8CD:s konserter läsåret 2018/2019

Torsdag 4 april

Konsert på Musikaliska (Nybrokajen 11) kl. 19.00.

8CD tillsammans med 7EF.

Jag skulle jättesnart, helst denna vecka (v. 12) behöva veta vilka två konsertföräldrar från vardera klass som kommer, samt era telefonnummer. Detta så jag kan meddela Musikaliska. 

Klädsel

Svart och vitt som bas, blå accentfärg. Svarta strumpor. Konsertskor. Axlar och mage ska vara täckta.

Biljetter

Kommer att finnas via Musikaliskas hemsida www.musikaliska.se, samt i biljettkassan på Musikaliska från kl. 16.45 konsertdagen.

Måndag 20 maj

8D provkör vid Musikhögskolans antagningsprov i kördirigering. Dagtid. Preliminärt samlas vi utanför Musikhögskolan på Valhallavägen kl. 8.30. Det är svårt att säga exakt hur länge vi håller på, för det beror på hur många sökande det blir som ska göra provet, och det vet man inte förrän bara några dagar innan. Förra året höll vi på ungefär till lunchtid.

Tisdag 21 maj

Det var planerat för konsert 21 maj, men den är struken!

4-9 juni

Eventuell körresa till 10th International Choir Festival CRACOVIA CANTANS i Krakow?!

Konserter, festivalbesök, studiebesök i Auschwitz och en gemensam upplevelse utöver det vanliga.


Konsertföräldrar

19 oktober: 2/klass. 21 november: inga. 10 december: 5/klass, helst samma på båda konserterna samt genrepet. 19 december: 2/klass. Klassföräldrarna samordnar vilka som ska vara konsertföräldrar på vilken konsert. (Vilket som vanligt innebär att det inte nödvändigtvis är just klassföräldrarna som ska jobba på varje konsert.) Det är jättebra om det är en sammankallande i klassföräldragruppen som håller kontakt med mig inför konserten och meddelar vilka som kommer, så vi inte går om varandra. Det är synd om det blir dubbelbokat, eller o-bokat. Om du som sammankallande klassförälder inte hört av mig när det börjar närma sig – skicka gärna ett mail till mig och påminn!

Viktiga uppgifter:

Den mest praktiska uppgiften det brukar bli tal om är att ha hand om kassan och biljettförsäljningen vid konserter när det inte finns någon extern arrangör.

Bra materialkit är sax, tejp, säkerhetsnålar, nål och tråd. Var varsam med huvudvärkstabletter, dextrosol och dylikt. Det finns de som inte ska ha sådant.

Finnas till hands mellan repetition och konsert. Nästan viktigast. Finns till hands för alla ungdomarna, förstås.

Våga gå in och ”hålla ordning”. Svårt när man själv är förälder, men lita på att ni av oss har det mandatet.

Bli kvar tills det är ordning och reda i lokalen där vi varit! Man är inte klar när egna barnet är klart. Stäm av med musikläraren innan du går.

Olika lokaler har olika behov, musikläraren vet inte alltid allt i förväg utan måste ibland lösa saker på plats, ofta under tidspress. Hjälp eleverna att genomföra instruktioner.

Eleverna ska inte äta eller dricka under konserter.

Toalettbesök ska också undvikas.

Från och med att konsertpubliken släpps in i lokalen ska det vara lugnt bland elever som har sitt hemvist i samma lokal.

Det är viktigt att stunden mellan repetition och konsert blir en stund av laddning och förberedelse. Lugnet behövs, för både elever, mentorer och dirigent, att ladda och fokusera på uppgiften.

Konsertkläder

Standardklädsel: vitt upptill med lång ärm, svart långt nedtill. Svarta strumpor, svarta skor. Inga stora synliga tryck eller fabrikatsmärken. Sätt upp långt hår – Det är väldigt trevligt att se ditt ansikte och för ditt uttryck behöver du ha en öppen blick. Då undviks också att håret trillar ner så du måste pilla med det.

