Inför vecka 14

Hej!

MA: Vi har jobbat med tredimensionella geometriska figurer och area, bland annat genom räknat ut arean på föremål i klassrummet.
SV: Vi kom vidare till kvalomgång 2 i Retorikmatchen! Så nu ska vi skriva ett till tal tillsammans. Uppgiften är att skriva och hålla ett ”förändringstal” om något i elevernas omgivning som de vill påverka. Onsdag 10 april eller torsdag 11 april kommer vi att bli uppringda av Retorikmatchens jury via Skype och hålla talet inför dem. I halvklass har eleverna skrivit på sina egna argumenterande texter på datorn. Vill man fortsätta skriva hemma loggar man in på Skolplattformen elev (snabblänk högst på skolans hemsida) https://adolffredriksmusikklasser.stockholm.se/ och hittar dokumentet på OneDrive.
NO: Vi lär oss om våra sinnen. På labben fick eleverna utföra olika känselexperiment.
SO: Nu har vi arbetat klart med de olika länderna och kommer att repetera och avrunda arbetsområdet med några gemensamma övningar. På fredagen är det också ett avslutande prov på kartan och övergripande naturgeografi. Fredagens lektion fortsatte vi med Hållbar utveckling, vi såg Greta Thunbergs TED-talks tal och pratade om 2-gradersmålet och vilka konsekvenser WWF visar om vi inte håller oss under en global uppvärmning på 2 grader. Det är skrämmande konsekvenser, men målet med vår undervisning är ju att vi ska lära oss mer om vad det är vi kan förändra för att undvika dessa konsekvenser.
EN: På halvklasser har vi spelat teater i mindre grupper. Vi har också arbetat med temat Hållbar utveckling på engelska utifrån National Geographic och planerar en liten utställning om djur och natur. Vi har börjat se filmen ”I am eleven” som handlar om 11-åringars förutsättningar och tankar runt om i världen.

Läxor v. 14:
Onsdag: Mattediagnos på vinklar, area och tredimensionella geometriska figurer.
Fredag: SO-prov (se separat blogginlägg från Maria).
NO – Läs och repetera sida 14-27 och 54-73 om skelett, muskler, hjärnan, nervsystemet och sinnen i Upptäck människan. Boken finns också som ljudbok med uppdelade kapitel på inlasningstjanst.se där alla elever har konton. Nästa vecka får eleverna instuderingsfrågor att öva på inför prov fredag v. 15.

Framöver:
Påsklov vecka 16 (15/4-22/4)
Musikalsoaré med 5AB i aulan 2 maj kl. 18:00

Trevlig helg i vårsolen!

Vänliga hälsningar
Malin