Vecka 4 – simning på måndag

Nu har vi lite kortare dagar när det är utvecklingssamtal, eleverna tycker nog att det är skönt att få gå hem i dagsljus och idag skiner solen över Stockholm! Jag studerar på distans vid sidan av mitt jobb, det innebär att jag ändå behöver besöka universitetet några dagar under terminen och mån-tis har klassen vikarie.

Kommande vecka:
Mån 21 jan – Simning, klassen samlas 8:15 för lektion i klassrummet och går sedan gemensamt till Simning. Kl 11 är de klara i simhallen och kommer att få åka hem på egen hand. De som önskar kan följa lärare tillbaka till skolan för att äta lunch. De fem första eleverna på klasslistan har musiksamtal i sal 322 (ett grupprum i samma korridor som klassrum).
Ons 23 jan – ingen idrott, klassen slutar efter lunch och 9 elever har utvecklingssamtal enligt tidigare blogginlägg.
Mån 28 jan (vecka 5) Skridskoåkning i Vasaparken.

Läxor:
Tors 24/1 EN läsläxa och svara på frågor. Texten finns på
www.thelittleprinceinlevels.com

Mån 28/1 NO-prov – människokroppen (se NO nedan)

Ämnen:
SO: vi har arbetat med att repetera Judendom och Kristendom genom att bl.a. skriva jämförande texter i par. Nu har vi inlett arbete om Islam och har sett en film om Islams historia samt med en tidslinje sett på hur alla tre religioner har samma ursprung och att de därför kallas Abrahamitiska religioner. Kommande vecka lär vi oss mer om muslimska högtider och om profeten Muhammed. Arbetsområdet om Islam kommer att avslutas med muntliga redovisningar av skolarbete som genomförs här samt quiz under nästa vecka, så inget skriftligt prov.

EN: blandade uppgifter i hör- och läsförståelse, muntliga övningar och skriftliga övningar. Vi skriver just nu brev där eleverna får inta rollen som en utomjording som brevväxlar med en annan utomjording. The Little Prince är en bok som kommer att vara läxa under ett antal veckor framöver, där har vi också läst gemensamt och provat att göra uppgifter som liknar de som eleverna kommer att få i läxa. Boken finns i tre olika svårighetsnivåer och eleverna väljer själva lämplig nivå. Utöver läsläxan kan elever som vill också läsa egen bok på engelska och göra uppgifter till sin egen bok, den utmaningen är helt frivillig. Läxorna bifogas.
5ab EN läxa 24 jan

SV: vi har tjuvstartat lite med Norden som blir nästa arbetsområde i SO, där vi börjar med att studera och komplettera en faktatext om Sverige. Elever kommer i SV att få skriva egna faktatexter om ett Nordiskt land, de kommer också att få presentera sitt land i tvärgrupper (för ca 3-5 elever). Vi har också haft besök av skolpsykologen Matts som kom och berättade lite mer om ADHD.

MA: Längdenheter och volymenheter, bråktal och decimaltal. Vi har även jobbat med problemlösning och haft multiplikationstabelltest.

NO: Människokroppen (matspjälkningskanalen, lever och njurarna, näringslära). På måndag nästa vecka kommer vi ha ett prov på det vi hittills jobbat med inom människokroppen. Till dess ska man repetera sidorna i Upptäck människan. Eleverna har får ett papper om vad de ska kunna inför provet (finns även här).
Inför prov människokroppen del 1

Trevlig helg!
/Maria