Till lucia: vitt lucialinne som räcker ner till fötterna! Vitt på fötterna. Stjärngossar strut, så vit som möjligt. Tärnor rött 5 cm band i midjan, buxbom- eller lingonkrans lindad med 1 cm rött band. Kronljus av riktigt stearin är det bästa. Det råder delade meningar om hur bra kanalljus är, min uppfattning är att i det här sammanhanget utgör det ingen fördel, endast en fördyring. Vit manschett – papptallrik med avklippt kant går bra. Glöm inte att tejpa manschetten mot ljuset. Frystejp eller maskeringstejp brukar gå bra, ej kontorstejp.


Gammalt:

Onsdag 19 september

Skolgården Norrmalm kl. 9.30

Sång på gården – Välkommen år 4!

Vi sjunger Idag på sånger vi bjuder, Kom!, Uti vår hage. 

Torsdag 25 oktober

Gustav Vasa kyrka kl. 19.30

The Armed Man (Karl Jenkins)

8CD & 8EF, solister, orkester.

Biljetter via Kulturbiljetter.se samt i entrén från ca. 1 timme innan konsertens början.

Klädsel

Helvitt. Långa ärmar, ej bara ben, ej bar mage. Svarta eller vita konsertskor.

Tider

Torsdag 25 oktober samling 16.20 i Gustaf Vasa kyrka. Genrepet börjar 16.30. Paus efteråt. Kom tillbaka ombytt. På plats klar för konsert senast 19.15. Du kan lägga väska och jacka på en av läktarna. Mentorerna kommer att visa vilken läktare som hör till vilken klass. Konserten börjar 19.30 och varar cirka en timme. (Det står i schemat att konserten är kl. 19.00, men det är 19.30 som gäller.)

Sovmorgon dagen efter, kolla schemat.

Måndag 19 november

Eric Ericson-hallen kl. 19.00

Konsert i serien ”Barn sjunger för barn” tillsammans med Järfälla Musikklasser.

Repetition i Eric Ericsonhallen kl. 16.00-18.00 (OBS! Ändrad tid!)

Klädsel: helvitt – som på Armed Man-konserten. Vita eller svarta konsertskor.

Mer information här.

Tillsammans med Järfälla sjunger vi

 • Hallelujah
 • As
 • Goliat
 • Hey Brother

Själva sjunger vi

 • Ur Armed Man: Hymn Before Action, Agnus Dei & God Shall Wipe…
 • Kristallen den fina
 • An Irish Blessing
 • Imagine

Men inte i den här ordningen.

Fredag 23 november

8C gigar. Mer info här.

Söndag 2 december

Gustaf Vasa kyrka

Två adventskonserter, kl. 16.00 & 18.00.

Tider

Lördag 1 dec: Du ska vara på plats i kyrkan kl. 10.15. När du kommer så är det redan repetition i kyrkan, så kom in tyst och lägg ifrån dig jackan på en plats som Fredrik visar. Du ska stå på körplats kl. 10.30. Då repeterar vi Bereden väg, Rejoice, Halleluja, Det hev, Advent. Det är svårt att ge en bestämd sluttid, men jag skulle tippa på att vi är klara någonstans mellan 11.30 och 12.00.

Söndag 2 dec: Samling kl. 13.30. Genrep startar 14.00 prick. Konsert 1 16.00, paus med macka och frukt, konsert 2 kl. 18.00.

Biljetter

Biljetter: vuxna 120 kr, barn upp till 18 år 60 kr. (onumrerade platser) säljs i kyrkan en timme före konsertstart och via förköp: http://www.biljettmonster.se/

Klädsel

Valfri snygg konsertklädsel(*) i färgerna svart/grått/rött. Minst två av färgerna ska finnas med. Svarta konsertskor. Sätt upp långt hår så det kommer bort från ansiktet och håller sig på plats under konserten. (Det går att ha lite vitt också, om man absolut inte får till det annars. Om man till exempel har svart eller grå kostym och en röd slips, men inte hittar en svart eller grå skjorta. Då kan det vara okej med en vit, tycker jag. Men så lite vitt som möjligt. Kompenserar, eftersom det var så mycket åsikter om vitt senast… ;-)

Vad är konsertklädsel? Lång ärm. Täckta axlar. Täckta ben (dvs om du till exempel har kjol ska du ha täckta ben, t.ex. strumpbyxor eller leggings). Täckt mage. Inga synliga tryck eller fabrikatsmärken.  

