Påsklov!

Hej!

Igår fick de elever som vill sälja majblommor och har haft med sig intyg sina väskor med majblommor. Vi registrerade alla på majblommans hemsida. De kan nu logga in med gruppkoden och sin personliga QR-kod för att följa försäljningen.

MA: Vi har under veckan arbetat med en längre matteuppgift, ”Måla om ett hus”, som går ut på att eleverna ska räkna ut den totala arean på fasaden på ett hus samt räkna ut hur man kan köpa färg så att den kostar så lite som möjligt. I halvklass jobbade vi med problemlösning.

SV: I onsdags ringdes en nervös klass (och lärare) upp på Skype av Retorikmatchens jury! Talet våra två representanter höll var ett ”Förändringstal”. Eleverna hade själva kommit på och röstat fram att det skulle handla om att ha mer idrott på schemat. Målgruppen var politiker, främst utbildningsministern. Liksom det förra talet hade juryn kriterier, bl.a. att det skulle innehålla, patos-, logos-, och ethosargument samt retoriska figurer. När våra representanter hade hållit talet fick vi feedback av juryn, sedan fick en mindre grupp i klassen 30 min på sig att göra förbättringar i talet. När de ringde upp igen höll våra representanter talet igen, nu med förbättringarna. Jag är så imponerad av talarna som lärt sig talet utantill och levererade det på ett proffsigt sätt, och hela klassen som skrivit ett riktigt bra tal. Tyvärr fick vi veta idag att vi inte gått vidare. Så här löd mailet från UR:
”Hej! Tyvärr är ni inte en av de klasser som går vidare i Retorikmatchen 2019. Det var många klasser och konkurrensen var stenhård. Nivån har aldrig varit så här hög och juryn är mycket imponerad av er prestation. Bär med er att ni är en av Sveriges bästa femteklassare i retorik. Hoppas att ni fortsätter att arbeta med retorik för det är uppenbart att ni har talang för ämnet.” Nu är just denna resa tyvärr slut, men klassen har lärt sig mycket på vägen!
Förutom retorik har vi börjat läsa och diskutera bilderboksberättelsen ”Stjärnenatt” av Jimmy Liao.

NO: Vi har repeterat inför provet och pratat om luktsinnet. Idag fredag såg vi första delen av ”Den första människan” på SVT play, som vi kan koppla både till NO och SO.
SO: Vi har nu avslutat Geografi Norden med ett prov och repetitionstest i ett digitalt läromedel, Digilär. Efter påsk fortsätter vi i SO med både hållbar utveckling och 1600-talets historia fram till sommarlovet.
EN: I Engelska har vi avslutat projekt att skriva om djur och efter lovet ska vi påbörja ett längre skrivprojekt på engelska.

Framöver:
Musikalsoaré 5AB i aulan torsdag 2/5 kl. 18:00
Sommarkonsert 5AB & 8AB i Maria k:a tisdag 28/5 kl. 19:00

Önskar er en skön påskledighet! Glad Påsk!

Vänliga hälsningar
Malin