utifrån egna erfarenheter och böcker på Oxford Owl. Två svårighetsnivåer, den svårare är frivillig (se bifogad fil). Läxa engelska fre 1 dec Weather_1

Önskar er en trevlig helg!
Malin

Postad i 4B

Inför vecka 47

Hej!

Här kommer ett lite kortare veckobrev, jag skriver mer om ämnena i nästa vecka. Jag har nu läst lite för klassen ur varje valbar bok inom läsprojektet och på måndag får de välja vilken bok de skulle vilja läsa.

Jag har fått rapport om att det finns huvudlöss i klassen, så var lite uppmärksamma och kontrollera barnens hår i helgen. https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Huvudloss/?ar=True

Jag vill påminna om resurstiderna som finns; måndagar kl. 15:10-15:55 med mig och torsdagar kl. 15:00-15:45 med Maria. Det är bra tillfällen att exempelvis räkna matte, ställa frågor om det är något moment i matematiken man inte förstår eller göra klart läxor. Vi hjälper till i samtliga ämnen.

Många elever tycker det är roligt att hålla på med egentillverkat slime, vilket vi förstår! Det går jättebra att använda slime på raster, d.v.s. i korridorerna och ute på skolgården. På lektionerna ska dock slimet ligga skåpet, dels p.g.a. den starka lukten en del slime har och som inte alla tål, dels för att det kan distrahera under lektionerna.

Läxor
NO, tisdag: Skriva klart förklaringar till begrepp kap. 3 ”Vatten”.

Önskar er en trevlig helg!
Malin

Postad i 4B

Läxa engelska fre 24/11

Läxan är att utifrån en lämplig valfri bild i Keep Sake (t.ex. s 15) träna på att säga var saker finns i förhållande till de andra sakerna. Elever ska också skriva en mening med varje lägespreposition utifrån en valfri bild.
läxa lägesord åk4

En svårare läxa med prepositioner finns som alternativ för de som behöver utmanas extra. Den är frivillig och har bara delats ut till de elever som har önskat att få den.
läxa prepositioner – extra utmaning

Inlämning fre 24/11, vi kommer också att följa upp med muntliga övningar där elever får visa kunskaper.

Med vänlig hälsning
Maria

Inrymningsövning

Torsdagen den 16:e november 2017 kommer vi för första gången att genomföra en förberedd inrymningsövning på Adolf Fredriks musikklasser.
Inrymning innebär att elever och skolpersonal tar skydd i klassrum eller andra skolsalar vid hotfull situation.
Vi har gått igenom med alla elever hur övningen kommer att gå till.

Hälsningar, Skolledningen

 

Musikinfo December 4A, 4B

Luciamorgon, 13 dec 2017 kl 08.00 – 08.40 Immanuelskyrkan. Kungstensgatan 17.
Klass 4A, 4B, 7A och 7B.
Uppsjungning kl 07.30 i samlingssalen, Immanuelskyrkan. Ombytt och konsertklar.
Publikinsläpp från 07.30. Fritt inträde. Insamling till kyrkans verksamhet.

Repetition i Immanuelskyrkan månd 11 dec kl 09.00 – 10.30. Ta med ditt ljus till repetitionen i kyrkan. Ingen luciaklädsel till repetitionen.

Klädsel 13 dec: luciasärk/linne som når ner till fotknölen (kolla längden hemma i förväg), förtänt ljus med manchett. Vitt på fötterna (dubbla sockor kan vara skönt att ha på sig, eller att man lägger in en sula inuti sockan). Ingen strut för stjärngossar. Vi skippar strutarna, då de har en tendens att gå sönder och strula.
Tärnor: Krans på huvudet med smalt rött band. (kolla så att kransen passar ditt huvud innan konsertdagen!) Rött band (ca 5 cm) i midjan som gärna når till knäna. Alla med långt hår bör ha flätor.

Viktigt att du kommer till konserterna utvilad och att du har druckit och har mat i magen! Det är superviktigt att äta och sova ordentligt speciellt dom dagarna ni har konserter!

Vid sjukdom på konsertdagarna sms’a mig på min mobil 070/ 788 33 26.

Julkonsert tisdag 19 dec kl 19.00 – 20.30. Filadelfiakyrkan, Rörstandsgatan 5 (S:t Eriksplan). Biljetter via länk på skolans konsertklaneder. Medverkande: 4AB, 5GH, 7AB, 7CD, 7GH. Dirigenter: Anna Cederberg-Orreteg, Marcus Josephson, Helle Rosenborg, Fredrik Winberg. Musiker: Lotta Hasselquist-Nilsson, Josef Sjöblom mfl
Biljetter via länken på skolans hemsida. Onumrerade platser. Insläpp kl 18.15.

Konsertklädsel: Helrött upptill. Helsvart nertill.
Reptid tisd 19/12 kl 10.00 – 15.00 Filadelfiakyrkan. Lunchpaket och frukt finns i Immanuelskyrkan (är beställda från skolköket). Återsamling kl 18.15 i Filadelfiakyrkan lokalen under konsertsalen (Karlbergssalen).

Allt Gott från Helle
helle.rosenborg@stockholm.se

Inför vecka 46

Hej!

Första veckan efter höstlovet har gått med rasande fart. Idag fredag har vi haft temadag AFeQual. Vi började dagen med ett besök på Medeltidsmuseet där vi fick en mycket bra guidad visning. Efter lunch hade vi en lektion där vi pratade om mänskliga rättigheter och livsvillkor idag och gjorde jämförelser med hur det var på medeltiden. Vi fortsätter med detta nästa vecka. Sista lektionen var julklappsinslagning i aulan för Aktion julklappen.