Repertoar

 1. Advent
 2. Bereden väg för herran (”Bond-bereden”)
 3. Bereden väg för Herran (Psalm 103)
 4. Det hev ei rose sprunge
 5. Hosianna, Davids Son (Psalm 105)
 6. Rejoice in the Lord Alway
 7. Halleluja, ur Messias

Söndag 9 december

Storkyrkan kl. 15.00 & 17.00

Luciakonserter

Tider

Repetition i Storkyrkan fredag 7/12 kl. 9.30-11.30. Därefter tillbaka till skolan.

söndag 9/12 gäller:

Samling i Storkyrkan kl. 12.45, genrep 13.00-ca.14.20. Paus

Konsert nr. 1 kl. 15.00

Därefter paus med macka och dricka i hemvistet. OBS! Matleverantören meddelar att de inte kan garantera att all mat är helt fri från s.k. ”nötrester”. Så om du oroar dig för det så ta med något eget. 

Konsert nr. 2 kl. 17.00

Slut ca. kl. 18.00.

Sovmorgon måndag morgon enligt schema.

Extra konsertföräldrar!

Till luciakonserterna i Storkyrkan behöver vi vara extra konsertföräldrar, då vi behöver vara brandvakter runt om i kyrkan. 5 föräldrar från varje klass behöver vi. Det är en stor fördel om det är samma föräldrar hela dagen, men om det är svårt att täcka upp är det klart att någon kan bytas av, bara inte alla försvinner efter första föreställningen. Det är trots allt lite som är bra att ha sett och kunna parera. Det är trångt, och många sångare och många ljus, så en hel del att hålla reda på. Som konsertförälder behöver man vara med redan från samlingen och genrepet på söndagen.

Biljetter

Biljetterna till alla höstens konserter i Storkyrkan släpps 7 september. Biljettlänk: http://musikstorkyrkanstjacob.com/konsert/lucia-i-storkyrkan-4/2018-12-09/

14 mars

8C: Eldsjälsgalan på Berns

Klädsel: Vitt! (är önskat av arrangören, inte påhittat av mig)

Repertoar: Fanfar & Fågel Blå

Tider: Samling utanför Berns så vi kan gå in 15.45! Vi repar 16.00-16.30. Därefter fri hopp och lek på stan till 18.30, som är återsamlingstiden. Galan börjar 19.30 och vi sjunger bland de första numren. Efter att vi har sjungit får man gå hem.

18 mars

Eric Ericsonhallen

Konsert i serien ”Barn sjunger för barn”, tillsammans med elever från Täby musikklasser.

Genrep 14.30-16.00 i Eric Ericsonhallen

På plats igen 18.30, var klar för konsert senast 18.45.

Konsert 19.00-ca.20.00

Biljetter: https://ericericsonhallen.se/event/barn-sjunger-for-barn-10/

Facebookevenemang: https://whttps://www.facebook.com/events/257008188510011/ww.facebook.com/events/257008188510011/ Dela gärna!

Klädsel

Svart och vitt som basfärger, med grön, gul eller blå accent. Konsertskor. Jag litar på ert goda omdöme.

Repertoar

 • Kom!
 • An Irish Blessing
 • Imagine
 • Agnus Dei, ur The Armed Man
 • Grupp ur 8D: White Winter Hymnal
 • Vårvindar friska
 • Can’t Help Falling in Love
 • Så skimrande var aldrig havet
 • Cantique de Jean Racine

Sätt noterna på Cantique… (den franska sången) i en snygg svart pärm. Behöver du sjunga Can’t help… eller Så skim… med noter måste du sätta in dem också. Övrigt räknar jag med att du kan utantill.

Gemensam repertoar, tillsammans med Täby:

 • Staden vaknar
 • Vi är blommor

Konsertprojekt 4 april

Unga röster i ny musik

Ändrad: 2019-03-21

Konsertprojekt med konsert torsdag 4 april 2019 kl. 19.00 på Musikaliska, Nybrokajen 11

Medverkande: 7EF (Helena Ströberg) och 8CD (Fredrik Winberg)

För att det ska fortsätta skrivas ny och bra körmusik för barn och ungdomar så har Adolf Fredriks musikklasser arbetat för att beställa ny musik för våra körer av olika intressanta tonsättare. Det senaste exemplet på det är två stycken av Britta Byström. Musiken har nyligen levererats, och våra två körklasser kommer att vara de första som sjunger musiken.

