Inför vecka 4

Hej!

Utvecklingssamtalen fortsätter på måndag och tisdag. De som har musiksamtal har det parallellt med de vanliga samtalen på måndag (se tidigare inlägg med tider från Anna).

På måndag är det simning i Eriksdalsbadet. De som vill samlas i skolan kl. 09:10 för att åka gemensamt till simhallen. Om man tycker det är smidigare att ta sig dit själv så går det bra, men då får föräldern skicka ett mail till mig senast på måndag kl. 09:00 så jag vet vilka som tar sig dit på egen hand. Om man väljer att åka dit själv så är det samling kl. 09:50 vid entrén.

MA: Längdenheter och volymenheter, bråktal och decimaltal. Vi har även jobbat med problemlösning och haft multiplikationstabelltest.
SV: Argumenterande texters struktur och innehåll. Olika övningar i syfte att lära sig formen för argumenterande texter. I halvklasser har vi gjort retorikövningar och kommer mer och mer in på muntlig argumentation.
NO: Människokroppen (matspjälkningskanalen, lever och njurarna, näringslära). På fredag nästa vecka kommer vi ha ett prov på det vi hittills jobbat med inom människokroppen. Till dess ska man repetera sidorna i Upptäck människan. Eleverna har med sig ett papper om vad de ska kunna inför provet: Inför prov människokroppen del 1
Några frågor kräver endast korta svar medan några frågor kräver utförligare svar där man förklarar och resonerar.
SO: vi har arbetat med att repetera Judendom och Kristendom genom att bl.a. skriva jämförande texter i par. Nu har vi inlett arbete om Islam och har sett en film om Islams historia samt med en tidslinje sett på hur alla tre religioner har samma ursprung och att de därför kallas Abrahamitiska religioner. Kommande vecka lär vi oss mer om muslimska högtider och om profeten Muhammed. Arbetsområdet om Islam kommer att avslutas med muntliga redovisningar av skolarbete som genomförs här samt quiz under nästa vecka, så inget skriftligt prov.
EN: blandade uppgifter i hör- och läsförståelse, muntliga övningar och skriftliga övningar. Vi skriver just nu brev där eleverna får inta rollen som en utomjording som brevväxlar med en annan utomjording. The Little Prince är en bok som kommer att vara läxa under ett antal veckor framöver, där har vi också läst gemensamt och provat att göra uppgifter som liknar de som eleverna kommer att få i läxa. Boken finns i tre olika svårighetsnivåer och eleverna väljer själva lämplig nivå. Utöver läsläxan kan elever som vill också läsa egen bok på engelska och göra uppgifter till sin egen bok, den utmaningen är helt frivillig. Läxorna bifogas. 5ab EN läxa 24 jan

Framöver
Måndag 21/1: simning i Eriksdalsbadet kl. 09:50.
Ingen idrott onsdag 23/1
Måndag 28/1: skridskor i Vasaparken

Läxor
Torsdag 24/1 ENG: Läs kapitel 2-4 i The Little Prince https://www.thelittleprinceinlevels.com/
Fredag 25/1 NO: Prov på människokroppen
Övrigt: Ligga i fas med matteplaneringen. Träna på multiplikationstabellerna 1-9 (se tips från förra blogginlägget). Här kommer ytterligare en hemsida med övningar: https://www.multiplikationstabellen.se/

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar
Malin