På onsdag 15/11 är det schemabrytande dag p.g.a. muntligt nationellt prov i matematik för åk 6 som jag behöver vara med och bedöma. 4B börjar kl. 9:05 och slutar 14:00. De har SO och engelska med Maria och två musiklektioner Helle.

Påminner om att biljettförsäljningen till julkonserten 19 december är öppen. Mer information finns i konsertkalendern: http://afinfo.se/konsertkalender/

Vi kommer att introducera ett läsprojekt nästa vecka. Eleverna kommer att läsa olika skönlitterära böcker (en bok per grupp) som sedan diskuteras i grupp och helklass. Själva läsningen kommer mestadels ske hemma och skrivuppgifter till läsningen tillkommer.

I SO avslutar vi nästa vecka avsnittet om Vikingatiden och fornnordisk religion. Det blir inget prov utan kunskaperna har stämts av under arbetsområdet. Främst har fokus varit på förmågan att söka och sammanfatta fakta.

Framöver
Onsdag 15/11: schemabrytande dag, kl. 9:05-14:00.

Läxor
Matematik: ligga i fas med planeringen.
NO, tisdag: Läsa och repetera s. 26-33 i Utkik. Svara på fråga 1-8 på s. 38-39. Skriv svaren i grönt skrivhäfte och lämna in.

 

Önskar er en trevlig helg!

Malin

Postad i 4B

Under temadagen den 10 november kommer lite mer än hälften av skolan att delta i Aktion julklappen. 

Aktion julklappen är en del av Läkarmissionens arbete och innebär att de som deltar sätter ihop en julklapp med förutbestämt innehåll (se nedan) som sedan skeppas ned till barn i Rumänien, Ukraina och Moldavien. 
Var och en kan kan göra sin egen julklapp, eller så går ett par stycken ihop om en gemensam julklapp. 
 
Praktiskt/Klappen ska innehålla:
Skolan bidrar med:
 • 1 blyertspenna 
 • 1 pennvässare 
 • 1 suddgummi 
 • 1 skrivhäfte 
 • 1 ritblock 
Man bidrar själv med:
 • 1 ask med färgkritor 
 • 1 tvål 
 • 1 tandborste 
 • 1 tub med tandkräm 
 • 1 tablettask 
 • 1 reflex 
 • 1 jul- eller vykort med en personlig hälsning på engelska. Hälsningen är väldigt populär bland barnen!
 • En plastpåse att lägga prylarna i innan de slås in i
 • Färgglatt presentpapper (Förslagsvis går man ihop ett par stycken om en rulle)
 
Läs mer om Aktion julklappen här: 
 

Inför vecka 45

Hej!

Första delen av höstterminen har nu gått och eleverna har gått på ett välförtjänt höstlov. Jag hoppas det finns tid till vila, umgänge och även läsning ur en bra bok.

Tisdag 19 december kl. 19 har 4AB konsert i Filadelfiakyrkan tillsammans klasserna 5GH, 7GH, 7AB och 7CD. Nu är biljettförsäljningen till konserten öppen. Se mer information i konsertkalendern: http://afinfo.se/konsertkalender/

Fredag 10/11 är det temadag vilket innebär schemabrytande dag. Eleverna börjar dagen med ett besök på Medeltidsmuseet. Resten av dagen har vi lektioner med inom tema AF equal. Vi samlas kl. 8:15 i klassrummet. Vi äter lunch i skolan som vanligt. Dagen slutar ca 13:30.

AF ska i år vara med i Aktion julklappen, vilket är en del av Läkarmissionens arbete och innebär att de som deltar sätter ihop en julklapp med förutbestämt innehåll som sedan skeppas ned till barn i Rumänien, Ukraina och Moldavien. Antingen gör var och en sin egen julklapp, eller så går ett par stycken ihop om en gemensam julklapp. Det kan vara ett fint alternativ då det ju faktiskt kostar pengar att bidra.

Det är förstås frivilligt att delta, men under temadagen 10/11 har vi avsatt en timme för att slå in paket och tillverka hälsningskort. Under dagen hjälper elevhälsan till med detta i aulan. Om man väljer att vara med på detta så ska klappen innehålla följande:

Varje elev bidrar själv med (tas med till skolan senast fredag 10/11)
1 ask med färgkritor ✓
1 tvål ✓
1 tandborste ✓
1 tub med tandkräm ✓
1 tablettask ✓
1 reflex ✓
1 jul- eller vykort med en personlig hälsning på engelska. Hälsningen är väldigt populär bland barnen! En plastpåse att lägga prylarna i innan de slås in i
Färgglatt presentpapper (Förslagsvis går man ihop ett par stycken om en rulle)

Skolan bidrar med
1 blyertspenna ✓
1 pennvässare ✓
1 suddgummi ✓
1 skrivhäfte ✓
1 ritblock ✓

Det går att läsa mer om Aktion Julklappen här: https://www.lakarmissionen.se/vart-arbete/aktion-julklappen-skola-forening/

 

Framöver
Fredag 10/11: Temadag/schemabrytande dag. Eleverna börjar 8:15 och slutar ca 13:30.
Ta med innehåll till aktion julklapp (om man väljer att delta).

Önskar er en trevlig helg och ett skönt höstlov!

Vänliga hälsningar
Malin

Postad i 4B