Repertoar

Repertoaren innehåller förutom den nyskrivna musiken ytterligare ett par repertoarområden kopplade till de nya styckena.

Det här är en ungefärlig programordning, den kan komma att ändras.

Kärlek – är det världens vanligaste motiv för diktning och musik? 

Ulrik Neumann                    Kärleksvals                                               (endast 7orna)

Ola Gjeilo                           Ubi caritas                                                  (endast 7orna)

Pentatonix                          Can’t help falling in love

Lars-Erik Rosell                  I ungdomen    beställt av AF                     (endast 7orna)

Anders Hillborg:                  Vid havet       beställt av AF 2004              (endast 7orna)

Britta Byström:                    Två sånger om liv och död    uruppförande!

 1. Världens gång (Gustaf Fröding)
 2. Inte ens (Nils Ferlin)

Svensk körlyrik – som ett exempel på musik som legat till grund för vår starka körtradition:

Trad./Hugo Alfvén                 Uti vår hage

Trad./David Wikander          Om alla berg och dalar

Från körlyrik till ungdomsverk – det första stycket i den här lilla knippan blir en övergång från de förra tre exemplen på svensk körlyrik, till tre stycken av tonsättare som skrivit musik i ung ålder:

Wilhelm Stenhammar           I seraillets have                    Stenhammar var 19 år 1890

Gabriel Fauré                       Cantique de Jean Racine       Fauré var 20 år 1865

Josef G. Rheinberger            Abendlied                            Rheinberger var 15 år 1855

Repris! Ett öra behöver flera chanser på sig för att uppfatta och uppskatta det obekanta. Därför ger vi publiken en chans att höra dessa tidigare ohörda toner två gånger under samma kväll:

Britta Byström:                    Två sånger om liv och död    uruppförande nr 2!

 1. Världens gång (Gustaf Fröding)
 2. Inte ens (Nils Ferlin)

Som avslutning sjunger vi en liten del av ett av AF:s beställningsverk. Kompositören Carl gick själv på AF en gång i tiden, och när han fick frågan skapade han ett stort körverk med många satser, till spännande texter av William Blake.

Carl Unander-Scharin           To See a World in a Grain of Sand

Studieplan

v.12 kör tisdag Utlämning av nytt material:

·         denna repertoarlista

·         Om alla berg och dalar

·         To See a World in a Grain of Sand

Rep: Abendlied + Cantique + Om alla berg

  kör torsdag Till den här lektionen ska du kunna sjunga din stämma i
Cantique 
– övningsstämma sopran https://youtu.be/GX5orEJA6nE
– övningsstämma alt https://youtu.be/dzLZeBlvWR0
– övningsstämma tenor https://youtu.be/YbNHaocYEy4
– övningsstämma bas https://youtu.be/HVq9ywCkNFYAbendlied
– övning sopran 1 https://youtu.be/BzokWqkxDNY
– övningsstämma sopran 2 https://youtu.be/1mzzv0VVyaA
– övning alt https://youtu.be/Xq9HHfOwjb4
– övning tenor 1 https://youtu.be/0dKZj5G26gY
– övning tenor 2 https://youtu.be/lqUc3-M8TZw
– övning bas https://youtu.be/EPCqFrXsTz0
v.13 kör tisdag Till den här lektionen ska du kunna sjunga din stämma i Världens gång + I seraillets have + Om alla berg
  kör torsdag Till den här lektionen ska du kunna sjunga din stämma i Uti vår hage + Inte ens
v.14 kör tisdag Till den här lektionen ska du kunna sjunga din stämma i Grain of Sand
  kör torsdag Alla sånger ska sitta utantill
  genrep
  KONSERT

Hjälpmedel

App-tips: Whats My Note? Med appen kan du fotografera dina noter, och i bilden sedan peka på den not du ska sjunga så spelar appen upp rätt ton. Du kan även spela in en kortare sekvens och sjunga till. Appen kan dock inte spela upp rätt rytm.

Spela in din stämma när vi går igenom den på lektion.

Övningsfiler här på bloggen.

Följ bloggen, för där kommer det uppdateringar på den här informationen.